Potgrondrecept

Opgestuurd door Henk Hoogink (bron: Velt)Turf

Bijna elke potgrond bestaat voor meer dan de helft uit veen. Het veen zorgt ervoor dat water goed wordt vastgehouden, zodat je planten niet uitdrogen. Maar het afgraven van veen voor deze potgrond is allesbehalve milieuvriendelijk. Tijdens het graven komt er namelijk een grote lading CO2 vrij en de eeuwenoude moerasgrond die afgegraven wordt gaat verloren.

Gelukkig bestaat er een simpel en milieuvriendelijk alternatief: je kunt potgrond ook eenvoudig zelf maken.
Recept

Voor klassieke basispotgrond neem je vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rijnzand. Het voordeel van compost is dat het de potgrond een goede structuur geeft waarin de wortels water, voedingsstoffen en lucht vinden. Het is een traag werkende meststof die tijdens het hele groeiseizoen langzaam voedingsstoffen afgeeft.
Zand of klei

Als je tuiniert op klei voeg je wat meer zand toe en als je juist een zanderige grond hebt vervang je het extra zand door bladcompost. Als je een extra luchtig mengsel wilt, kun je er kokosvezels aan toevoegen. En als je nóg ecologischer te werk wilt gaan vervang je de kokosvezels door bladcompost van bijvoorbeeld eik, berk of (haag)beuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.