Nieuwsbrief 57 – juni 2017.

Door Corrie.
De lente is al in volle gang… wat een goed tuinweer hebben we al gehad. Zon en regen wisselen elkaar af. De ene dag loop je in de korte broek, maar de dag erop heb je echt je regenjas nodig. Echt Hollands weertje dus. Het lof van de aardappel staat bij de meeste mensen al boven de grond. De aardbeien doen hun uiterste best om te groeien om ons straks te voorzien van ons dagelijkse portie vers fruit. De koekoek zit op de Ooi in de wilgen en fluit voor ons zijn lied. De botermalse eerste sla (eindelijk weer sla met smaak) is verorberd. En in een klein hoekje van onze hersenen wordt aan winter gedacht en de boerenkool gezaaid. Wat een hoop klein geluk geeft dat!

Werkdag Hoge Linie:

Op 6 mei is er op de Hoge Linie de jaarlijkse werkdag gehouden. Er is een groepje mensen bezig gegaan met het maaien van de gezamenlijke graspaden. Ook zijn de kanten bij diverse volkstuinen afgestoken zodat het voor de maaiers makkelijker en sneller werken is. En dan smaakt de koffie erg goed hoor als je zo een paar uur bezig bent. Na de koffie werd de hazelaar gesnoeid en het één en ander aan afval verplaatst en opgeruimd. Een geslaagde ochtend dus! De foto’s van Jane zie je hieronder:

Van de voorzitter

Door Gerrit
Beste tuinvrienden,

Het tuinseizoen is in volle gang en ondanks de koude start zie je alles nu kiemen en hard groeien. We hebben als bestuur een enkeling moeten vragen om te beginnen met hun tuin maar nagenoeg iedereen heeft de tuin er goed bij liggen.
We zijn hier zeer tevreden over!
Daarnaast zijn we (zoals we op de algemene ledenvergadering van 13 april jl. al kenbaar hebben gemaakt) bezig met het realiseren van een gereedschapsopslag voor de Hoge Linie. Dit omdat het nu zeer omslachtig is voor de mensen die het reguliere onderhoud plegen (maaiwerk/ bosmaaier enz.). De mensen op de Hoge Linie zijn in de huidige situatie verplicht om met de auto ergens anders een bosmaaier of grasmaaier op te halen.
Dit roept steeds meer weerstand op voor de mensen van het onderhoud. Daarnaast kunnen de leden die op de tuin zijn en een uurtje over hebben niet maaien omdat ze dan eerst met de auto het benodigde gereedschap moeten halen.
We hebben nu een tuin hiervoor beschikbaar gevonden en willen het metalen schuurtje hierop gaan realiseren. We gaan als bestuur een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor een schuurtje van 230×220. Dit schuurtje willen we voorzien van twee zeer goede sloten met een veiligheidsklasse van 5. Dit houdt in dat het slot een hoge beschermende factor heeft.
Daarnaast willen we bij het schuurtje ook een picknicktafel plaatsen als centrale ontmoetingsplek voor de tuinders. Dit is hetzelfde idee als de tuinders op de Ooi ook hebben. Dit zorgt ook voor een stukje extra verbinding en gezelligheid.
De kosten van dit alles bij elkaar zal rond de 1000 euro uitkomen.
Mochten er leden zijn die het hier niet mee eens zijn, dan kunnen die dit kenbaar maken aan het bestuur.

Met vriendelijke groet, Gerrit Schenkel
PS in de vorige nieuwsbrief is de naam van Robert uit ons bestuur verkeerd doorgekomen. De goede achternaam moet zijn: Groot Wassink.

 

Wat te doen in juni?

