tips

Rabarber forceren

Rabarber is afkomstig uit China waar de Chinezen ze als eersten in cultuur brachten. Is het een groente of moeten de zure stengels van rabarber eerder bij het fruit worden ingedeeld?

Hoe dan ook, de gewone rabarber, Rheum rabarbarum, is een vaste plant die niet alleen lekker maar ook mooi is. Vooral wanneer in mei de bloemstengel oprijst. Dan is het een plant die architectuur bedrijft. Wanneer de bloemen helemaal ontloken zijn, neemt de charme van deze plant aanzienlijk af…..
cropped-08_01.jpg
Rabarber forceren
Rabarber kun je op verschillende manieren forceren om er eerder van te kunnen eten dan eigenlijk de bedoeling is. De bekendste en leukste manier van forceren is het gebruik van een bleekpot (bv terracotta pot). U zet hem in januari over een rabarberplant heen. Vroeger werd aan de buitenkant van de pot paardenmest of grond gelegd om het proces te versnellen. De rabarber denkt dat het voorjaar aangebroken is en gaat groeien. Doordat er geen licht in de pot kan, worden de bladstelen gebleekt en worden ze zacht en mals. Op een bleekpot hoort een dekseltje om af en toe te kijken of de rabarber al eetbaar is. Je kan natuurlijk ook een emmer over de plant zetten en af en toe kijken.

Is het waar dat rabarber giftig is?
Absoluut fout! Er wordt over rabarber nog wel meer onzin verteld, terwijl het juist een lekkere zoetzure groente is, die vol goede bestanddelen zit. Wel is het waar dat de bladeren van de rabarber in sterke concentratie oxaalzuur bevatten. Die bladeren mag u dus nooit eten, maar van de stengels mag u naar hartenlust snoepen. Tenzij u een zware jicht- of reumalijder zou zijn.

2 gedachten over “Rabarber forceren

 • waar kan ik forceerpotten vinden voor rabarber Kunnen jullie mij helpen ?Zou er graag bekomen ? Daar ik zeer graag rabarber eet Laat eens iets weten ?

  Beantwoorden
  • Adrienne, het betreft gewoon een plastic of terracotta pot, zelfs een zinken teil is mogelijk.
   Waar normaal gesproken planten in opgepot worden, perkgoed o.i.d.

   Een flinke pot uiteraard, groter dan een emmer, omgekeerd eroverheen.
   Af en toe kijken om water te geven en hoever de rabarberstelen al zijn gegroeid.

   En succes.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.