Nieuwsbrief 51 – december 2016

Najaarsbijeenkomst.

door Peter

herfst-mediumMaandagavond 14 november waren ondanks het slechte weer een groot aantal tuinders naar de Onderbouw gekomen.

Gerrit Schenkel nam het voorzitterschap waar van Dick. Helaas deed de beamer het niet en de presentatie die Peter had gemaakt van de agendapunten met bijbehorende dia’s kon niet gebruikt worden. Gelukkig waren er ook een aantal papieren agenda’s en de aantekeningen van het bestuur konden van het beeldscherm van de laptop gelezen worden. Zo kwam alles nog goed en nadat Francien koffie had ingeschonken begon de bijeenkomst precies op tijd.

De gang van zaken van afgelopen seizoen is besproken, de financiën zijn op orde, er zijn twee geslaagde werkdagen gehouden, er is een gezamenlijke mestochtend geweest op de Ooi, er is een nieuwe maaier aangeschaft die elders in opslag staat en er hebben een aantal leden hun tuin opgezegd. Sommigen op eigen initiatief wegens drukke werkzaamheden of gewoon omdat de leeftijd het niet meer toelaat. Maar ook zijn er leden door het bestuur verzocht hun tuin op te geven wegens de slechte staat van onderhoud. Wanneer je de tijd niet wilt of kunt maken om een tuin op regelmatige basis te onderhouden kan je beter je groenten in de winkel gaan kopen en niet je buren met alle ergernissen en overlast van een slecht onderhouden tuin laten zitten. Daarom is in het bijzonder de staat van onderhoud van een aantal tuinen aan de orde geweest op deze bijeenkomst. Het bestuur is daar afgelopen zomer en herfst een aantal keren mee aan de slag geweest. Om overal langs te gaan, mailtjes en brieven te schrijven en mensen daarna nogmaals aan te spreken, kostte veel negatieve energie die we liever in onze eigen tuin hadden gestopt.

Men was het er op de bijeenkomst algemeen over eens dat het nieuwe bestuur dat in april 2017 gaat aantreden, deze aanpak verder wat strakker zal gaan doorvoeren zodat de locaties er beter bijliggen en de buren van betreffende tuinen minder last hebben.

Ook het opgeven van tuin 28 op de Ooi is aan de orde geweest. Het bestuur heeft besloten om deze tuin niet meer uit te geven als tuin, maar weer terug te geven aan de natuur zodat het weer moeras kan worden. Dit houdt in dat alle planten, struiken en bomen die niet origineel in het moerasgebied horen, gerooid of verpoot gaan worden voor zover dit al niet is gebeurd. Eventueel een mooie klus voor volgend voorjaar.

Op dit moment is het bestuur druk aan de gang met het uitgeven van tuinen. De laatste tijd zijn er al zeven aspirant-leden blij gemaakt met een nieuwe tuin en aan het einde van dit jaar worden nog twee tuinen uitgegeven. Verder zijn nog twee tuinen opgezegd maar die zijn in degelijk slechte staat dat de huidige huurders die eerst moeten opruimen en schoonmaken voordat ze uitgegeven kunnen worden. Hier hebben ze nog tot 31 december de tijd voor. Jammer dat dit zo gaat en dat daar weer en boel negatieve energie mee verloren gaat. Zaak voor het nieuwe bestuur om de nieuwe tuinders volgend jaar goed te begeleiden in het hebben van een moestuin.

Gevraagd: Watertonwaterton

door Peter

Onlangs heeft Mattie Nijsse een tuintje overgenomen op de Bolwerken. Op deze tuin staat geen waterton en Mattie vindt het toch wel prettig om er een te hebben. Deze oproep dan ook om te reageren naar info@volkstuindoesburg.nl wanneer je er nog een over hebt.

Romige boerenkool met pastinaaklinten

Een keer wat anders dan stamppot; boerenkool en pastinaak op een lekkere manier gecombineerd. Een recept van Elle

Ingrediëntendownload

4 middelgrote pastinaken
50 g boter
1 el zonnebloemolie
300 g boerenkool, in reepjes
200 ml slagroom
(versgeraspte) nootmuskaat

Voor de bereiding lees hier

 

De moestuin in december

door Peter

moestuin-winterNa  een aantal winterse, regenachtige dagen is de grond behoorlijk nat en is het niet verstandig om in te natte grond te gaan werken. Daardoor wordt de structuur van de grond slechter. Ook bij vorst is er in de moestuin weinig te doen, simpelweg omdat de grond dan veel te hard is om te bewerken. December is, behalve voor de bestuursleden, een van de rustigste moestuinmaanden.

Toch zijn er een paar klussen die in december opgepakt kunnen worden. Het gereedschap kan bijvoorbeeld onderhouden worden. In de wintermaanden kunnen de verschillende scharen (snoeischaar, stekschaar, heggenschaar, etc.) flink worden gepoetst en in de olie worden gezet. Ook is dit het moment om je scharen maar ook je schoffel en schep te (laten) slijpen. Zo kan het gereedschap er weer een seizoen tegenaan!

Als je een kas in de tuin hebt, zal die op dit moment waarschijnlijk grotendeels leeg zijn. Een lege kas is veel makkelijker schoon te maken dan een kas die vol planten staat. De wintermaanden zijn dus bij uitstek geschikt om de ramen van de kas te lappen. Door schone ramen komt namelijk meer licht en meer licht betekent een betere oogst. De plantjes die in het voorjaar in de kas komen te staan, zullen dus profiteren van mooie schone ramen.

Ook kan in december een teeltplan voor het komende seizoen worden gemaakt. In het teeltplan staat beschreven welke groenten op welke plek komen te staan. Hierbij is het belangrijk dat de verschillende plantenfamilies elk jaar roteren, dit wordt ook wel wisselteelt genoemd. Met andere woorden: waar afgelopen seizoen de koolsoorten stonden, moet komend jaar een andere soort planten komen te staan, bijvoorbeeld de bladgewassen (zoals sla, andijvie, spinazie). Het maken van een teeltplan is best ingewikkeld dus veel moestuiniers kunnen er heel wat winteravonden druk mee zijn. Een goed boek of een fijne website kunnen je op weg helpen bij het maken van een teeltplan. Op https://www.volkstuindoesburg.nl/tips/wisselteeltschema/ vindt je een eerder geplaatst artikel hierover.

Na het maken van het teeltplan kan je ook zaadjes gaan bestellen. Hoewel de lokale tuincentra zoals Welkoop en Bloemendaal een aardig assortiment hebben, is de keuze op internet nog veel groter. Een deel van de webshops houdt er echter een vrij lange levertijd op na dus het is slim om in december of januari alvast uit te zoeken welke zaadjes je komend seizoen nodig denkt te hebben. Naast zaden kunnen ook pootaardappeltjes en plantuien worden besteld. Hier zijn zaadhandel van der Wal, De Bolster en Vreekens prima leveranciers. Van der Wal zaadhandel levert boven €25,- gratis aan huis en je kan daar opgeven in welke week je de bestelling thuis geleverd wilt hebben. Wij bestellen altijd twee weken voordat we de aardappels gaan poten zodat we ze nog uit kunnen leggen voor die tijd.

Decembermaandloesje_kerst_familie_teambuilding_activiteit

van het bestuur

Aan het einde van deze nieuwsbrief blijft nog over om alle lezers van deze nieuwsbrief een goede en gezellige decembermaand toe te wensen.

Tot de volgende nieuwsbrief in het nieuwe jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.