Nieuwsbrief 18 februari 2014

contributie blnkkopieContributie en tuinhuur.

van de penningmeester

Leden die hun contributie nog niet hebben voldaan worden verzocht om deze op rekening NL79INGB0005638857 ten name van Volkstuinders Vereniging in Doesburg over te maken. Ook is er maandagavond 3 februari om 19.00 uur de mogelijkheid om contant te betalen in de Onderbouw aan de Juliana van Stolberglaan. De penningmeester zal daar aanwezig zijn.

Tonkinstokkencropped-bonenstaken-tonkinstokken-bamboestokken1.jpg

van het secretariaat

Leden die nog tonkinstokken willen bestellen kunnen dit nog tot half maart doen.

Leden kunnen tonkinstokken (lengte 270 cm. Prijs €1,=) bij de vereniging bestellen zodat er een voorraadje door de vereniging kan worden aangeschaft. Indien er belangstelling is om deze te bestellen graag een mailtje naar: info@volkstuindoesburg.nl en het bedrag overmaken op NL79INGB0005638857 ten name van Volkstuinders Vereniging in Doesburg.

De vereniging zal eind maart de tonkinstokken bestellen en deze kunnen dan in april opgehaald worden bij de materialenopslag op locatie Koppenbergh-Ooi. Ruim op tijd voor de IJsheiligen dus.

kikkirVoortgang Prokkel

nieuws van  uit de werkplaats van Philadelphia

Houtjes zagen ProkkelOp Werkstation Beinum hebben de mensen een begin gemaakt met het verzamelen van spullen voor het insectenhotel. De eerste hardhouten pallets zijn verzameld om daar de latten af te halen en ze op maat te zagen. Voordat er genoeg latjes zijn gaan er nog wel een paar manden voorbij. Mensen hebben een aantal conservenblikjes gespaard om te vullen met riet of tonkinstokjes en er is iemand geweest die nog een aantal stammetjes niet gekloofd had voor de open haard, die we op mochten halen om verder te verwerken. We kunnen nog spullen zoals oude tonkinstokken, conservenblikken en een paar stukken plaatmateriaal gebruiken. Wanneer je iets in de aanbieding hebt, graag even contact met info@volkstuindoesburg.nl of 475603.

De moestuin in februari

van de redactie

Een zonnige dag doet al vlug de groene vingers tintelen maar ook hier is de boodschap afwachten…Het kan zijn dat de kornoelje al bloeit op de insectentuin op de Ooi maar ook dat het nog een gure maand wordt met vorst en zelfs sneeuw, kan je de lente toch al even in de huiskamer halen!

Opruimen van de tuin

Het is heel erg belangrijk te starten met een gezond en ziektevrij perceel. Dit kan natuurlijk nooit gegarandeerd worden maar met de juiste hygiënevoorwaarden kom je al een heel eind verder. Laat nooit delen van zieke planten liggen in de moestuin, want bladeren, stengels en zelfs de wortels kunnen een bron van virussen, ziekten en bacteriën zijn! Ook het wegnemen van de resterende kolen of koolstronken (steel + wortel) moet dringend gebeuren.

Grondbewerking

In februari kan er nog altijd gespit worden, een belangrijk element wanneer je bijvoorbeeld zware kleigronden wilt verlichten. Ook het inbrengen van (blad)compost en organische materialen is een belangrijke schakel in het verbeteren van een bodem. Het invoeren van zand, compost en veel organische bemesting kan op zware percelen vaak de oplossing bieden naar een fijnere bodemstructuur. Dit zal wel meerdere jaren tijd vragen. Het is ook nu de ideale periode om de zuurtegraad of pH van de bodem even te laten onderzoeken en te verbeteren. Stel dat u een zure grond heeft, dan kan je deze neutraliseren door te bekalken. Kalk verricht soms wonderen in de moestuin, ook heermoes, een alom bekend kruid dat moeilijk te bestrijden is door de weelderige wortelgroei, kan het hierdoor jaar na jaar moeilijker krijgen.

