Nieuwsbrief 55 – april 2017

Het secretariaat heeft de volgende drie zaken voor in de agenda:

13 april 36e algemene ledenvergadering 2017

fokke-sukke-ledenvergaderingDe 36e algemene leden vergadering zal 13 april plaatsvinden in de Onderbouw aan de Juliana van Stolbergalaan. Aanvang 19.30 uur.

Het gedeelte voor de pauze van de vergadering zal besteed woerden aan de gangbare zaken zoals financiën  verslag kascommissie, notulen vorige vergadering en het jaarverslag, waarna de nieuwe bestuursleden zullen worden verkozen. Na de pauze neemt het oude bestuur afscheid en zal het nieuwe bestuur het komende beleid met de leden doornemen.

Werkdagen 2017

Ook dit jaar zijn er weer werkdagen op de Ooi en de Hoge Linie. Voor beide locaties worden werkdag hoge liniede tuinders van de betreffende locaties verzocht om ’s morgens om negen uur aanwezig te zijn. Voor koffie met wat lekkers wordt gezorgd en rond het middaguur wordt het werk afgerond. Een mooie start van het seizoen; de locatie weer netjes op orde en gezellig elkaar weer gezien in het begin van het jaar.

Natuurlijk zijn leden van andere locaties van harte ook uitgenodigd om ook mee te helpen.

Zaterdag 22 april 09.00 uur locatie Ooi-Koppenberch

Locatie Hoge Linie- Panovenweg wordt bekend gemaakt tijdens de ledenvergadering van 13 april

 Aanmelden via info@volkstuindoesburg.nl

 

cropped-bonenstaken-tonkinstokken-bamboestokken1Tonkinstokken ophalen 22 april.

Zaterdagochtend 22 april liggen de bestelde tonkinstokken klaar op locatie de Ooi-Koppenberch. Voor de leden die besteld hebben zijn ze tussen 10.30 en 12.00 uur af te halen bij Tom Kuiper die dit jaar de coördinatie voor zijn rekening neemt.

foto Peter Bakker
foto Peter Bakker

 

Vrijwilligers gevraagd St. Maartensmaaltijd

door Yolanda Goppel

Op 10 juni 2017 wordt voor de 36e keer de Sint Maartensmaaltijd in de Martinikerk gehouden. Net zoals voorgaande jaren heeft het bestuur ondersteuning van vrijwilligers nodig.
Sterker, zonder vrijwilligers kan er zelfs geen Sint Maartenmaaltijd worden gehouden. 
De prachtige foto van Peter Bakker laat zien wat het is, een fleurig samenkomen voor jong en oud waar elk jaar een boel mensen elkaar weer ontmoeten. Een traditie voor veel mensen die van heinde en verre komen om aan te schuiven voor een gezellig samenzijn, met een kop soep met meloen en brood.
De organisatie van het SMMD is op zoek naar vrijwilligers voor de inrichting van de Martinikerk op vrijdagavond 9 juni 2017 en diverse taken tijdens de Sint Maartensmaaltijd op zaterdag 10 juni 2017.

Wij willen graag weten wie er op vrijdag en of zaterdag mee komt helpen. Je kan je aanmelden bij e-mailadres: smmd.doesburg@gmail.com.

 

De tuin in April

door Corrie dekker

Iedereen is nu wel zo’n beetje wakker, toch? De eerste lentetemperaturen zijn al gemeten. Het eerste fietstochtje naar het tuincentrum om wat zaad te halen zit erop. De spade of riek doet z’n werk al (eerste keer spierpijn is vast al achter de rug bij de meesten van ons) en de eerste zweetdruppels zijn al in de aarde gevallen…

Samen genieten in de tuin: nog wat tips.moestuin in April

Om alle leden van onze vereniging tevreden te houden is het belangrijk om ook rekening met elkaar te houden. Als je de hond op de tuin meeneemt zorg dan dat hij aangelijnd is (zowel op het pad als in de tuin) en dat hij rustig is. Het geeft anders overlast en ergernis en dat wil niemand!

