Nieuwsbrief 58 – juli / augustus 2017

Nieuwsbrief 58 – juli / augustus 2017

Van de voorzitter:
Beste tuinvrienden,
De zomer is in volle gang en de groenten in de tuin groeien weelderig.
We hebben volgens mij niets te klagen.
Het bestuur heeft een vergunning aangevraagd bij de gemeente voor het plaatsen van een materiaalopslag voor de Hoge Linie, als deze wordt goedgekeurd zullen we overgaan tot het aanschaffen van een opslag voor het gereedschap.
We hebben onlangs bericht gekregen dat er meerdere tuinders ernstig ziek zijn, we wensen deze mensen veel sterkte toe aankomende tijd.
Daarnaast is er weer plek op de wachtlijst voor nieuwe tuinders, mochten jullie enthousiaste mensen kennen die in nabije toekomst een tuin willen, dan horen wij dit graag.
Verder wens ik iedereen een fijne zomervakantie toe!
Groet Gerrit Schenkel

Verslag van avond over inmaken en bewaren van de oogst.
Door Tine.
Op 6 juli vond de eerste avond plaats voor leden van de Volkstuinvereniging Doesburg over het inmaken en bewaren van de oogst. We waren met negen leden. In restaurant IJsselzicht mochten we gebruik maken van de professionele keuken. Na een welkom met koffie/ thee en courgettecake zijn we aan de zelf aan de slag gegaan met het maken van diverse gerechten. We hebben receptuitleg gehad, ideeën uitgewisseld en we kregen een presentatie loempia’s bakken. Het was erg gezellig. Natuurlijk werd er ook veel geproefd
namelijk twee soorten courgettesoep, pasta van courgetteslierten met twee sausjes, pesto met zelfgebakken brood en Surinaamse loempia’s. Doordat het een heerlijk warme zomeravond was konden we hierbij lekker op het terras zitten. Aangezien het een geslaagde avond was volgens de deelnemers, willen we vaker dit soort avonden organiseren. In het najaar komt er nog één met het thema ‘ inmaken en bewaren van de oogst’.
ps de recepten vinden jullie op pagina 7 en 8.

Wat te doen in tweede helft juli en augustus:

* onkruid wieden
* bloemkool voor de winterteelt poten
* zaaien op lege plekken in de moestuin: winterpostelein, meiraap en spinazie (in augustus). Vast zaad van veldsla halen voor september.
* als het blad van de knoflook geel verkleurt, is het tijd om te oogsten. Trek de bollen bij droog weer uit de grond en laat ze nadrogen. Dat kan eerst op de grond en later door ze in bosjes, beschut voor de regen, op te hangen. Bewaren op een droge, luchtige plek.
* van 4 t/m 20 augustus vindt ‘De Muziekzomer’ plaats. Er worden zo’n 60 concerten op bijzondere locaties gegeven. Zo wordt er de sprookjesopera ‘Hänsel en Gretel’ in Velp opgevoerd. Ook in Villa Bronsbeek in Arnhem of in het Radio Kootwijk-gebouw zijn er
diverse optredens. Op zondag 13 augustus zijn er vanaf 13.30 drie gratis optredens in de Beekbergse tuinen. Neem een eigen krukje of kussen mee, er is koffie, thee en dergelijke te koop. Geniet en kom even bij van al het werken in de eigen moestuin…
* plantmateriaal van de knolvenkel kopen en planten.
De mooiste knolvenkel groeit in de herfst! Dan is de kans op schieten en te platte bollen het kleinst. Je kunt de bol als kookgroente of in de rauwkost eten.
Tip: ik at laatst erg lekkere soep met venkel, courgette en schapenkaas op Terschelling (bij strandtent Heartbreak Hotel bij paal 18).
* jonge aardbeienplantjes poten. Gebruik één jong plantje per uitloper; dan is deze het sterkst. De rest van de uitlopers kunnen op de composthoop. In september kan het plantje vast goed wortelen als je de grond eromheen een beetje losmaakt.
* maak een reisje naar de Betuwe, per voet, met de fiets of met de auto. Van 16 t/m 18 augustus is er dagelijks van 10 tot 18 uur de zomerfair van Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Zeker de moeite om rond te wandelen en bij de 190 standhouders te kijken. De entree is 15 euro per persoon, 2 euro 50 korting bij online bestellen. Kinderen t/m 12 gratis.
Maar ook na de fair is het er goed toeven. Er is een landwinkel met verrukkelijke biologische producten: sappen, jams, chutneys, kaas en vlees van de Lakenvelder koeien. Alleen al de combinaties van vruchten doet je watertanden. Van cranberry port saus, via abrikozen & vlierbloesem jam naar pittige pruimenchutney met ui, gember en fenegriek.
Tip: in oktober liggen er veel walnoten (niet verder vertellen…) op het 900 ha grote landgoed.
* in juli kan nog wat bijgemest worden
* blijven onkruid wieden…

Zaaien van tweejarigen.

