Nieuwsbrief 54 – maart 2017

Hoornstra mag brug bij tunnetje Panovenweg vernieuwen

RICHARD KOK / Doesburg Direct

Schermafbeelding-2017-02-17-om-12.04.43Het Doesburgse bedrijf Hoornstra heeft de aanbesteding van de gemeente Doesburg gewonnen voor het ontwerp van een burg bij het tunneltje van de Panovenweg. Het is de bedoeling dat Hoornstra vanaf april dit jaar aan de slag gaat.

Vorig jaar is de tunnelwand van het tunneltje onder de N317 opgeknapt en voorzien van nieuw metselwerk. Nu is de duiker van het water “De Fles” aan de beurt. De duiker wordt vervangen door een nieuwe brug met een uitstraling die past bij de tunnelwand.

In 2014 is het structuurplan voor het project “Beleef de Linies van Doesburg” vastgesteld. Een van de projecten uit dit plan is het verbeteren van de voet- en fietsverbinding naar het centrum van de stad. Daarom wordt de entree bij de tunnel onder de N317 en de Panovenweg opgeknapt. Gelijktijdig wordt de waterdoorstroming verbeterd en worden twee rioolpersleidingen verlegd.

Op dit moment wordt door firma Hoornstra gewerkt aan een definitief ontwerp en zullen de nodige vergunningen worden aangevraagd. De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland vanaf april 2017. Het werk moet uiterlijk 1 juli 2017 klaar zijn.

Om een beeld te geven van het ontwerp en de overige werkzaamheden wordt een informatieavond georganiseerd. Deze staat gepland op 22 maart 2017. Nadere informatie over tijdstip en locatie volgt op Doesburg direct.

Naast het ontwerp voor de duiker/brug zal die avond ook aandacht besteed worden aan een aantal andere ontwikkelingen in het gebied. Denk hierbij aan de uitkijktoren, de fietsstraat, de parkeervoorziening, de verlichte tunnel, het toekomstig kunstwerk van Andy Goldsworthy en de verbetering van de Verhuellweg.

25 maart landelijke compostdag: reserveer alvast in de agenda!

300 dpi _YTR7426Op zaterdag 25 maart doen Circulus-Berkel en de gemeente Doesburg weer mee aan de landelijke Compostdag. Inwoners kunnen voor hun eigen huishouden maximaal 5 zakken GFT-compost ophalen. Daarmee bedanken men de inwoners voor het scheiden van hun afval.

De actie start om 10.00 uur en duurt tot uiterlijk 14.00 uur. Via de lokale media zal meer bekend worden over de compostdag.

Mestdag op de Hoge Linie

Mestvaalt-met-haan-300x225In navolging van de mestdag op locatie de Ooi heeft Harrie Remie ook een dergelijke dag op locatie Hoge Linie georganiseerd. Een flink aantal leden heeft gebruik gemaakt van het aanbod. Het is de bedoeling dat zaterdag 18 maart de firma Derksen de mest bij de biologische boer in Angerlo op gaat halen en naar de Hoge linie transporteert. Daar komen de tuinders bij elkaar en gaan gezamenlijk aan de slag om de mest met zijn allen tuin voor tuin te verdelen. Vele handen maken licht werk en natuurlijk is het ook gezellig om elkaar weer te zien en samen de handen uit de mouwen te steken. De inschrijving voor mest is gesloten.

VIP Koopavond Welkoop Toldijk

downloadMaandagavond 6 maart van 18.00 tot 20.00 uur is Welkoop Toldijk geopend en de winkel is helemaal gereed voor het voorjaar.

De leden van de Volkstuinders Vereniging in Doesburg worden van harte uitgenodigd door Peter Weenk en zijn medewerkers.

De nieuwe collectie voorjaarskleding is er en ook nieuw is dit jaar een uitgebreid assortiment wandelkleding en schoeisel.

Voor de tuinliefhebber zijn er weer volop tuinzaden en pootgoed.

Deze avond is er 20% korting op het gehele assortiment!

Uilenkast op de Ooi

door Peter

Ophangen uilenkast volkstuinders DoesburgWoensdag 15 februari hebben we een afspraak om de uilenkast die de we cadeau hebben gekregen van een collega op te hangen in de oude kersenboom achter op complex de Ooi. We hadden drie weken daarvoor de afspraak gepland en mooi zonnig weer besteld en inderdaad was er een strak blauwe lucht

Paul heeft de ladder en de accuboor mee en op de picknicktafel draaien we vier ogen in de uilenkast om hem later met kunststof band aan de kersenboom te binden.

