recept

Stamppot van aardappel-citroenpuree met lavas

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADeze maand een recept waarvan de ingrediënten in juni volop vers op de tuin aanwezig zijn. Eens een keer een heel andere manier om je aardappelpuree aan te kleden. Terwijl ik dit schrijf is het nog mei en het water loopt me in de mond wanneer ik eraan denk dat het binnenkort zover is. Het recept voor lamsbout in karnemelk stond regelmatig op de dagschotel bij Riche National in Arnhem. Haast niet meer voor te stellen, maar het kostte toen negen gulden!

Recept

600 g aardappels
4 el citroensap
4 el olijfolie
ongeveer 20 blaadjes lavas (Maggiplant)
zout en peper

Kook de aardappels met de blaadjes lavas (Maggiplant) in gezouten water gaar. Giet de aardappels af en bewaar het kookvocht. Stoom de aardappelen droog in een pan op een kookplaatje op een laag vuur.
Pureer de aardappels. Klop het citroensap en de olijfolie door de puree en voeg evt. wat kookvocht toe. Breng de puree op smaak met zout en peper. Lekker met stukjes feta erdoor.

Serveren met:

Lamsbout in karnemelk

 Voor 2 personen:

1 takje tijm
2 teentjes knoflookLamsboutplak met bEEN
1 theel. chilipoeder
1 laulierblaadje
2 dl. karnemelk
2 lamsboutplakken (ca.500 gr.)
2 eetl. (olijf)olie
zout versgemalen peper
25 gr. spekreepjes

1 eetlepel tomatenpuree
1 eetl. bloem
1 theel. bouillonpoeder
keukenpapier

Voorbereiden:

Tijmblaadtjes boven een kom van takjes rissen. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Chilipoeder, laurierblaadje en karnemelk erdoor roeren. Lamsboutplakken erin leggen en minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast laten marineren. (Het liefst een dag van tevoren maken) Af en toe keren.

Bereidingswijze

45 min.
Lamsboutplakken met keukenpapier droog deppen. In pan olie verhitten. Lamsbout in ca. 10 min. bruinbakken, halverwege keren. Uit de pan nemen en op een bord leggen. Bestrooien met zout en peper. In bakvet spekreepjes zachtjes uitbakken. Intussen bloem en bouillonpoeder door karnemelk marinade roeren. Van het vuur af de marinade al roerend aan spekjes toevoegen. Één eetlepel tomatenpuree toevoegen. Mengsel opnieuw zachtjes verwarmen en roeren tot de saus licht gebonden is. Lamsboutplakken erin leggen en ca. 30 min. zachtjes gaar stoven. Lamsbout uit de saus nemen en op 2 borden leggen. Saus op smaak brengen met zout en peper en over de lamsbout schenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.