Kardoenrecepten

Zomerse kardoenstamppot (vegetarisch)

vier kardoenbloemeningrediënten:
500 gr. nieuwe aardappelen, schillen en in stukken snijden, 2 teentjes knoflook, pellen en in plakjes snijden, 2 eetl. olijfolie, 1/2 gele paprika, wassen en in dunne reepjes snijden, 1 rode ui, pellen en snipperen, 300 gr. kardoen, wassen en in plakjes snijden, 1 takje tijm, rissen, 1 dl. (Soja)melk, 1 blokje kruidenbouillonpoeder, cayennepeper
Bereiden:
aardappelen gaarkoken met de kruidenbouillon. Olie verhitten en de knoflook, ui en paprika er ca. 2 min. in smoren op niet te hoog vuur. De kardoen in ca. 10 min. beetgaar koken in licht gezouten water. Aardappelen grof stampen met de sojamelk. De kardoen en paprikamengsel erdoor mengen. Op smaak brengen met cayennepeper. Ca. 3 min. doorwarmen.

kardoen op marktKardoen met penne

Benodigdheden voor 2 personen

– 4 a 5 kardoenstengels 
– 3 knoflooktenen
– 2 dl gezeefde tomaten
– 2 el tomatenpuree
– bosje bladpeterselie
– olijfolie
– 250 g penne

Bereidingswijze

Neem van de kardoen de buitenste stengels weg. De stengels binnenin zijn perfect voor dit gerecht. Naarmate je het binnenste van de kardoen nadert worden de stengels zachter. 

Verwijder de zachte vezels (te bitter) en snij de toppen van de goede kardoenstengels tot je ongeveer 30 cm overhoudt. De bovenste delen zijn te taai. (hangt beetje van de grootte van de groente af)
Kook de kardoen in gezouten water tot 2/3 gaar.
Snipper ui en snij knoflook fijn, pluk de blaadjes van de bos peterselie
Stoof ui en knoflook aan in de olijfolie, voeg de peterselie toe en fruit verder tot de ui goudgeel is
Voeg tomatenpuree toe en stoof verder, voeg erna de passata toe
Stoof in een andere pan kardoen aan in olijfolie tot licht bruin.
Voeg kardoen bij de tomatensaus en laat nog even goed inkoken tot gewenste dikte

Serveer met penne

 

 

Kardoen à la Barigoulea la barigoule 2

Een recept van een Franse kennis uit de Vaucluse.

Ingredienten voor 4 personen

Citroen, 300 gram worteltjes, 6 jonge uien, 4 teentjes knoflook , rozemarijn, wilde tijm ( farigoule ) en bonenkruid,1 glas olijfolie,25 cl droge witte wijn, ontpitte groene olijven, peper en zout,gehakte bladpeterselie

Bereiding
Neem van de kardoen de binnenste stengels  en snijd die aan stukken, bewaar in water met citroensap
Blancheer de olijven. Schil en snijd de worteltjes en de uien in brunoise. Fruit de groenten even in een pan met olijfolie, leg er het boeket van rozemarijn, tijm en bonenkruid en de gepelde teentjes knoflook bij en schenk er de witte wijn bij. Kruid met peper en zout en voeg de kardoen en de olijven toe. Laat op een zacht vuur drie kwartier sudderen met het deksel op de pan. Controleer van tijd tot tijd of er nog genoeg vocht in de pan is.

 

-kardoen is ook lekker gegratineerd met een bechamel- of tomatensaus. 

-klaarmaken zoals bleekselderij en opdienen met kaas- of tomatensaus. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.