Venkel telen

Op verzoek van een van de leden hebben we uit verschillende bronnen informatie ingewonnen over de teelt van venkel. Tijdens het verzamelen van de informatie waren we er al snel achter waarom het dit jaar ook bij ons zelf op de tuin fout is gegaan.

venkel1Venkel ziet eruit als een knol, maar is in werkelijkheid een samengegroeide laag van verdikte bladscheden van de plant. Eigenlijk moet je dus spreken over ‘bolvenkel’.  De vorm van deze bladscheden, en dus ook de gevormde ‘bol’, kan variëren van kort en breed tot smal en langwerpig. Vooral het ras, maar ook de temperatuur, de daglengte en de grondsoort bepalen voor een stuk de vorm. En wat willen we allemaal toch graag een mooie ronde bol! Een platte bol is vaak het gevolg van groeiremmingen door bijvoorbeeld slechte grondstructuur of te natte en te koude grond. In de bladoksels van de bol en aan de overgang tussen bol en wortel zitten zijknoppen die zich, vooral bij oudere rassen en bij ongunstige groeiomstandigheden, tot zijscheuten ontwikkelen.

Venkel is één van die groenten die je eigenlijk het best kan telen in zomer en najaar. Hoewel dit door de opkomst van verbeterde rassen een minder groot probleem wordt, zal venkel toch nog altijd de neiging hebben om te gaan bloeien wanneer je te vroeg begint met de teelt. 
Twee voorname oorzaken van opschieten zijn:

·       te koude opkweektemperaturen en/of te koud de eerste weken na het uitplanten, wat een groeistilstand veroorzaakt

·       lange dagen tijdens de groei

Logisch dan ook dat knolvenkel in de maanden juni-juli snel doorschiet Als je toch vroeg zaait, doe dit dan onder glas. 
Zowel een temperatuur boven de 24 graden als beneden de 7 graden remt de groei. Naast een koud voorjaar, zijn dus ook warme zomers een remmende factor op de optimale groei van venkel.

Herfsteelt

De herfstteelt van knolvenkel is de makkelijkste teelt. Zowel de opkweek als de teelt verlopen het vlotst. De herfstteelt kan ook ter plaatse gezaaid worden, zoals wortelen vanaf juni tot 20 juli.  Maar opkweken in potjes, zoals de vroege teelt kan ook, bijvoorbeeld omdat het perceel nog niet vrij is op het moment van zaaien.  e kan dan zaaien tot 20 juli en planten tot 15 augustus
Venkel zaaien op een plantenbed is geen goed idee. Het uitplanten van losse planten veroorzaakt een groeistilstand met bloemvorming tot gevolg. Kies voor de latere teelt voor het ras “Solaris F1”, dat in diverse proeven het best presteert.
Knolvenkel heeft zo ongeveer tachtig tot honderd dagen nodig vanaf de kieming totdat de bol groot genoeg is om te oogsten.

Buren van Venkel

Bij het aanplanten van uw siertuin of groenteperceel kan het van belang zijn rekening te houden met de juiste plantencombinaties. Hierbij bedoelen we niet het combineren van kleuren en vormen maar over het combineren van planten die al dan niet een gunstige invloed hebben op elkaar hebben. Planten in de tuin kunnen elkaar versterken en positief beïnvloeden maar ook elkaar verzwakken of negatief beïnvloeden.

De reden waardoor de planten elkaar kunnen stimuleren of tegen kunnen werken, kan liggen bij de geur die de planten afgeven waarmee ze bepaalde plaaginsecten afstoten of misleiden. Denk hierbij aan Tagetes patula (lage stinkertjes of afrikaantjes) die via hun wortels bepaalde stoffen afgeven waardoor de aaltjes worden geweerd. Die aaltjes parasiteren de wortels van rozen waardoor ze niet echt gedijen. Door Tagetes in de buurt, tussen of onder rozen te planten, zullen de rozen geen last hebben van die parasiterende aaltjes. Een ander mooi voorbeeld is het misleiden van de wortelvlieg op zoek naar wortels voor het leggen van hun eitjes door uien naast de wortels aan te planten. Tegelijkertijd wordt de uienvlieg misleidt door de geur van de wortels.

Wortels naast uien is dus een prima combinatie

Sommige planten scheiden dan weer stoffen af, waar de buurplanten niet echt tegen kunnen, waardoor deze minder goed groeien. Dergelijke combinaties kun je dan ook beter ver van elkaar planten.

In een combinatieteelt houdt men rekening met de versterkende eigenschappen die sommige groenten en planten op elkaar uitoefenen en ook zal men er voor zorgen dat er ook geen plantencombinaties dicht bij elkaar worden geplant die elkaar schade kunnen toebrengen.

Goede combinaties kun je vormen met Tagetes (afrikaantje), duizendblad (Achillea) en met petunia’s.

Goede buren van venkel zijn: komkommer, andijve, salie, erwten en sla.

Minder goede buren zijn : bonen en tomaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.