Augustus is een goede tijd om tweejarigen te zaaien in de volle grond. Bekende tweejarigen zijn: Stokroos (Alcea rosea), Engelwortel (Angelica archangelica), Kervel (Anthriscus cerefolium), Karwij, Kummelzaad (Carum carvi), Ridderspoor (Delphinium giant) , Lobelia (Lobelia ‘Tania’) en Viooltje ( Viola)
Sommige tweejarigen zaaien zo gemakkelijk dat ze zelf al hun rijpe zaad verspreiden zoals bij vingerhoedskruid. Ook de papaver heeft er geen moeite mee al zit het zaad in een stevige zaaddoos welke eerst van de plant af op de grond valt en vergaat, het zaad komt vrij in de grond en verspreidt zich. Als we niets doen regelt de natuur het zelf, maar al het zaad van deze planten willekeurig door de hele tuin heen willen de meeste mensen niet, dus moet er leiding aan gegeven worden.
Door zelf in augustus te zaaien komen de planten volgend jaar bijtijds in bloei en is ook het rijpen van nieuw zaad op tijd. Eerder zaaien brengt het gevaar met zich mee dat de planten al te groot worden en bij een zacht najaar al in bloei komen. Bij later zaaien dan augustus zijn de planten / zaailingen nog niet sterk genoeg om de winter door te komen.
Met dank aan Groei & Bloei

Aardappelen enzo . . .

Dit jaar is er op diverse tuinen op de Ooi, de Bolwerken en de Hoge Linie de coloradokever waargenomen in het aardappelloof. Gelukkig zijn de meeste leden, na een oproep via de mail, het gevecht aangegaan en is de schade binnen de perken gebleven. Als bestuur willen we iedereen oproepen om nog eens de regels te lezen over aardappelteelt op onze tuinen (artikel 8). In het kort komt het hier op neer:
– op maximaal 25 % van de tuin mogen aardappelen worden geteeld
– aardappelen mogen eenmaal in de vier jaar op dezelfde plaats geteeld worden
– bij aantasting door ziekte: het loof niet laten liggen maar van het complex verwijderen
Graag zien we dat iedereen rekening gaat houden met bovenstaande regels. En we gaan natuurlijk niet met de meetlat langs de tuinen maar we gaan er samen wel op letten de komende jaren.

Bericht van RIVM
Stadslandbouw heeft positief effect op gezondheid Publicatiedatum: 04 november 2015 Buurtmoestuinen (stadslandbouw) kunnen bijdragen aan de gezondheid van bewoners en de kwaliteit van de leefomgeving. Door in deze moestuinen te werken bewegen mensen meer en eten ze meer zelfgekweekte groente en fruit. Er zijn ook aanwijzingen dat stress afneemt en (meer) sociale contacten in de buurt ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek door het RIVM.
Bewoners van steden gebruiken steeds vaker braakliggende grond om met buurtgenoten groente te verbouwen. Net als de traditionelere volkstuintjes kunnen deze niet-commerciële ‘buurtmoestuinen’ gezondheidsproblemen helpen voorkomen. Wel is het belangrijk dat de risico’s door eventuele bodem- en luchtverontreiniging tot een minimum worden beperkt.

Verbinding tussen gezondheid en leefomgeving
Buurtmoestuinen sluiten aan bij de trend om in steden meer groen en parken aan te leggen. Ook passen ze in de trend om meer biologische, lokaal geproduceerde producten te eten. Hetzelfde geldt voor de behoefte aan meer betrokkenheid bij de eigen woonomgeving. Via de buurtmoestuinen kan bovendien een verbinding worden gelegd tussen beleid voor gezondheid en beleid voor de leefomgeving. Dit helpt om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken zoals gezond ouder worden.

Onderzoek
Deze positieve effecten komen naar voren in een literatuuronderzoek van het RIVM. De bevindingen worden onder andere gebruikt voor onderzoek naar moestuinen in verschillende Europese landen. Het onderzoek geeft ook per gezondheidseffect aan met welke indicatoren deze gemeten kunnen worden. Aanbevolen wordt om dit op consistente wijze te doen om bevindingen internationaal te kunnen vergelijken en duidelijk te krijgen of buurtmoestuinen daadwerkelijk helpen om de leefbaarheid, en daarmee de gezondheid, in de stad te verbeteren.
Vraagje: is de actie van de bewoners aan de Ysselkade eigenlijk ook een buurttuin? In ieder geval wordt er goed in de buitenlucht bewogen. In ieder geval een superleuk initiatief!

