Nieuwsbrief  53 – februari 2017

Afsluiting 2016 en start van het nieuwe jaar.

door Peter en Wilma

Zoals jullie weten is eind december altijd een drukke tijd voor de secretaris en de downloadpenningmeester. Voordat alle nota’s gemaakt zijn en alles netjes in nieuwe Excel bestanden verwerkt is ben je wel even zoet. In januari moet een jaarverslag gemaakt, een begroting voor het nieuwe jaar en de financiëele papieren moeten klaar worden gemaakt zodat de kascommissie aan de slag kan. Dit moet allemaal verwerkt worden in de agenda van de aanstaande ledenvergadering waar trouwens al een datum voor bekend is. 

Noteer vast in de agenda: Donderdag 13 april om 19.30 uur in zaal de Onderbouw.

 

Op zoek naar nieuwe leden

Ooi-Koppenberch28kopieDeze seizoenswisseling zijn er veel tuinen van huurder gewisseld en elke zaterdag van januari zijn we druk geweest met het organiseren daarvan en het maken van nieuwe huurovereenkomsten etc. De wachtlijst is flink geslonken en wanneer de leden iemand kennen die graag een tuin wil huren bij de vereniging: er is weer ruimte men kan zich aanmelden het liefst op de pagina aspirant-leden van de website maar bellen kan natuurlijk ook..

 

Boom Bresstraat

Ook zijn we samen Herbert en Gerrit op pad geweest om te kijken naar een dode eik die op locatie Bresstraat wacht om gekapt te worden. Nog geen makkelijke klus die je even op een achternamiddag doet. Hiervoor moet de komende tijd een goed plan in elkaar gezet zodat de schuren van de buren en ook de tuinen van de leden netjes en heel blijven tijdens de kap.

 

Hoge Linie: Kappen Populierenpopulieren gekapt

Begin dit jaar is Staatsbosbeheer op de Hoge Linie aan de slag geweest om populieren te rooien. Daarvoor moesten alle machines en materialen langs de tuinen aan de Panovenweg. Er is schade aan de hekken, een puntstuk, de weg en de berm ontstaan. Onze voorzitter Gerrit Schenkel is in contact met mensen van Staatsbosbeheer. We snappen dat er werk gedaan moet worden in de Linie maar graag hebben we dat alles weer in goede staat wordt teruggebracht. Natuurlijk houdt Gerrit een vinger aan de pols. Tuinders waarvan het hek is beschadigd of die last hebben van het kapotte puntstuk kunnen ervan op aan dat dit weer wordt gerepareerd. Ook heeft Gerrit gevraagd of de Panovenweg weer in orde gebracht kan worden en de bermen weer ingezaaid, zodat je weer een fiets of een auto kan neerzetten.

Dan nog het volgende:

Er heeft zich iemand gemeld die de redactie van deze nieuwsbrief wil gaan overnemen!

Het is Corrie Dekker van Ooi 10A. Wij zijn hier erg blij mee, na 52 nieuwsbrieven is dit dan nu de eerste die gemaakt is door Corrie. Tot en met april zal er natuurlijk nog een en ander door ons geschreven worden over bestuurszaken maar wanneer het nieuwe bestuur het stokje heeft overgenomen komt hier dan ook een einde aan.

We willen Corrie bedanken dat ze het wil overnemen en ze gaat hieronder van start.

