recept

Klassieke knoflooksoep

 

L’aïgo boulido gratinée

aigo-boulido-gratinee-70971Het is een van de aller-oudste culinaire tradities uit de streek Provence, waar het gezegde luidt: “ l’ aïgo boulido sauvo to vito”, vrij vertaald: “Knoflooksoep redt je leven”. Natuurlijk wel eten op een dag waarvan je weet dat je niet de volgende morgen in een wachtkamer hoeft te zitten of een vergadering hebt.

Ingrediënten: (voor 4 – 6 personen)

15 tot 20 ongepelde knoflooktenen
5 eetlepels olie
1 liter kippen- of vleesbouillon
2 eetlepels verse tijm
1/2 theelepel zout
witte peper uit de molen
3 eierdooiers
Om op te dienen: sneetjes stokbrood of toast, geraspte kaas (Emmenthal)

Bereiding:

Blancheer de knoflook 1 minuut, zeef en pel ze. Fruit de teentjes 1 minuut in de helft van de olie, maar laat ze niet bruin worden. Voeg de bouillon, tijm, zout en flink wat witte peper toe. Laat de soep 30 minuten lang stoven en proef of ze goed gekruid is.
Zeef de soep, maar houd een paar teentjes heel. Doe de soep terug in de pan en houdt haar warm.
Kluts de eierdooiers en laat er langzaam de overblijvende olie in lopen. Vermeng het mengsel met een paar eetlepels soep, haal de soep van het vuur en voeg de eierdooiers er langzaam, zorgvuldig roerend, aan toe,.
Vul de soepkommen met de soep en laat wat dunne sneetje stokbrood bovenop drijven. Bestrooi met geraspte kaas en gratineer even onder de grill. Wanneer de kaas gesmolten is dien je de soep op. Serveer met extra stokbrood en geraspte kaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.