recept

Leidse hutspot met pastinaak

door Peter

Top recept om jezelf snel op te warmen tijdens koude winterdagen en een reden om pastinaak te verbouwen op de groentetuin.

In 1574 werd Leiden belegerd door de Spanjaarden. Nadat de stad bijna een half jaar omsingeld was, begon de toestand kritiek te worden maar de redding was nabij. De Geuzen onder aanvoering van Willem van Oranje staken de dijken door en ’s nachts vluchten de Spanjaarden voor het water. Volgens de overlevering werd in de vroege ochtend van 3 oktober 1574 in de Lammenschans (een Spaanse stelling) een bronzen pot gevonden, met nog een restje hutspot erin. De Spanjaarden hadden ‘s nachts de vlucht genomen en in hun haast die pot vergeten. In triomf werd hij naar Leiden meegenomen. Hutspot werd het voedsel van 3 oktober. leder jaar op die dag staat het op het traditionele Leidse menu samen met haringen en wittebrood, het eten dat de Geuzen die dag in de uitgehongerde stad brachten. En de pot staat in het museum.

In 1574 was de aardappel in Nederland nog niet bekend. De Leidse hutspot heeft dan ook pastinaak als basis.

200 gram uihutspot-1-960x538

300 gram wortel

300 gram Pastinaak

Peper

Zout

Roomboter

 Bereiding:

Snijd alle ingrediënten in plakken en doe in een pan met dikke bodem een klein laagje water, een flinke klont roomboter gemalen peper en zout. Doe de groenten erbij en stoof gedurende een minuut of veertig lekker gaar. Door elkaar stampen en eventueel dunner maken met wat melk. Afproeven en eventueel verder op smaak brengen met peper en zout.

Hier thuis serveren we er altijd een lekker pittige Goulash of Hachee bij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.