witte bonen en snijbonen

Blote billetjes in het gras

IngrediëntenBlote-billetjes-in-het-gras

75 gram witte bonen

300 gram snijbonen uit het zout

0,5 kilo aardappelen

50 gram boter

1 deciliter melk

Bereidingswijze

Kook de geweekte witte bonen in 1 uur gaar. Zet de snijbonen op met ruim water en laat ze zachtjes 1/2 uur koken en giet ze af. Kook ze, als ze te zout zijn, nog een keer en giet ze af. Schil en was de aardappelen. Leg de aardappelen in een pan en schenk er zoveel water op dat ze voor 1/3 onder staan. Leg de snijbonen op de aardappelen. Laat de stamppot 1/2 uur zachtjes koken. Giet het overtollige kookvocht af in een kom. Stamp de aardappelen en snijbonen en roer daarna de gare witte bonen er door. Voeg de kokende melk en boter toe. Voeg als de stamppot te droog is nog wat kookvocht toe.

 

Sucadelapjes

Voor deze keer ook een recept van een lekker stukje vlees wat prima samengaat met stamppot blote billen in het gras:

Ingrediëntensucadelapjes

750 gram sukadelapjes

1 ui, gesnipperd

3 tomaten, in parten

2 laurierblaadjes

peper en zout

scheut rode wijn

Bereiden sukadelapjes

Smelt 30 g boter in een braadpan. Bestrooi 750 gram sucadelapjes met peper en zout en braad het vlees kort rondom aan, haal uit de pan. Fruit een ui 5 min. in het achtergebleven braadvet. Doe het vlees, drie in stukken gesneden tomaten, 2 laurierblaadjes en een flinke scheut rode wijn erbij en draai het vuur laag. Laat met de deksel op de pan in minimaal 2 uur gaar en zacht worden. Keer het vlees regelmatig en schenk er heet water bij als de jus bijna is verdampt.

 

Witte bonen in tomatensaus

Ingrediënten:

600 gram verse witte bonen of 250 gram gedroogde witte bonen
1 klein takje rozemarijnWitte-bonen-in-tomatensaus
zout
1 kilo rijpe  tomaten
2 eetlepels olijfolie
10 gram suiker
1 takje tijm

Bereiding:

Kook de witte bonen met rozemarijn en zout in 30 minuten gaar. Wanneer je gedroogde bonen gebruikt minimaal 12 uur laten weken en opzetten met schoon water.
Ontvel de tomaten door ze 10 tot 20 seconden in kokend water onder te dompelen, daarna in ijswater te laten schrikken waardoor het vel van de tomaten vanzelf loslaat.
Snijd de tomaten in vieren, haal de pitjes eruit.
Doe de pitjes en de vellen van de tomaat in de keukenmachine en pureer dit.
Zeef het geheel.
Doe de tomaten in een pan en vermeng het met 2 eetlepels olijfolie, de suiker, tijm en een beetje zout en voeg de gezeefde tomatenvellen en pitjes toe.
Laat dit 5 minuten koken.
Meng de bonen met de tomatenpuree, vul de weckpotten (tot 2 cm onder de rand) met de witte bonen in tomatensaus.
Weck de weckpotten gedurende 30 minuten op 90 graden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.