tips

Deno-methode

oftewel zaaien in een zakje.

Deno_8 tips en tricksHet principe achter de Deno-methode is dat zaadjes in het eerste stadium van hun ontkieming hun voeding uit de zaadlobben onttrekken en dus geen voedselrijke grond nodig hebben, dit is erg handig voor de hobby tuinier die graag controle houd over het kieming proces, en mensen die maar weinig ruimte hebben.

Hiervoor maak je een stukje keukenpapier of koffiefilter goed vochtig, je pakt de zaden erin en legt ze in een afsluitbaar plastic zakje (ziplock of gripzakje). Verder behandel je ze precies zo als je dat met de gewone manier van zaaien zou doen. Lichtkiemers licht geven, donkerkiemers donker enz. En dan maar wachten tot ze ontkiemen. Als het zover is ze met een pincet er heel voorzichtig afhalen en verder opkweken in een potje met potgrond. Deze methode scheelt enorm in de ruimte en het werkt net zo goed als de gewone manier van zaaien. Ook is het gewoon leuk om eens te proberen.

Hieronder een tweetal links naar websites waar zaaien in een zakje wordt beschreven

 

http://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/deno-methode/

http://www.zaaisite.nl/html/zaaien_deno-methode.htm

 

Voor mensen die zich verder willen verdiepen in de theorie Norman Deno

Professor Norman Deno, inmiddels overleden, heeft veel onderzoek gedaan naar de kieming van zaden. Zijn boek wordt nog steeds als standaardwerk aangeraden. In gedrukte vorm nauwelijks te krijgen omdat het alleen in eigen beheer is uitgegeven. Wat met name uit zijn onderzoek ook duidelijk is geworden dat we nog steeds niet alles weten. Maar door zijn experimenten is wel veel meer duidelijk geworden.

Het is een Engelstalig boek.

Nu is er dan een elektronische kopie met dank aan National Agricultural Library (USA) die er op deze manier voor heeft gezorgd dat we deze informatie nu kunnen raadplegen. Klik op de onderstaande links om de documenten te bekijken (of te downloaden).

 

SEED GERMINATION THEORY AND PRACTICE

FIRST SUPPLEMENT TO THE SECOND EDITION OF SEED GERMINATION THEORY AND PRACTICE

SECOND SUPPLEMENT TO SEED GERMINATION THEORY AND PRACTICE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.