Zaaibedden klaarmaken en verwarmenfolietunnel

Bij het zaaien van groenten speelt een factor een belangrijke rol, namelijk de temperatuur. Het is zo dat groenten soms niet kiemen of opkomen door een te lage temperatuur. Wanneer de grond fijngemaakt is kan er worden overgegaan tot het opwarmen van een zaaibed. Dit kan gebeuren door een plastic tunnel over het perceel te zetten. De voorsprong door op deze manier al te kunnen telen varieert van vier tot zes weken.Tijdens enkele zonnige dagen zal de grond al gauw opwarmen waardoor de zaden een optimale kiemtemperatuur tegemoet gaan.

Asperges

Bemest bestaande aspergebedden.

Wat kan je nu al zaaien?

Het is echt nog heel vroeg, maar op een verwarmd plekje in de huiskamer of kas (serre), kan je toch al meerdere groentes zaaien.

Erwten

Wie vroeg voorjaar zegt, moet beslist even aan erwten denken.Het is een peulgewas dat prima groeit bij koude en gure weersomstandigheden.De kiemtemperatuur hoeft dan ook niet hoog te zijn, want 10 tot 15 C° is ideaal!De zaden voorweken zal sneller kiemresultaten laten optekenen.Plant de voorgekiemde zaden voorzichtig in potjes of zaaibakjes en vul aan met aarde.Na enkele dagen zie je de eerste zaailingen al naar boven komen.

Tuinbonentuinbonen

Tuinbonen zijn de ijsberen onder de peulgewassen, want ook deze groente kan vroeg geplant worden. De tuinboon is verwant met de gewone slabonen en ze behoren allebei tot de vlinderbloemigen die stikstof in de bodem afgeven. Planten vanaf februari in een licht verwarmde ruimte zal de tuinboon ten goede komen. Uitplanten vanaf eind maart, begin april en al gauw zal de plant overgaan tot bloemzetting. Hoe eerder de tuinboon op het land staat, des te minder last van luis later in het seizoen.

Aubergines

Aubergines zijn echte zonaanbidders en hebben het dan ook graag warm. Ze kiemen traag waardoor je beter vroeg kan beginnen zodat je op tijd een mooi plantje hebt. Zaaien vanaf februari binnenshuis of in een verwarmde kas en dit op een temperatuur van 20 tot 25 C°. Na 2 weken zullen de zaden kiemen maar de temperatuur blijft een belangrijke factor! Niet in de volle grond zetten voordat het warm is!

Radijs

Tegenwoordig zijn al heel wat soorten radijzen en variëteiten te verkrijgen, van lang wit, tot bolachtig oranje. Zaaien vanaf februari onder glas of koude bak. Uitdunnen na enige tijd is wel noodzakelijk om mooi gevormde radijsjes te kunnen oogsten.

Sla

Sla zaaien is niet moeilijk, zaaien vanaf februari en opkweken in een koude bak. Verspenen om mooie slakroppen te krijgen is wel noodzakelijk.

Pepers en paprika’s

Ook voor pepers en paprika’s, beiden liefhebbers van warmte, is het nu de hoogste tijd om te gaan zaaien. Kiemen gebeurt bij een temperatuur van 23 tot 25C° al na een week. Zaaien in een luchtige zaai- en stekgrond. Het opkweken van pepers en/of paprika’s vergt wat tijd en vooral warmte…

Spinazie_jongSpinazie

Spinazie kan in februari al gezaaid worden. Onder glas of in een koude bak gedijt deze groente het best. Kies bij voorkeur voor seizoensgebonden rassen, want ook hier is verwarring mogelijk. Oogsten kan al vanaf april afhankelijk van het weer. Spinazie is trouwens een groente die wat vorst kan hebben,…ideaal voorjaarsgewas!

Tot slot

Er is dus al heel wat te beleven in de moestuin, want het zaaien kan voorzichtig aan beginnen. Zaai de eerste groentes en oogst ze vanaf april.

Groenten en fruit optimaal bewaren

van de redactieGroente-bewaren

Niet iedereen is bekend met de beste manier om groenten en fruit te bewaren. Hieronder een lijstje van Odin (van de biologische groentepakketten waar je jezelf op kan abonneren en die wekelijks bij mensen thuis worden bezorgd) Hierin staat op welke manier en hoe lang je groenten en fruit het beste kunt bewaren. Deze lijst geldt nadat Odin je groenten heeft thuisbezorgd. Je kan er rustig nog een paar dagen bijtellen wanneer de spullen vers van eigen tuin komen.

