recept

Appeltaart met rode vruchten

van Anneke

Wie nog nooit een appeltaart heeft gebakken zal daar ook niet meer aan beginnen, maar mensen die  een variatie op de bekende receptuur willen hebben moeten met het onderstaande beslist eens aan de slag.

Zure vruchten…

zijn het plukken zeker waard, wat het gezegde daar ook over beweert. De krachtige smaak van 2 fbczwarte bessen, sleedoorn of zure pruimen kan allerlei suffige gerechten flink oppeppen. Ik had – tot voor kort – 6 kg pruimen van het soort Saint Julien in de vriezer liggen: een uitgegroeide onderstam die goed draagt, ook in slechte zomers. Voor bovenop de appeltaart jam van gemaakt, met geleisuiker voor halfzoete jam, we gaan het zuur natuurlijk niet helemaal smoren. Na wat experimenteren bleek het beste procedé : half-afgekoelde jam over een afgekoelde taart.

Werkwijze:

Maak een open, niet te hoge appeltaart op je eigen manier en laat afkoelen.

Gebruik in plaats van de bekende abrikozengelei of moes om af te geleren: half-afgekoelde jam op bovenstaand manier gemaakt en giet die over de open appeltaart.

 

Nog een extra tip:

Oranjepruim en Kroosje zijn bijvoorbeeld ook goede vervangers voor tomaten in hartige sauzen, met wat knoflook en koriander of peterselie kom je al een heel eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.