Chilipeperbladeren als groente

Nadat de chilipepers geoogst zijn, blijven we zitten met de plant. De plant is natuurlijk in staat om de wintermaanden te overleven binnenshuis en het volgende jaar opnieuw vele peperzaden leveren, maar vaak willen hobbykwekers dat nieuwe seizoen hun geluk beproeven met een andere variëteit chilipeper. 

Hoewel maar weinigen in Nederland het weten, zijn ook de bladeren van de chilipeperplant gewoon eetbaar. De bladeren hebben een milde bittere smaak en zijn lang niet zo scherp als de chilipepers die aan de plant hebben gegroeid. Bovendien zijn die chilipeperbladeren een bron van calcium, fosfor en ijzer. Tevens bevatten ze vitamine A en B en zijn ze dus een stuk gezonder dan je in eerste instantie zou denken.

In een aantal Aziatische keukens bestaan smakelijke gerechten van chilipeperbladeren. 

Op de Filippijnen worden de chilipeperbladeren als groente gekookt en die groente heeft de naam dahon ng sili (‘chilipeperbladeren’). Deze groente is een vast onderdeel van een heerlijk pittige Filippijnse kippensoep met de naam tinola of ilocano (zie het recept hieronder).In de Koreaanse keuken kunnen de chilipeperbladeren gebruikt worden in kimchi, een oud gerecht met gefermenteerde groenten en chilipepers. In het algemeen wordt chinese kool gebruikt en dat betekent dat het vaag doet denken aan onze zuurkool, dat natuurlijk ook uit gefermenteerde kool bestaat.

Tot slot worden ook in enkele Japanse gerechten gekookte chilipeperbladeren als groente verwerkt. In de Indonesische keuken worden daun cabe (chilipeperbladeren) niet gebruikt.

Recept

TinolaTinola (met chilipeperbladeren)

Een Filippijnse maaltijdsoep met chilipeperbladeren. Voor de meeste Filippijnen is tinola de ultimate comfort food en is daarmee vergelijkbaar met onze eigen kippensoep. Het gerecht wordt traditioneel opgediend met gestoomde rijst.

 

Chilipeperbladeren zijn ietwat bitter, maar bijzonder smaakvol. Ze zijn een stuk milder van smaak dan de chilipepers die van dezelfde plant komen. 

Ingredienten: 

2 kipfilets in blokjes van circa 2 vierkante centimeter gesneden.
1 gember (stukje van 2 tot 3 centimeter), fijn gesneden of gerapst.
1 ui, fijn gesneden.
2 of 3 theelepels vissaus (of sojasaus).
Chilipeperbladeren (maakt niet uit welke)
1 papaja, in blokjes van circa 1 vierkante centimeter gesneden.
1 liter water.

Bereiding: 
Fruit de ui een minuutje in hete olie. Voeg de gember toe en fruit nog een minuut.
Voeg de kippenblokjes toe en bak ze 4 minuten. Voeg halverwege de vissaus/sojasaus toe.
Voeg water toe en kook de soep tot de kip goed gaar is.
Voeg de papaja toe en kook het totdat het met de vork kan worden doorgeprikt.
Voeg de chilipeperbladeren net voor het opdienen toe.
Eventueel op smaak brengen met peper en zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.