* aardbeien oogsten, aardbeien opeten, aardbeien verwerken
* genieten van de goede smaak van je eigen geteelde spinazie, krop sla of raapstelen of rabarber
* vanaf eind mei worden er in het tuincentrum plantjes aangeboden van pompoen, tomaat, pepers en dergelijke. Weersta de verleiding en wacht tot 10 juni want dan zijn ze voor minder geld ( en ik durf te beweren betere kwaliteit) te verkrijgen op de Hanzekraam van de VViD. Al weken wordt er met veel liefde en geduld aan gewerkt! U komt toch wel langs? De kraam vindt u in de Gasthuisstraat! Tussen 11.00 en 18.00. En daarvoor of daarna kunt u een kop superlekkere soep eten bij de St. Maartensmaaltijd in de kerk.
* regelen wie je tuin wil verzorgen als je straks op vakantie gaat
* Geldersch Landschap en Kasteelen houdt op Tweede Pinksterdag 5 juni diverse activiteiten rondom hun kastelen. Lees op hun website er meer over. Er zijn die dag ook een aantal prachtige moestuinen geopend: zoals die bij kasteel Doorwerth! Zeer de moeite waard mensen. Tijd: van 13 uur tot 17 uur. Er wordt entree gevraagd.
* zaaien in de volle grond: pastinaak, stokbonen, boerenkool, courgette, rode biet en knolvenkel
* planten van artisjok-, kardoen-, boerenkool- en courgetteplantjes
* 10 t/m 18 juni is er de Groei&Bloei tuinweek. Met veel activiteiten. Kijk op: www.groei.nl/tuinweek.
* op kwekerij De Wilde in Zutphen vinden op 17 en 18 juni De Rozendagen plaats. Specialisten vertellen je die dag alles over de roos. Open: van 10 – 17 uur. Toegang is gratis. In de wijnbouw worden er soms rozen geplant aan het einde van iedere rij wijnstokken. Op die manier kan de boer zien of er luis in de druiven zit. Misschien ook op onze moestuin toe te passen?
* het Lathyrus Festival in Baarn bij boerderijwinkel hoeve Ravenstein bezoeken. Onder leiding van Henk Rechterschot, de oude tuinman van Paleis Soestdijk, worden hier sinds drie jaar deze bloemen gekweekt. Voor de ouderen onder ons: die weten misschien nog wel dat de Lathyrus de lievelingsbloem van toenmalig Koningin Juliana was. Je kunt deze dagen veel varianten zien en ruiken en plukken! Van 28 juni t/m 2 juli.

Recepten met aardbeien en rabarber:

1. Zomersalade met feta.
Ingrediënten: 2 avocado’s, circa 500 g Romana of gewone kerstomaatjes, 1 pakje fetakaas, 500 g aardbeien, 1 handvol verse koriander, 2 limoenen, honing, zout en peper.

Zo ga je te werk: Halveer de avocado’s, verwijder de pit en de schil. Snijd het vruchtvlees in blokjes of reepjes. Was de tomaten, dep ze droog en halveer ze. Laat de feta uitlekken en snijd hem in kleine blokjes. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in achtsten. Doe ze met de tomaatjes, avocado’s en feta in een kom.
Houd enkele korianderblaadjes apart, hak de rest fijn en pers de limoenen uit. Maak met het limoensap, de honing, fijngehakte koriander, zout en peper een dressing. Giet de dressing over de salade en schep alles voorzichtig om zodat de kaas niet brokkelt. Decoreer de salade ten slotte met enkele korianderblaadjes.
2. Rabarberchutney (2 potjes)

Ingrediënten:
1 tl venkelzaad
2 kruidnagels
2 el olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
1 kleine tomaat, ontveld, zaad verwijderd
1 tl heel fijngesneden verse rozemarijnblaadjes
400 g rabarber, in kleine stukjes
200 ml sherryazijn
sap en schil van 1 (bio)citroen
1 kaneelstokje, gebroken
4 stuks steranijs
200 g witte basterdsuiker
ook nodig: 2 goed schoongemaakte potten
Zo ga je te werk: kneus het venkelzaad en de kruidnagels zo fijn mogelijk in een vijzel. Verwarm in een grote steelpan de olie en bak hierin de ui en knoflook zachtjes glazig. Voeg de tomaat en rozemarijn toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de rabarber, azijn, het citroensap en -rasp toe en schep goed om. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat 2 uur afgedekt zachtjes koken. Houd het wel in de gaten zodat het niet aanbrandt, zet er evt. een plaatje onder. Schep de chutney in de schoongemaakte potten, sluit af en laat afkoelen.
Smaakt erg lekker op een Hollandse boterham met….. kaas !!! Eet smakelijk!

