Pastinaak recepten

Pastinaak is een wortelgewas uit dezelfde familie als de wortel. Hun opvallende smaak danken ze aan de ijzige winterkou. Na de eerste nachtvorst worden ze zoeter van smaak, omdat de kou het zetmeel in suikers omzet. Pastinaak heeft roomwit vruchtvlees en kan behalve geroosterd of gepureerd, ook in stoofschotels en soepen verwerkt worden. Door ze in boter of olie te bakken of met room gepureerd in soep te verwerken, vaak met kerrie of andere specerijen, komen hun fluweelzachte structuur en zoete, nootachtige smaak goed tot hun recht. Kook ze als het kan in de schil en schil ze dan pas achteraf. Als je ze toch van tevoren schilt moet je ze in water met wat citroensap of azijn (aangezuurd water) bewaren, om te voorkomen dat het vruchtvlees verkleurt. Onderstaand een drietal recepten.

Pastinaak uit de ovenpastinaak met wortel en aardappel uit de oven (Medium)

Ingrediënten

3 pastinaken

250 g winterpeen

500 g kruimige aardappelen, roodschillig

4 el olijfolie

2 tenen knoflook

2 tl gedroogde tijm of takje tijm uit de vriezer

1 stukje gerookt ontbijtspek (240 g)

1 pakje feta (150 g), in blokjes

 

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaken en winterpeen, halveer in de breedte en snijd in de lengte in staafjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Boen de aardappelen schoon, snijd in partjes en leg tussen de groenten op de bakplaat.

2. Doe de olie in een hoge kom met de knoflook en tijm. Pureer met de staafmixer. Verdeel over de aardappelen en groenten en bak ca. 35 min. in de hete oven.

3. Snijd ondertussen het spek in plakjes en bak in 5 min. uit. Schep met het bakvet na 25 min. oventijd tussen de groenten op de bakplaat.

4. Verdeel de aardappelen, groenten en spek over een platte schaal en bestrooi met de feta. Serveer lauwwarm.

Een variant op het ouderwetse geglaceerde worteltje:

Geglaceerde pastinaak

Ingrediëntengegl. pastinaak (Medium)

500 gram pastinaak

1 sinaasappel

Klontje roomboter

1 eetlepel suiker

Bereiding

Was de pastinaak of schil hem met een dunschiller.

Snijd de pastinaak in plakken of staafjes.

Boen de sinaasappel goed schoon.

Rasp de buitenkant van de schil en pers de sinaasappel uit.

Verwarm de boter en bak hierin de pastinaak zacht.

Voeg het sinaasappelsap en geraspte schil en wat water toe en smoor de pastinaak in 5-8 minuten gaar.

Neem het deksel van de pan en strooi de suiker over de groente.

Laat op hoog vuur de vloeistof verdampen tot de groente met een laagje is bedekt.

Maak de groente op smaak met peper en een beetje zout.

 Pastinaaksoep met sinaasappel

sinaasappel (Medium)Ingrediënten

1 grote aardappel

1 grote ui

1 sinaasappel (sap en geraspte schil)

4 middelgrote pastinaken

3,5 deciliter bouillon

room

peterselie of anijs 

Bereidingswijze

Fruit de ui glazig. Doe er dan de aardappel in blokjes bij. Vervolgens voeg je de pastinaak toe en fruit alles nog eventjes. Dan de bouillon erbij, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil. Kook zachtjes tot de groenten gaar zijn. Pureer dan de soep en giet er een scheut sojaroom bij en eventueel wat peterselie (en/of anijs). Maak op smaak af met zout en peper uit de molen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.