We zetten de ladder in de boom en zoeken naar een vork van takken waar de kast op kan steunen. Liefst ook nog met de opening op het zuid-oosten en ook nog een beetje recht. Na een tijdje proberen heb ik het eerlijk gezegd wel gehad met dat gewiebel op een trap met maar één hand om je mee vast te houden. Blij dat het in de eerste vork niet lukt sta ik weer op de grond. Henk komt ook kijken en helpt met het rechthouden van de ladder wanneer Paul omhoog gaat om te kijken of een andere vork wel wil lukken. Nu kan je zien dat Paul vaker hoog in een boom aan de slag is. Het gaat een stuk minder wiebelig dan zojuist en met een vloek en een zucht zit de uilenkast vast in de boom. Henk pakt nog even de uitschuifbare snoeizaag en maakt landingsruimte in de boom voor een toekomstig uilenpaar. De kast hangt nu te wachten en de muizen die overal op het complex aan het woelen en vreten zijn, zijn vast gewaarschuwd.

Vrijwillige chauffeurs gevraagd.

door Peter

volkswagen_crafter_BeinumEven één keer iets anders dan tuin. Zoals veel tuinders zullen weten ben ik werkzaam als beheerder op Werkstation Beinum, een dagbestedingsproject van Philadelphia aan de Leigraafseweg. Hier werken en verblijven overdag een groot aantal mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt van diverse pluimage.

Een aantal van deze mensen is niet in staat om zelfstandig te reizen en daar is met behulp van busjes en een flink aantal vrijwilligers ’s ochtends en ’s middags vervoer voor geregeld.

Sinds dat de economie weer aantrekt heeft een aantal van deze vrijwilligers weer werk en wordt het voor ons moeilijk om alle ritten te “bemensen”.

We vragen dan ook chauffeurs die op een regelmatige basis ‘s morgens en ’s middags willen rijden. Wanneer je jezelf aanmeldt zul je zien dat er al twee leden van onze vereniging actief zijn! Graag reageren op: http://www.werkstation-beinum.nl/contact

Mogelijkheden voor de tuin in maart:

door Corrie

. laatste boerenkool en prei oogsten

. grond bewerken en evt. mest toedienen

. genieten van de narcis, de schoenlappersplant en de viooltjesGemeiner Sellerie

. zaaien in de volle grond: bieslook, bloemkool, doperwten, kapucijner, kikkererwt, pastinaak, meiraap, raapsteel, selderie, snijbiet, spinazie, tuinboon, zomerwortel, zeekool, zilverui en zuring

. zaaien inde koude kas: andijvie, bleekselderij, knolselderij, kropsla, paprika, peper, pluksla, prei, rode biet en  ijsbergsla,

. zaaien onder warm glas: aubergine, komkommer, koolrabi, mais, meloen en tomaat

Een verhaal van een vroege tuinman.

door Corrie

Deze week ben ik op bezoek geweest bij Tom die op de Ooi tuiniert. Ik zag hem vorig jaar al vroeg in de weer bij zijn moestuin. En vroeg me af wat hij doet in maart.

Bij hem thuis zag ik al langwerpige plastic bak gevuld met zaai- en stekgrond op de verwarming staan. De bak was afgedekt met vershoudfolie zodat de condens weer terugvalt. Je moet het wel iedere dag in de gaten houden en zo nodig water geven, vertelt Tom. En zorgen dat de temperatuur goed is. Dit jaar heb ik puntpaprika’s en pepers (madame Jeanet) gezaaid. Ik koop nauwelijks zaad maar gebruik van zelfgewonnen of gekregen zaad van vorige jaren. Ook tomaten, courgette en aubergine heb ik al voorgezaaid. Als de plantjes zo’n 10 cm zijn dan doe ik de groenten in een klein potje en neem ze mee naar de moestuin om ze in de broeikas of in de koude kas met glas erop te zetten. Dan snijd ik de bodem uit het potje en zet het potje in de volle grond. Af en toe water geven. De grond in de broeikas is al in december bemest: het ene jaar met verse koemest (via Paul) en het andere jaar met mest van mijn eigen compostbak. Vorig jaar heb ik tot in november tomaten gegeten, ze smaken heerlijk omdat ze zoveel tijd hebben gehad om te groeien.

Een andere uitdaging is om met de kermis van Doesburg al aardappelen te rooien, gaat Tom verder. Eind februari, begin maart spit ik een stuk om in de tuin en maak alvast heuveltjes. Dat laat ik 2 weken rusten om er dan zo’n 2 kilo pootaardappelen (Frieslanders) in te zetten. Per pootaardappeltje komt er wel 1 kg vanaf, genoeg dus voor het hele gezin! Soms is er nog nachtvorst en dan leg ik plastic zeil of vlies over de uitlopers, -1 of -2 kunnen ze wel hebben maar meer beslist niet.

In de broeikas wordt nog spinazie en raapstelen gezaaid in maart

Met trots laat Tom zijn verzameling tropische planten zien in de tuin en zijn tuinkamer, ziet er fantastisch uit zeg. Allemaal uit zaad en met heel veel geduld opgekweekt.

Tom, dank je wel voor jouw verhaal!

Pad herstellen Hoge Linie.

Gerrit Schenkel heeft mailcontact met Staatsbosbeheer gehad. Zij zullen nà 18 maart het pad langs de Hoge Linie herstellen.

Koken met de voorraad uit de tuin/schuur/keuken.

door Corrie

Op mijn landje staan nog grote hoeveelheden aardperen! Zelf heb ik ze nog nooit zò hoog zien staan…

Recept 1.