3. Rabarber/aardbeienjam:
De zure smaak van rabarber in combinatie met zoete zomerkoninkjes, is een smaaksensatie van formaat!
Ingrediënten:
5 kopjes aardbeien in plakjes
5 kopjes rabarber in stukjes
2 kopjes zure appel in stukjes (bijvoorbeeld Granny Smith)
3,5 kopje suiker
Half kopje vers sinaasappelsap
2 el rasp van sinaasappel
Zo ga je te werk:
• Doe alle ingrediënten samen in een pan met dikke bodem.
• Laat al roerend enkele minuten koken. Het fruit gaat een beetje kapot, dat geeft niets.
• Zet het vuur nu lager en kook nog een half uur zachtjes door tot het mengsel dikker wordt.
• Doe een lepeltje op een schoteltje en zet in de koelkast. Het eindresultaat moet ‘jam-dik’ zijn.
• Doe in een potje of afgesloten bakje. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren, in de vriezer wel een half jaar.
Lekker op cake of beschuit, in de vla of met een bolletje ijs en een kletskop als eenvoudig, maar feestelijk toetje.
Met dank aan: Landidee, Delicious en De tuin op tafel.

Avond over inmaken:

Door Anneke en Tine.
Wat moet ik met ál die courgettes?
Uitnodiging voor een gezellige avond over inmaken en bewaren van oogst.
Datum: 6 juli 2017
Tijd: Vanaf 19.30 tot 21.30 uur (en daarna nog de mogelijkheid tot napraten onder het genot van een drankje).
Plaats: Restaurant van Zorgcentrum IJsselzicht, Van Brakellaan 78. De ingang zit aan de achterzijde: Verlengde Coehoornsingel.
Het is leuk als je ook komt!
Tijdens deze avond zullen we het vooral gaan hebben over courgettes. Er zijn twee soorten courgettesoep te proeven, (een handige manier om ze klein te maken om in te vriezen) en courgettecake. We mogen van de keuken gebruik maken, dus er is ook nog de mogelijkheid om ter plaatse te bereiden. Tevens: tuinkruiden en loempia’s. Hiervoor zullen diverse leden uitleg geven over hun werkwijze en recepten hierbij. Bovendien gaan we proeven! De deelname is gratis.
En weet iemand een goede manier om peultjes te bewaren? Of een ander recept om courgettes te bewaren/verwerken?
Begin september komt een tweede avond rond het thema chutney. Er zijn al zoveel leuke ideeën (ook voor fruit) dat we er mogelijk een maandelijkse avond van gaan maken. Verder willen we iedereen met leuke ideeën of een mogelijke inbreng voor de avond vragen om te reageren via micheltine@hetnet.nl. Deelname is voor iedereen vrij. Weet je al dat je komt, laat het ons vast even weten via micheltine@hetnet.nl. Wij hebben er al veel zin in!
Anneke Verweel en Tine Bouwman

Tot slot:

Wens ik iedereen die plannen heeft een hele fijne vakantie toe!
De volgende nieuwsbrief verschijnt half juli en dan weer eind augustus, dit i.v.m. vakantietijd. Als er iets belangrijks te melden is brengen wij je tussentijds op de hoogte!
Tot ziens op de moestuin, de inmaakavond, de kraam of zomaar ergens!
Corrie Dekker

Een gedachte over “Nieuwsbrief 57 – juni 2017.

  • 3 juni 2017 om 21:23
    Permalink

    waarom word er gekeken naar tuinen waar het rood ziet van kolorado kevers. alle jaren op dezelfde plaats.moet toch iets aan te doen zijn .andere telers hebben daar veel last van help

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.