Groenten

aardappelen: liefst donker in koele berging. Niet in de koelkast.

andijvie, sla, paksoi en andere bladgewassen: max. 2 dagen in een vochtige doek in de koelkast (1)

aubergines, courgettes, paprika en komkommer: max. 5 dagen op kamertemperatuur (3), niet met tomaten (4)

asperges: max. 4 dagen in de koelkast, bij voorkeur gewikkeld in een vochtige doek

bietjes, rode: max. 7 dagen in de koelkast

bloemkool en romanesco: max. 5 dagen in de koelkast

bonen (alle soorten) en doperwten: max. 3 dagen in de koelkast of koele berging (2)

broccoli: max. 4 dagen in de koelkast

champignons en oesterzwammen: max. 4 dagen in de koelkast

Chinese kool en spitskool: max. 4 dagen in de koelkast

groenselderij: max. 3 dagen in de koelkast

groene kool: max. 3 dagen in de koelkast

knolselderij, schorseneren, koolraap, pastinaak en wortelpeterselie: max. 7 tot 10 dagen koelkast of koele berging

venkel: max. 5 dagen in de koelkast

kool (rode en witte): max. 7 tot 10 dagen in de koelkast (bij voorkeur) of koele berging

koolrabi: max. 5 dagen in de koelkast

patisson: max. 2 weken in koele berging of kamertemp.

pompoen: max. enkele weken in droge koele berging (vanaf januari niet te lang) – niet in de koelkast!

prei: max. 5 dagen in de koelkast

spruiten: max. 3 dagen in de koelkast

spinazie: max. 2 dagen in de koelkast

tomaten: max. 4 dagen in koele berging of kamertemperatuur, niet samen met aubergines, courgettes en komkommers (4)

uien: min. 14 dagen in koele berging (liefst donker)

witlof: max. 5 dagen in de koelkast

wortelen: max. 7 dagen in de koelkast of in koele berging

Fruit optimaal bewaren

appelen: max. 7 dagen in de koelkast, niet samen met andere groenten en fruit (4)

bananen: afhankelijk van rijpheid. Bewaren op kamertemperatuur, niet samen met andere groenten en fruit (4)

bessen, pruimen en ander klein fruit: max. 5 dagen in de koelkast

citrusvruchten, zoals sinaasappelen: koele berging of kamertemperatuur. Schil is kwetsbaar, dus regelmatig controleren.

kiwi’s: koele berging of kamertemperatuur, niet samen met andere groenten en fruit (4)

peren: in de koelkast, niet samen met groenten, appelen en klein fruit

tropische vruchten: mango of avocado: kamertemperatuur

(1) = Koelkast: tussen 3 en 7°C; bij voorkeur in de groentelade.

(2) = Koele berging: tussen 8 en 15°C, bijvoorbeeld een verluchte kleine kelder of een verluchte donkere koele ruimte met constante temperatuur.

(3) = Kamertemperatuur: vanaf 12 °C, bijvoorbeeld de keuken; plaats geen producten vlak naast een warmtebron.

(4) = Bananen, tomaten, rijpe appelen en kiwi’s geven veel natuurlijk rijpingshormoon ‘ethyleen’ vrij. Bewaar ze in een aparte schaal of bak. Soms ook handig: als u een mango of peren sneller rijp wilt hebben, verpakt u ze samen met een banaan of tomaat in een papieren zak.

Zelf zuurkool maken

door Peter

zuurkool makenZuurkool is geraspte of dun gesneden witte kool die door de inwerking van de melkzuurbacterie geconserveerd wordt. Omdat de kool luchtdicht wordt afgedekt, gaat hij gisten. De melkzuurbacterie zet zetmeel en suikers in drie tot acht weken om in melkzuur. Misschien een leuk idee om in het nieuwe seizoen eens te proberen; zelf zuurkool maken. Makkelijk om te maken en vooral erg gezond. Vroeger gedaan samen met mijn grootmoeder. In de bijkeuken naast het wasbord en de wringer stond op een schap een vaatje zuurkool en een Keulse pot met zoute snijbonen. Hoe je zuurkool kan inmaken staat in de rubriek tips en tricks en natuurlijk ook een familieklassieker van ons thuis: Zuurkool met banaan en gehakt in de rubriek recepten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.