Clafoutis recept

door Peter

Dat men in Zuid-Frankrijk weet hoe lekker eenvoudige gerechten zijn, mits men met goede ingrediënten werkt, is een bekend feit. Wat let ons om als volkstuinders dit smakelijke en toch eenvoudige recept eens te maken. Ten slotte vers fruit van goede kwaliteit voldoende. Deze Clafoutis kan natuurlijk behalve van kersen ook met diverse soorten ander fruit gemaakt worden. Een super toetje dat in Frankrijk vaak tussen de middag als nagerecht bij de lunch geserveerd wordt met als afsluiting een lekker kopje espresso. Wil je groots uitpakken kan het ook nog geserveerd worden in combinatie met ijs en warme vanillesaus. Hier kunnen we haast niet wachten tot we weer vertrekken naar het land van Clafoutis en Ille-Flottante en tot die tijd maken we het gewoon zelf.

 

Ingrediënten:clafoutis-aux-cerises
500 gram rijpe kersen zonder pit
2 hele eieren + 2 eierdooiers
100 gram bloem
100 gram bruine suiker/rietsuiker
¼ liter melk
60 gram boter
1 theelepel vanille-extract (Dille en Kamille)
1 zakje vanillesuiker
snufje zout

Bereiding :
Was de kersen en haal de steeltjes eraf, verwijder de pitten
Verwarm de oven voor op 180/200 graden. Doe de boter in een taartvorm en zet die even in de oven tot de boter gesmolten is (niet bruin laten worden!) en haal uit de oven. Laat de oven verder voorverwarmen.
Klop de eieren los (de hele eieren, plus de extra dooiers) in een ruime kom, doe er het zout en de bruine suiker bij en klop alles flink met de mixer door elkaar. Voeg het vanille-extract toe en strooi de bloem erbij, mix opnieuw tot een mooie gladde massa.
Voeg al roerend (niet meer mixen) de gesmolten boter uit de taartvorm en de melk toe, en op het laatst de kersen.
Vet de taartvorm in met het restje achtergebleven boter, met behulp van een stukje keukenpapier. Giet de massa in de vorm, verdeel er nog een paar klontjes boter over en laat in 45 minuten in de voorverwarmde oven gaar worden. Haal de clafoutis uit de oven en bestrooi meteen met de vanillesuiker. Laat afkoelen en serveer lauwwarm.

Een gedachte over “Clafoutis recept

  • 28 juni 2013 om 10:06
    Permalink

    Goedemorgen beste tuinvrienden,

    Dat is aan Edward wel besteed. Gisteren heb ik nog een Bretonse Gâteau gemaakt (boterkoek) misschien wel 10000 cal. maar dat mag de pret niet drukken. Volgende week komt de Clafoutis voorbij.
    Peter bedankt voor dit recept. Vive la France!

    gegroet,
    Edward

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.