Italiaanse gestoofde prei met tomatensaus

door Peter

prei tomatensausBij ons thuis nog wel eens op het menu wanneer we niet zoveel tijd hebben om te koken. De prei zit al schoon en in stukjes in de diepvries en ook de tomatensaus kan ingevroren klaar staan. Wanneer je het helemaal makkelijk wilt maken, kan je ook kant en klare tomatensaus nemen. Wel even opleuken met wat verse tijm, een knoflookje en iets laten inkoken.

Ingrediënten voor 4 personen:

-800 gram prei

-20 gram boter

-mespuntje suiker

-zout

-peper

-2 grote uien

-8 vleestomaten

-2 eetlepels olijfolie

-3 takjes oregano

-3 takjes tijm

-5 blaadjes basilicum

 

Bereidingswijze

Maak eerst de tomaten saus.

Pel de ui en hak deze fijn.

Ontvel de tomaten in heet water.

Verhit de olie en fruit hierin de gehakte ui tot ze glazig ziet.

Voeg de tomaten met fijngeknipte oregano, tijm en basilicum, zout en peper toe en breng de massa aan de kook.

Laat de saus, afgedekt, circa 30 minuten zachtjes sudderen.

Breng eventueel op smaak met wat suiker.

Maak intussen de prei schoon, verwijder alleen het donkere groen en snijd de prei in stukjes van 3 cm lengte.

Smelt de boter in een pan, roer de prei, de suiker en wat peper en zout erdoor en stoof de prei, afgedekt, in circa 10 minuten zachtjes gaar.

Roer af en toe even door.

Serveer de uitgelekte prei in een schaal en schenk de tomatensaus eroverheen.

Garneer eventueel met verse blaadjes basilicum.

Serveren met aardappelpuree en een schaaltje Parmezaanse kaas.

 

Hartige preitaartQuiche Lorraine Preitaart

Ingrediënten voor een hartige preitaart

Boter, om mee in te vetten

6 plakken bladerdeeg, ontdooid

3 eetlepels paneermeel

75 gr spekblokjes

1 kilo prei, in dunne ringen

2 eieren

2 eetlepels slagroom

75 gr geraspte belegen kaas

Zout en peper, naar smaak

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een springvorm in met een doorsnede van ong. 22 cm. Bekleed deze springvorm met bladerdeeg en strooi paneermeel over de bodem.

Was en snij de groenten. Bak de spekjes in een koekenpan langzaam uit. Voeg prei, zout en peper toe, en bak ong. 5 minuten zachtjes mee.

Meng de eieren en de slagroom met wat versgemalen peper samen. Roer ook de kaas erdoor.

Doe het groentemengsel in de taartvorm, en giet het eimengsel eroverheen.

Zet de hartige taart ong. 20-30 minuten in de oven,

 

 

Een gedachte over “Italiaanse gestoofde prei met tomatensaus

  • 28 december 2013 om 21:35
    Permalink

    de pompoencake zal ik zeker proberen. Zoveel lekkere pompoen daar moet je toch wat mee doen

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.