Pompoensoep

Ingredienten voor de basis:

1 kg. pompoen Lekkere pompoensoep uit eigen tuin
2 dl. olijfolie
200 gr. sjalot
100 gr. prei
2 teentjes knoflook
1.5 l. groentebouillon (blokjes)
takjes tijm
takjes rozemarijn
2 stuks laurierbladeren
zout
peper
nootmuskaat

Het vruchtvlees van de meeste pompoenen heeft geen uitgesproken smaak en is daarom goed in gerechten te gebruiken waar veel kruiden aan te pas komen. Pompoenen zijn – wanneer ze gaaf zijn – na de oogst maanden houdbaar op een koele, goed geventileerde plaats.  Laat de pompoen lang genoeg in de oven roosteren en kleuren, hierdoor krijgt de soep veel meer smaak. Schil de pompoen en verwijder het zaad. Snijd de pompoen in grove stukken en besprenkel met 1 dl olijfolie, zout en peper. Laat de pompoen poffen in een voorverwarmde oven op 200 C tot het vruchtvlees een bruine kleur krijgt. De sjalotten pellen, halveren en in halve ringen snijden. De prei wassen en in halve ringen snijden. De knoflook pellen en fijnhakken. De kruiden wassen. Zet een grote pan op, laat hierin 1 dl olijfolie verwarmen en fruit de sjalot en prei aan. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe, blus af met de bouillon en laat alles in ongeveer 1 uur gaar koken. Wrijf de soep door een roerzeef, of pureer met een staafmixer of blender. Breng hoog op smaak met peper zout en eventueel wat Maggi en Worshestershiresauce.

Nu is de basis voor de soep gereed en kan de soep eventueel per portie ingevroren worden.

Serveersuggesties

Wanneer de soep gebruikt wordt, aan de kook laten komen, de warmtebron temperen en een flinke scheut (kook)room of volle koffiemelk toevoegen. Niet meer laten koken. Vlak voor het opdienen toevoegen:

kleine blokjes tomaat, kleine blokjes belegen kaas en fijngeknipte bieslook. 
Of een flinke eetlepel kruidenkaas of Boursin erin laten drijven en bestrooien met peterselie.
Of een saus roeren van karnemelk en Roquefort of Danish Blue, een scheutje in de soep en de rest apart serveren.
Of de groentebouillon vervangen door visbouillon en op het laatst snippers gerookte zalm, garnalen gekookte witvis en stukjes gepelde tomaat.

Serveren

Wanneer je de soep extra feestelijk wilt serveren, gebruik dan een uitgeholde pompoen als soepterrine

Eet smakelijk! Wilma en Peter Krijnen.

2 gedachten over “Pompoensoep

  • 9 november 2012 om 18:52
    Permalink

    Heerlijke pompoensoep! Ook met courgette te gebruiken!
    Als tip heb ik : extra romig wordt het door een toefje crème fraiche op de borden of in de soepkom te doen.
    Een hele praktische tip is dat je pompoen niet hoeft te schillen (wel wassen natuurlijk) en de stukken besprenkeld met 1 dl. (olijf)olie een kwartiertje in de oven kunt “poffen” ( 200 gr.), totdat het een beetje bruin verkleurd. Daarna in de pan om verder te koken.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.