Mogelijkheden voor de tuin in februari:

door Corrie

– indeling voor de tuin maken

– zaden uitkiezen en bestellen

Dit kan bijvoorbeeld bij de www.debolster.nl, www.denieuwetuin.be, www.boerengoed.nu of www.zaadhandelvanderwal.nl  

– genieten van een bloeiende jasmijn, een toverhazelaar of de Helleborus

– brochure aanvragen en dromen over het maken van een tuinreis

– bezoek het Sneeuwklokjesfeest bij de Boschhoeve in Wolfeze die 9, 10 en 11 februari van 10.00 tot 17.00 duren. Kosten: 4 euro

– bezoeken van Tuinidee van 16 t/m 19 februari in de Brabantshallen in Den Bosch. Kosten: 16 euro en 50 cent

– de Hessenhof in Ede houdt haar jaarlijkse Helleborusdagen ergens in februari (zie website voor de data)

– nestkastjes schoonborstelen met kokend water, zònder sop, om ze daarna vast op te hangen

– hekwerk repareren

– bij vorstvrij weer: bessenstruiken snoeien, fruitbomen snoeien (behalve het steenfruit: kers, snoeienpruim, abrikoos, perzik en sleedoorn) en tenslotte druif en kiwi terugsnoeien

– onkruid dat verschijnt er met de hand uittrekken

– regelen wie de tuin voor je gaat omspitten in maart

Koken met de voorraad uit de tuin en de schuur:

door Corrie

 Op mijn landje staan nu nog prei en boerenkool, in de schuur ligt nog een voorraad hazelnoten (zelf verzameld), in de keuken zijn wat zelfgekweekte rode uien over. . . wat zal ik daar eens van maken?

Recept 1. Vegetarische stamppot boerenkool.plaatje boerenkool

Nodig: 800 g iets kruimige aardappelen, 500 g gesneden boerenkool, 4 el olijfolie, 4 rode uien ( in partjes), 2 el grove mosterd, 75 g feta (verkruimeld) en 3 el hazelnoten ( grof gehakt).

  1. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in een grote pan ruim water met zout in 20 min. Gaar. Voeg de laatste 10 min. De boerenkool toe. Verhit ondertussen de helft van de olie in een koekenpan en bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren 10 min. Tot ze zacht zijn.
  2. Giet de aardappelen en de boerenkool af en vang 1 kopje kookvocht op. Voeg de rest van de olie, de mosterd en beetje bij beetje wat kookvocht toe en stamp met de pureestamper tot een grove puree. Schep de ui en de feta erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Garneer met de hazelnoten.

Recept 2  Boerenkoolsalade met appel en hazelnoten.

Nodig: een klein bosje boerenkool ( ongeveer 170 g na het verwijderen van de ribben), 50 g hazelnoten, 1 sappige appel, 80 g belegen kaas, of komijnekaas.

Voor de dressing: 3 el olijfolie, 2 el witte wijnazijn, 60 ml versgeperste sinaasappelsap, 1 tl mosterd, 1 tl honing, zout en peper.

  1. Maak eerst de dressing door alles goed te mengen.
  2. Rooster de hazelnoten regelmatig roeren in een droge bakpan, tot ze wat donkerder worden en heerlijk gaan ruiken.
  3. Scheur de bladeren van de boerenkool in hapklare stukken. Snij de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in dunne plakjes. Snij de kaas in blokjes van ongeveer 1 cm.
  4. Doe de boerenkool in een grote kom en gebruik je handen om de bladeren te “masseren”- hierdoor wordt de kool zachter. Voeg appelplakjes en dressing toe en meng alles goed. Strooi de kaasblokjes en geroosterde hazelnoten er bovenop.

Met dank aan ah en wroeters.nl

Wie heeft ideeën?

door Corriegroen idee

Om de jonge en oudere bewoners van Doesburg nog meer kennis te laten maken met onze moestuinvereniging zou het leuk zijn om in 2017 één of meerdere activiteiten te gaan ondernemen. Het 35-jarige bestaan kunnen we natuurlijk aangrijpen om de bekendheid te vergroten. Het vergt natuurlijk wel voorbereidingstijd om iets op te zetten. Vandaar mijn vraag: wie heeft ideeën?

Je mag mailen naar: c.dekker331@upcmail.nl

Ik stel voor om tot half maart in te sturen. Dan kom ik daar op terug in de volgende nieuwsbrief! Alvast hartelijk bedankt voor het meedenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.