Hotel Prokkel

kikkir

Wat is een Prokkel?

Hotel Prokkel is een insectenhotel dat de Volktuinders Vereniging in Doesburg in samenwerking met Philadelphia Werkstation Beinum heeft gebouwd. Deze samenwerking is ontstaan tijdens een “Prokkel”. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Dat kan tussen twee mensen zijn, maar ook in een groep. Het is de bedoeling dat men elkaar ontmoet op een bijzondere wijze zodat men elkaar op een andere manier kan leren kennen.welkoop logo vierkant190190 In dit geval hebben de volkstuinders samen met de mensen van Philadelphia Werkstation Beinum het hotel gebouwd. De materialen voor het frame zijn beschikbaar gesteld door Welkoop Toldijk. Alle spullen voor de invulling zijn gedurende een aantal maanden verzameld en bewerkt.  Op vrijdag 6 juni 2014 is het hotel op zijn plek gezet en afgemonteerd. Voor meer informatie www.prokkel.nl

 

Wat is een insectenhotel?

Een insectenhotel is een constructie die onderdak biedt aan insecten. Gemaakt van natuurlijk materiaal en een overlevingsplaats voor insecten. Een insectenhotel is een nestgelegenheid voor solitaire wespen en -bijen, vlinders, oorwormen, lieveheersbeestjes. Het hotel wordt ook gebruikt om te overwinteren en te schuilen.

Solitaire bijen In Nederland komen 350 soorten solitaire bijen voor.  Een solitaire bij leeft en doet alles alleen. Maakt haar eigen nest en zorgt zelf voor haar voedsel. Ze legt haar eitjes in de grond, hout of tussen het riet. Om haar hierbij te helpen bestaan er insectenhotels waarin naast haar eitjes ook het nectar en stuifmeel wordt opgeslagen. Iedere cel van het hotel bevat eitjes die daarna worden dicht worden gemaakt van een mengsel van modder en speeksel.

soltaire wespSolitaire wespen Ons land kent enkele honderden soorten, die ons nooit lastig vallen en alles helemaal alleen doen. Ze maken hun nestjes in aanwezige gangen of graven die uit in vermolmd hout of in de grond. Enkele soorten maken zandurntjes. Wespen zoeken “vlees” in plaats van stuifmeel. Andere insecten dienen daarom als eiwitbron. Wespen zijn dus zeer nuttig. Ze helpen immers mee in het bestrijden van “plaaginsecten”, zo zijn er vele soorten, die luizen vangen. Andere soorten verzamelen vliegen of kevers of rupsen. De buitgemaakte dieren worden verlamd en in de klaargemaakte nestholte gebracht, die na het leggen van een ei wordt afgesloten.

Vlinders zijn een groep gevleugelde insecten. Vlinders zijn geliefd bij het grote publiek. Ze vlinder dagpauwoogoverwinteren in een droge beschutte plek en komen in de lente tevoorschijn. Vlinders houden niet van regen en een vlinderkast is een mooie schuilplaats. Een vlinderkast wordt gevuld met dorre blaadjes en takjes. Schoonmaken van een kast is niet nodig. Vlinderkasten hebben verticale ingangen.

lieveheersbeestje Lieveheersbeestjes horen tot de groep kevers. Ze zullen het naar hun zin hebben door een lieveheersbeestjeskast. Dit is een kast met horizontale ingangen. In het kastje zitten droge bladeren en takjes. Ze kunnen hierin droog schuilen en overwinteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.