   Wanneer je elektrische apparaten gebruikt die veel lawaai maken is dat vervelend voor je buren. Gebruik het apparaat op een stil moment. De meesten van ons komen op de tuin om te genieten van de stilte maar ook voor de gezelligheid die je met elkaar maakt!

 Op de Ooi is er nog een verzoek: takken en tuinafval graag op je eigen compostbak gooien en niet op of langs het moeras gooien. Dit is een natuurgebied. 

In de volgende nieuwsbrief zal ik wat informatie over het maken van een compostbak geven. Dit is ook handig voor onze nieuwe leden!

Mogelijkheden voor de tuin in april:

 • zaaibedden in orde maken, werk van grof naar fijn
 • Genieten van de bloeiende bloembollen. Na de bloei de bloemen eruit halen zodat het reservevoedsel naar het bolletje gaat. Je kunt de pollen na de bloei scheuren en op nieuwe plekken uitplanten. Ook de bijen vinden een paar bloeiende bolletjes in de moestuin fijn overblijvende kruiden met houtige stengels: salie, bonenkruid, lavendel, tijm, rozemarijn kunnen teruggesnoeid worden. Knip terug tot in het gezonde hout. Dit afval is prima te gebruiken als mulching of de composthoop lust het ook graag! Ik probeer zelf altijd wat stekjes te maken door ze thuis op de vensterbank in een glas water te zetten. Bij laurier blijft het nog oppassen, leg bij nachtvorst wat dennentakken over de struik
 • Moestuinbonbons (leuk woord!) zijn weer verkrijgbaar en een makkelijke manier om snel je eerste sla te kweken
 • Zomerbollen, zoals dahlia’s, planten einde april
 • op bezoek gaan naar ‘De Warande’ in Laag-Keppel op 16, 17, 22 en 23 april en/of 29 en 30 april
 • Van 25 maart t/m 21 mei is er in het Frans Hals Museum een tentoonstelling van schilders uit de Gouden Eeuw die zich lieten inspireren door bloemen en door de tulpenmanie. Kijk op hun website voor meer informatie en entreekosten.
 • Tuinen van Appeltern en de Keukenhof zijn in april weer open!
 • het weekend van 1 en 2 april is het weer ‘Kom in de Kas weekend’. In de regio Arnhem/Nijmegen kun je op 9 deelnemers rekenen. Tijd: van 11 – 17 uur.
 • Zaaien in de volle grond: bloemkool, boerenkool, broccoli, doperwten/peulen, kapucijner, knolvenkel, koolrabi, sla, pastinaak, peterselie, prei, raapsteel, radijs, rode biet, schorseneer, spruitkool, wortelpeterselie, ijssla en zaaiui/zilverui
 • Zaaien in de koude bak: aubergine, bleekselderij, maïssuiker, meloen, postelein, stamslaboon en stamsnijboon
 • pootui en/of sjalotten planten.

Iets meer over het planten van ui en sjalot:

door Corrieplantuien

Uien planten: als de grond wat opgewarmd is kun je ze planten.  Je kan tot uiterlijk half april planten op rijen die 25 cm uit elkaar liggen met om de tien centimeter een ui. Eventueel kan je de rijen op 40 cm afstand houden, om er later pastinaak of rode biet tussen te zaaien. Goed wieden is aan te raden. Niet schoffelen of harken, want uien wortelen zeer oppervlakkig.

Oogsten kun je vanaf eind juli – begin augustus, als het loof plat valt en begint uit te drogen. Zolang het blad nog fris groen is, is dit trouwens ook eetbaar.

Let op: uien verdragen geen verse mest of halfverteerde compost, dus enkel goed verteerde  compost  gebruiken. 

