Deze keer, tips van Henk Hoogink:
Weggooien? Dat is toch zonde!
- Doorgeschoten (krop)sla wordt meestal geërgerd uit de grond getrokken en op de composthoop gegooid. Mijn buurvrouw Kato in Driel noemde het overigens, “een pluushoop”. Ik gebruik de bladeren, maar ook de stelen in de keuken. Even het stugge buitenste vel er af en je houdt heerlijke, knapperige en sappige stelen over.
- Uitdunnen van gezaaide groenten is niet het leukste werk in de tuin. Vieze vingers, pijn in de knieën en een stijve rug, zijn bekende resultaten. Maar je wordt wel beloond met het dunsel van die rode bieten, rapen, knolvenkel, wortelen en bladgroenten. Minigroenten! Onbedoeld zelf geteeld!
- Na de winter zijn de meeste spruiten geoogst en worden de planten gerooid om ruimte te maken voor het nieuwe seizoen. Het jonge groen van de koppen is prima spul om b.v. een stamppot te maken. De stronken gooien we maar niet op de pluushoop om te voorkomen dat knolvoet zich verspreidt.