recept

Rabarberjam met gember van de buuf.

door Peterstukjes rabarber

We hebben twee rabarberplanten op de tuin en we houden van rabarbertaart, rabarbermoes met aardbei en custard als toetje maar wanneer je al een paar keer ervan hebt gegeten en er zit nog steeds rabarber aan de plant, geef je ook wel eens een bos aan iemand anders. Soms valt dat nog niet mee wat niet iedereen houdt van rabarber. Gelukkig hebben we een buurvrouw die wel van wanten weet met het spul. Twee dagen nadat ze de stelen in ontvangst genomen had stond er een potje rabarberjam met gember naast de voordeur. Een kopietje van het recept zat in de brievenbus en het heeft ons prima gesmaakt! Het geheim: geraspte gember.  Deze jam kan wedijveren met de meest chique marmelades. Gebruik mooi roze rabarber omdat de jam dan een prachtige kleur krijgt.

Het recept is gemaakt met gewone kristalsuiker. Wanneer de jam te dun is lees ook het stukje over zelf jam maken waar de diktetest in staat beschreven.

Recept

1,5 kilo rabarber

1,5 kilo suiker

Versgeperst sap en geraspte schil van 1,5 afgeborstelde citroen zonder waslaag.

30-45 gram geschilde en geraspte gember.

Werkwijze

Maak de raberber schoon en snijd hem in stukken van een centimeter. Doe die samen met de suiker, het citroensap en de geraspte citroenschil in een kom, dek af en laat een nacht staan.

Rasp de volgende dag de gember fijn of stamp hem in een vijzel en doe hem bij de rabarber. Doe alles in een grote pan en breng zachtjes aan de kook onder voortdurend roeren.

Laat pruttelen tot de rabarber zacht is  en zet het vuur hoger en laat de rabarber dan 5-10 minuten stevig koken.

Als de jam dan nog niet goed is laat de rabarber nog een paar minuten koken en doe de diktetest.

Schep de jam in schone warme jampotten sluit de deksels en zet de potten op hun kop terwijl ze afkoelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.