Nieuwsbrief Oktober 2012

Volkstuinders Vereniging in Doesburg

Najaarsbijeenkomst 8 november.
Van het bestuur:
Zoals in de vorige nieuwsbrief al terloops is vermeld zal de najaarsbijeenkomst van de Volkstuindersvereniging dit jaar worden gehouden op donderdag 8 november om 19.30 uur in zalencentrum “de Onderbouw” aan de Juliana van Stolberglaan.

Welkoop Toldijk draagt VVID warm hart toe.
Door Peter.
Onze vereniging heeft niet alleen van De Gestichten van Weldadigheid, Woonservice IJselland en Loonbedrijf Derksen een bijdrage voor het 30-jarig jubileum ontvangen, maar ook Welkoop Toldijk draagt de VVID een warm hart toe.

Peter Weenk van de Welkoop heeft met zijn team de sponsoring van een kruiwagen vol gereedschap voor zijn rekening genomen. Niet alleen de kruiwagen zelf, maar ook gereedschap voor boomonderhoud, diverse gereedschappen om mee te snoeien, gereedschap om de graskanten op orde te houden en een tweetal grondboren zijn deze week overgedragen aan de vereniging.

Op de foto Peter Weenk die namens Welkoop Toldijk de kruiwagen vol spullen aan onze penningmeester overhandigd.

Het gereedschap dat de Welkoop ter beschikking heeft gesteld zal worden ingezet bij het onderhoud van de complexen. Wanneer leden gebruik willen maken van deze spullen t.b.v. onderhoud aan hun eigen tuin graag even een seintje naar Wilma of Peter.

 

 

 

Voor alle leden: hebben jullie de Boerenbond-Welkoop klantenpas al?
Meld je dan aan op: www.boerenbond-welkoop.nl

Reductieregeling gemeente Doesburg
Door Peter.
Nog even ter herinnering voor leden die denken in aanmerking te komen voor de reductieregeling van de gemeente Doesburg. De reductieregeling is hier te downloaden.

Acties
Door Wilma.
In juni hebben we de VVID aangemeld voor de actie – sterk idee.
Na geselecteerd te zijn gingen we met 44 anderen door naar de volgende ronde.
In deze ronde kon je je idee kracht bijzetten door zoveel mogelijk stemmen te winnen.
Dat hebben we met zijn allen gedaan, maar liefst 181 stemmen wisten we binnen te halen en we eindigden op de vijfde plaats. Niet gek, dachten we zomaar.
Stemmen kon t/m 14 augustus en vervolgens ging de jury in beraad. Vol spanning wachtten we geduldig af.
Helaas; de jury heeft zijn keus niet op ons laten vallen. Jammer.
Wel wil ik iedereen ontzettend bedanken voor alle inzet en enthousiasme  tijdens het winnen van stemmen voor de VVID. Zonder jullie waren we nooit zo hoog geëindigd.
Volgend jaar doen we weer mee, een echte tuinder geeft niet op en is gewend dat zaken jaren duren!!
Toch kunnen we terugblikken op een zeer succesvolle sponsoractie.
2012 is voor onze vereniging wat dit betreft een zeer vruchtbaar jaar.
En willen we allen die dit mede mogelijk hebben gemaakt, nogmaals  hartelijk bedanken!!!

Nieuwe tuinders
Door Dick.
Afgelopen maand zijn Robert Slotboom en Maria Driessen op tuin Hoge Linie 22 aan de slag gegaan. Robert en Maria zijn na een tijd in Nijmegen te hebben gewoond weer terug in Doesburg. Er is hard gewerkt op de tuin en hij is bijna klaar voor het nieuwe seizoen.
We wensen hen veel tuinplezier en weten zeker dat de vereniging met Robert en Maria weer een stel enthousiaste mensen bij heeft gekregen.

Tuinieren is gezond
Door Trudy.
Gelezen in de Volkskrant: Tuinieren vermindert stress. Het onderhouden van een volkstuin betekent veel bewegen in de buitenlucht en dat is prettig en gezond. Onderzoekers van Alterra Wageningen UR toonden aan dat tuinieren aantoonbaar stress vermindert. Voorts constateerden de onderzoekers dat tuinders van 62 jaar en ouder minder vaak naar de huisarts gaan, meer tevreden zijn met hun leven en zich minder eenzaam voelen dan leeftijdsgenoten zonder volkstuin.
Het volledige rapport is te lezen op onderstaande pagina:
http://www.wageningenur.nl/nl/show/De-gezonde-volkstuin.htm

Bongerd op “de Ooi”
Door Henk Hoogink.
Het tuincomplex “op de Ooi” is een prachtplek. In het aangrenzende natuurgebied broeden diverse soorten vogels, zoals watersnip, ijsvogel en koekoek. Alhoewel die laatste alleen maar zorgt voor bevruchte eieren. Het uitbroeden laten ze over aan anderen. In het voorjaar wordt er flink gekwaakt en ganzen vliegen regelmatig  laag over de tuinen. Gelukkig blijven ze in de lucht en landen niet om te snacken.  De tuinen liggen er steeds beter bij en er heerst een goede sfeer onder de tuinders. Wat willen we nog meer?

Een bongerd! En die komt er! Op een aantal tuinen die grenzen aan de rietkraag, werd niet meer getuinierd. Het waren bewerkelijke stukken die er “slordig” bijlagen. Het idee ontstond om dat stuk grond in te richten als bongerd. Daarmee houden we het oprukkende riet in bedwang, het aanzicht van het complex wordt aantrekkelijker én bloeiende vruchtbomen, (afgevallen) fruit en wilde planten tussen het gras onder de bomen, verhogen de biodiversiteit van het gebied. Een wal van snoeihout tussen de bongerd en de rietkraag vormt daarbij een prima biotoop voor allerlei insecten, amfibieën, vogels en andere dieren.
Vijf tuinders richten de bongerd in en worden de bezitters van zo’n 15 fruitbomen. Eind oktober worden de bomen geplant, het terrein wordt gezamenlijk onderhouden, iedere tuinder verzorgt zijn eigen bomen en de opbrengst is zijn loon.

Wanneer andere tuinders van ”de Ooi” op termijn belangstelling hebben om deel te nemen aan het project, kan men zich melden bij het bestuur van VVID. Men zal op een wachtlijst worden geplaatst, om in aanmerking te komen de fruitbomen over te nemen wanneer een van de huidige deelnemers stopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.