Sjalotten planten gebeurt meestal vanaf april. Als je vroeger plant dan heb je meer kans op doorschieten. Planten gebeurt in rijen met 30cm tussen elke rij, met om de 15 cm een plantsjalot. Per plant ontwikkelen zich 4 à 10 sjalotjes. Oogsten kan in juli en augustus. Je kan ze groen oogsten en met loof en al op eten (ook het blad is eetbaar). Of je kan zoals bij uien wachten tot 2/3 van het loof verdroogd is.

Om alvast over te dromen terwijl u de sjalot of ui plant… Zoetzuur van Sjalotten

Heerlijk voor in de winter, voor bij de stamppot boerenkool. Een kuiltje in de stamppot maken waar een eetlepel sjalottenzoet-zuur ingaat en een zoet-zuur sjalotje erbij als garnering. Dit maakt de boerenkool tot een heel bijzonder exclusief gerecht.

voor 3 potten van 300 gramsjalot zoetzuur

Ingrediënten:

800 gram sjalotten, gepeld en in “rokken” gepeld                    

1 of 2 rode pepertjes (naar smaak met of zonder zaadlijsten)

1 of 2 gele pepertjes (naar smaak met of zonder zaadlijsten)

2 tenen knoflook

een stukje verse gember van 5 centimeter, geschild

2 eetlepels zonnebloemolie

3,5 deciliter witte wijnazijn

200 gram kristalsuiker

0,5 deciliter water

Recept:

Pers de knoflook uit en rasp de gemberwortel fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak de knoflook en gember op laag vuur glazig en zacht. Blus af met het water en voeg daarna azijn, suiker en zout toe. Kook tot de suiker is opgelost. Snijd de pepers in repen en doe ze samen met de sjalottenstukken in het kokende azijnmengsel.

Na 1 minuut koken het hete mengsel in met kokend water gesteriliseerde potten doen, direct afsluiten en ondersteboven laten afkoelen. Ongeveer 12 maanden houdbaar. Lekker bij Oosterse gerechten en barbecue, maar wel heet (afhankelijk van welke pepers je hebt gebruikt en of je zaadlijsten hebt verwijderd).

Met dank aan: mooiemoestuin.nl

 

Mestdag Hoge Linie

door Gerrit Schenkel

Zaterdag 18 maart was het zover, de eerste gezamenlijke mestdag op de hoge linie. De mestanimo was behoorlijk groot. in totaal was er 26 m3 mest besteld door de diverse tuinders.

Er deden 15 tuinders mee en het was positief om te zien dat er ook een aantal nieuwe tuinders van de partij waren. Ondanks het slechte weer liep het gesmeerd en had iedereen zijn bestelde hoeveelheid ruim voor de middag op de tuin liggen.

Dit was mede te danken aan de initatiefnemer Harry Remie die ervoor had gezorgd dat er al bij een aantal tuinders de mest in de tuin gekiept was.

Dus bij deze iedereen bedankt voor zijn inzet en gezelligheid!

Gerrit Schenkel

 

35-jarig bestaan vieren

door Corrie

Deze maand heb ik geen nieuwe ideeën meer gekregen. Dit betekent dat we tot nu toe drie ideeën aan het verwerken zijn. Ik kan je vast melden dat er een paar fanatiekelingen bezig zijn met het maken van een flyer. Binnenkort hoor en zie je daar meer over. De optie om mee te doen met een kraam op de Hanzedag op 10 juni komt op de ledenvergadering terug. Net als een avond organiseren ( in de herfst?) over inmaken. Nogmaals dank voor het meedenken!

Tot de volgende keer maar weer!

Heb je leuke ideeën voor de nieuwsbrief of wil je wel een stukje in de nieuwsbrief schrijven of heb je mooie foto’s van je moestuin dan kun je contact opnemen met:  c.dekker331@upcmail.nl

Nog even aan het einde van de nieuwsbrief:

Denkt u aan de ledenvergadering op 13 april? Op deze vergadering nemen Dick, Wilma en Peter afscheid van de bestuurs- en andere taken binnen de vereniging. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.