Recepten:
1. Courgettecake
Recept van Corrien Olijdam
Ingrediënten voor 4 personen 1/2 eetlepel olijfolie; 1 eetlepel bloem; 2 eetlepels zonnebloemolie; 2 uien, in kleine stukjes gehakt; 3 tenen knoflook, fijngesneden; 1 dl half zonnebloem-, half olijfolie; 5 eieren; 0,75 dl melk; de geraspte schil van 1 citroen plus een paar druppels citroensap; 300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd; 300 g courgette, geraspt; 8-10 blaadjes verse munt, gehakt; 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes, gehakt; 1 theelepel gedroogde oregano; 2 theelepels verse tijm, gehakt;

Zo ga je te werk Vet een cakevorm in met olijfolie, strooi er de bloem in en schud de bloem er strategisch uit, zo- dat de hele vorm een wit laagje heeft. Meng 2 eetlepels zonnebloemolie met de ui en de knoflook in een
koekenpan en zet die, met een deksel erop, op laag vuur. Laat het mengsel in 20-30 minuten heel zacht en gaar, maar niet bruin worden. Doe de citroenschil en een paar druppels sap in de melk en verwarm de melk tot minstens kamertemperatuur. Verhit de oven tot 200 graden. Meng de verse, fijngehakte tuinkruiden met de oregano en roer dit mengsel door het gare ui-en-knoflookmengsel. Haal onmiddellijk de pan van het vuur. Klop de eieren licht en schuimig. Roer er de citroenmelk, het zout en de zwarte peper naar smaak door. Spatel het bakmeel er geleidelijk door, daarna het oliemengsel, de courgette en het uienmengsel. Doe het beslag over in de cakevorm, temper de oven tot 175 graden en bak de cake in 50-55 minuten goudbruin en gaar.

2. Courgettesoep
Recept van Anneke Verweel
Ingedikte courgettes
Doe in een grote sudderpan:
een scheut olie
veel courgettes (2 kilo bijvoorbeeld) in blokjes
twee flinke uien per kilo courgettes
opzetten op middelhoog vuur. Hier komt bij
de geraspte schil van 1 citroen
de blaadjes van een bosje munt
flink wat zwarte peper
zout naar smaak
Zo nu en dan omscheppen, Rustig laten sudderen (niet bruin laten worden), langzaam laten garen. Na ongeveer 45 minuten zijn de courgettes geelgroen en helemaal zacht.
het sap van de citroen erbij, en het geheel tot moes malen in de blender of keukenmachine.

Dit mengel kun je invriezen en/of naar smaak verder bereiden tot soep met
dezelfde hoeveelheid bouillon,
geraspte kaas en verse blaadjes munt
of brood (in de soep), olijfolie en knoflook
of yoghurt en gemalen komijn
of als spaghettisaus

3. Courgettesoep om in te vriezen
Recept van Tine Bouwman
Ingrediënten voor 4 personen
1 el koolzaadolie
3 tenen knoflook
1 grote ui
3 grote courgettes
125 ml water
75 ml sojamelk zonder suiker (of halfvolle melk)
3 tl groentebouillon biologisch ( Natur compagnie)
6 tl pesto groen
zwarte peper en event. snuf zout.
Bereiden
In grote pan de knoflook met uien fruitten in olie. Dan de courgettes erbij en zacht bakken terwijl je af en toe roert. Vervolgens kokend water toevoegen met bouillonpoeder. Na 15 minuten koken de melk toevoegen tot het kookt. Peper, pesto en eventueel zout toevoegen. Vervolgens met staafmixer
de soep pureren. Deze soep neemt in de vriezer minder plek in aangezien het een geconcentreerde vorm is.

Na ontdooien toevoegen
375 ml water
175 ml sojamelk zonder suiker ( of halfvolle melk)
Even laten koken.
Eet smakelijk!

4. Twee sausen voor bij spaghettislierten van courgette
Recept van Bas en Dafne

Zucchini Pasta with Lentil Bolognese (30 minutes!)


en
http://www.isachandra.com/2013/08/zucchini-noodles-with-peanut-sauce/

Tot slot:
Wens ik iedereen een hele goede zomer toe. Rust uit op een terrasje, lees op je gemak een (tuin)boek of bezoek een boerderij of huur een brommer… ver weg of dichtbij: dat maakt voor het effect niets uit volgens mij. Tot de volgende nieuwsbrief in einde augustus.
Met vriendelijke groet van Corrie Dekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.