Pasta met aardpeer en peterselie .

De aardperen hebben een nootachtige smaak en hebben wat weg van artisjokharten. Lekker in een vega-pastasaus met walnoten en verse peterselie.

Nodig:aardpeer
200 gram aardperen

rode ui

2 tenen knoflook

8 zongedroogde tomaten

handje walnoten

200 gram crème fraîche

verse peterselie

pasta

Zo maak je het

Was de aardperen. Dat is een fiks karwei want door de grillige vorm zit overal klei of aarde. Ik was meestal de hele oogst in één keer zodat ik ze tijdens het koken, alleen nog maar hoef te schillen.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak. Schil de aardperen. Snij de ui in ringen en de aardperen in dunne plakken. Fruit de uiringen in olijfolie en voeg de plakjes aardpeer toe. Snij ondertussen de knoflook fijn en voeg bij de ui en aardpeer. Hak de walnoten en snij de zongedroogde tomaten in reepjes. Voeg de walnoten, tomaten en gare pasta toe. Roer er crème fraîche door en knip de peterselie boven de schaal fijn.

 

Recept 2

Zelf chips maken van aardpeer, zoete aardappel, banaan enz.

Nodig:

– 1 rode biet
– 1 winterpeen
– 1 zoete aardappel
– 1 gewone aardappel
(Je kan bijvoorbeeld ook nog pastinaak gebruiken, of witte en gele bietjes)
– een snuf zout
– wat olijfolie

– 3 aardperen

En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Schil de rode biet en de peen met een dunschiller. De zoete aardappel en aardappel heb ik niet geschild.
– Als je mooie dunne plakjes wil hebben (wat wel lekker is bij chips) is een mandoline erg handig. Heb je deze niet, gebruik dan een kaasschaaf of een dunschiller. Zorg dat de plakjes zo dun mogelijk worden.
– Leg de plakjes (past niet allemaal in 1 keer) op een stuk bakpapier op de bakplaat. Als de groente erg nat is, dep de plakjes dan even droog met wat keukenpapier.

– Besprenkel met een klein beetje olijfolie (niet te veel, dan worden ze niet knapperig genoeg.)
– Bestrooi daarna met (zee)zout en/of paprikapoeder.
– Zet de bakplaat midden in de oven. Kijk na ongeveer 5-10 minuten in de oven. Elke oven is anders, bij de één zullen ze al bijna klaar zijn, bij de ander nog niet. Hou goed in de gaten dus!
– Als je denkt dat ze goed zijn, haal je de bakplaat uit de oven en laat je de chips afkoelen.

Leuk om met de (klein)kinderen te doen!
Met dank aan: chickslovefood.nl  en etenuitdevolkstuin.nl

Ideeën voor 35-jarig bestaan.

door Corrielogo_35-jaar2

Tot nu toe heb ik drie reacties mogen ontvangen. Heel erg bedankt voor het meedenken. Er is een idee om een avond te organiseren om alles te leren over inmaken, drogen, bewaren. Er is een voorstel om mee te doen met een kraam op de Hanzedag op 10 juni. En er is een idee om een flyer te maken.

Zijn er nog meer wensen/gedachten? Dan graag voor eind maart mailen naar: c.dekker331@upcmail.nl

Laatste mogelijkheid Tonkinstokken

door Peter

Een prima idee om als vereniging de stokken in grootverpakking in te kopen en die aan de leden aan te bieden. Ook dit jaar moet het weer voor één euro per stuk kunnen lukken. Ten slotte zijn we nu in het bezit van een materialenopslag waar plaats is voor een voorraadje bonenstaken.

In maart is de laatste mogelijkheid voor leden tonkinstokken (lengte 270 cm. Prijs €1,=) van de vereniging af te nemen. Wanneer je het bedrag overmaakt dat bij het aantal tonkinstokken hoort, met vermelding van je naam en het aantal stokken op rekening NL79INGB0005638857 van de volkstuinvereniging, zullen we zorgen dat ze medio april af te halen zijn op locatie Ooi tijdens de werkdag. De uiterste besteldatum is zondag 5 maart.

cropped-bonenstaken-tonkinstokken-bamboestokken1

Een gedachte over “Nieuwsbrief 54 – maart 2017

 • 4 maart 2017 om 21:37
  Permalink

  Goedemorgen,
  Ik mis de mogelijkheid om heel direct met alle leden te kunnen communiceren over actuele onderwerpen.Zoals: “wie verlost me van mijn overtollige groenteplanten, het fruit dat dit jaar overvloedig is, een tip, een artikel, een happening, noem maar op!
  Natuurlijk hebben we een prima website, maar die is niet geschikt voor actueel nieuws.
  Daarom stel ik voor dit doel een emailgroep te starten. Facebook had ook gekund, maar met email bereiken we meer leden.
  Ik verzoek het bestuur om dit idee te ondersteunen en wat betreft de uitvoering? Ach….fluitje van een cent.

  Henk Hoogink.

  Hierbij mijn voorstel

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.