nieuws

NLdoet en de Volkstuindersvereniging in Doesburg.

NLdoet

De Volkstuinders Vereniging in Doesburg vraagt via NLdoet vrijwilligers om zaterdag 16 maart te helpen bij het realiseren van een project. NLdoet is een initiatief van het Oranje Fonds.
Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart 2013, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken.
Bij de ingang van locatie Ooi – Koppenberch van de Volkstuinders Vereniging in Doesburg (VVID) ligt een braakliggend stuk terrein van 400 m2  waarvan het beheer door de gemeente Doesburg is overgedragen aan de VVID.
IMG_4169 (Medium)De vereniging heeft het plan opgevat om dit stuk grond  vrij te maken van opslag en onkruid, de bodem te frezen en het daarna te egaliseren. De bedoeling is daarna om in april rondom het terrein een meidoornhaag te planten en het binnengebied in te richten met bij- en insectvriendelijke planten en bomen. De aanplant zal ook een natuurlijke overgang worden van het gebied vanaf de dijk tot aan het natuurgebied, dat achter het volkstuincomplex begint. Ook een zogenaamd bijenhotel is in de loop van de tijd gepland. Het is de bedoeling dat Doesburg niet alleen gastvrij is voor toeristen, maar ook voor bijen, hommels en andere insecten.
De VVID is op zoek naar mensen die een dag samen met ons de handen uit de mouwen willen steken om het terrein geschikt te maken voor beplanting begin april. Het werk zal bestaan uit het uitsteken van onkruid en wortels van brandnetels. Het afzetten van het terrein d.m.v. een lage afscheiding, het graven van een sleuf voor de latere meidoornhaag en het maken van plantgaten voor de toekomstige aanplant. Door de gesteldheid van de bodem en het formaat van het stuk grond is het niet mogelijk hier met zware machines te rijden dus zal het werk voor een groot gedeelte handmatig moeten worden uitgevoerd.
De vereniging beschikt over kruiwagens, een frees, bosmaaier en dergelijke, maar wanneer iemand zaterdag 16 maart wil komen helpen, is het prettig wanneer een spitvork of spade meegenomen wordt. Het werk is de gehele dag buiten, dus mensen die mee willen doen moeten rekening houden met eventuele regen. Trek warme kleding aan die vies mag worden. Vanzelfsprekend zal de inwendige mens die dag niet vergeten worden.
De financiering van de aanplant en de aanschaf van machines voor het onderhoud van het terrein zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het leefbaarheidsfonds van “Woonservice IJsselland” dus wanneer het voorbereidende werk klaar is, zal de voortgang van het project gegarandeerd zijn.

Aanmelden voor deze vrijwilligersdag op zaterdag 16 maart
via info@volkstuindoesburg.nl of via NL Doet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.