Nieuwsbrief 50 – november 2016

Mestochtend Ooiimg_6346

door Peterrimg0620

Het is zaterdag 15 oktober, Paul heeft de tuinders van de Ooi benaderd met de vraag of ze biologische mest willen hebben en heeft de mest in één keer besteld bij de boer in Angerlo. Loonbedrijf Derksen haalt het daar op en brengt het naar de Ooi. Bijna acht weken geen regen en jawel hoor! Op de ochtend dat Paul de mest laat komen is het aan het druilen. Gelukkig zijn alle zeventien tuinders die staan te wachten op de trekker met aanhanger van Derksen goed daarop gekleed en ondertussen worden de taken verdeeld. We zijn met zeventien man en vrouw. Eén zal als een soort agent de acht mensen aanwijzen waar ze heen moeten met hun kruiwagen met mest en de andere acht scheppen de kruiwagens vol. Wanneer de mest om half tien gestort is ontstaan er “treintjes”van kruiwagens mest die weggebracht worden naar de tuinen die mest hebben besteld. Net een mierenhoop wanneer je het van een afstandje bekijkt. Prachtige rijpe mest die al een tijdje gelegen heeft en makkelijk te verwerken is. Wanneer we iets verder zijn dan de helft natuurlijk even pauze op de boomgaard met koeken van Anneke en daarna weer verder. Van de motregen merken we niet veel en om een uur of twaalf is de enorme bult verwerkt. Het terrein weer netjes aangeharkt en alle gereedschap afgespoeld. Tegen half één weer lekker thuis, even douchen en aan een bruine boterham.img_6349

Filmpje

ingezonden door Corrien Olijdam

Corrien stuurde een link naar de website van de makkelijke moestuin. Een artikel met daarin opgenomen een filmpje over knoflook planten. Een van de weinige dingen die je nog kan planten deze tijd van het jaar. Volg onderstaande link; http://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/knoflook-kweken

Najaarsbijeenkomst maandag 14 november

van het bestuuronderbouw

Maandag 14 november om 19.30 uur is de Najaarsbijeenkomst zoals altijd in zalencomplex de Onderbouw aan de Juliana van Stolberglaan.

Op deze najaarsbijeenkomst zal in een informele sfeer de gang van zaken binnen de Volkstuindersvereniging besproken worden.

Aan bod komt in ieder geval het interim-voorzitterschap van Gerrit Schenkel en op welke wijze het bestuur volgend jaar het stokje wil overdragen aan nieuwe mensen. Wanneer leden een visie, wensen of ideeën hebben voor de toekomst horen we dat natuurlijk graag.

Pumpkin cheesecakecheesecake

Zoete pompoencake

Deze maal van Smulweb eens een zoet recept met pompoen

In Nederland gebruiken we pompoen eigenlijk alleen in hartige gerechten, maar in Amerika is juist de zoete pumpkinpie het bekendste gerecht met pompoen. Deze pumpkinpie wordt bereid met kwark. Voor het hele recept klik op deze link

 

Wisseling van de wacht

Door Peter en Wilma

Aan het einde van dit seizoen hebben een aantal tuinders te kennen gegeven dat ze gaan stoppen met hun tuin. Een aantal vanwege hun leeftijd en een aantal dat geen tijd meer heeft om een tuin op een goede manier te onderhouden. Het bestuur is op dit moment druk aan de slag met het maken van afspraken met aspirant tuinders. Tot nu toe hebben we al met drie mensen een afspraak kunnen maken en hen volgend seizoen een tuin kunnen aanbieden. Er gaan er nog meer volgen maar helaas is alleen in het weekend tijd om te gaan kijken. Het zal nog wel even duren voordat we alle tuinen hebben gecontroleerd en opnieuw hebben uitgegeven. Trouwens zoals Nina Herweijer en Marijke de Kler hun tuin hebben achtergelaten nadat ze die hebben opgezegd kan iedereen een voorbeeld aan nemen. Helemaal leeg en schoon! Zo is het ook leuk om met een nieuwe tuinder te gaan kijken. Nina en Marijke bedankt! Leuk om te doen op deze manier, vooral wanneer je ziet hoe blij sommige mensen zijn met hun nieuwe tuin!

Wanneer leden volgend seizoen geen gebruik meer willen maken van hun tuin horen we dit graag via info@volkstuindoesburg.nl of even een telefoontje. Het is prettig voor aspirant-leden om vroeg te weten dat ze aan de beurt zijn zodat ze plannen kunnen maken en wij willen de zaak graag voor december afgerond hebben.

 

Moestuin in november

Door Vera Greutink.narcissen-rond-fruit

Een groente die in november nog buiten gezaaid kan worden, zijn tuinbonen. De jonge plantjes zijn meer vorstbestendig dan grotere planten, daarom is het beter om pas in november te zaaien. Eerder gezaaid, zullen de planten te groot worden en is de kans kleiner dat ze vorst zullen doorstaan. Maar het overwinteren van tuinbonen blijft een gok.

Bloembollen

Het wordt vaak aanbevolen om narcissenbollen rondom fruitbomen te planten. Deze bollen zouden namelijk knaagdieren bij de wortels weghouden. Over hoe dit precies zou werken, verschillen de meningen nogal. De een beweert dat de woelmuizen nog liever dan aan de wortels van de bomen aan narcissen knagen, dus je bollen gaan misschien wel verloren, maar je boom blijft ongedeerd. De ander zegt, dat de bollen toxines bevatten die knaagdieren en ook nog eens rendieren verafschuwen. Hoe dan ook: narcissen in de bloei rondom bloeiende fruitbomen zijn prachtig!

Doesburgers vertellen Kleurrijke verhalen.

door Corrie Dekker

Veel van onze leden zijn geboren en getogen Doesburgers daarom onderstaand artikel.

In Doesburg kun je mooie verhalen horen. Dat merkten de leden van het Team afbeelding-boekLevensboekenschrijvers van de Buurtacademie dat sinds enkele jaren actief is in Doesburg.

Zij hebben inmiddels voor tien mensen hun levensverhaal opgetekend en tot een boek verwerkt. Die levensboeken zijn bestemd voor de verteller en zijn of haar familie. Ze worden over het algemeen niet gepubliceerd. Van sommige verhalen is dat jammer vonden de schrijvers. Daarom hebben zij aan diverse Doesburgers gevraagd of zij een verhaal uit hun leven wilden vertellen om er een boek van te maken. Negentien zeer gevarieerde verhalen was de oogst. Verhalen over oud Doesburg, reisverhalen, verhalen over hun jeugd, over hun beroep. Verhalen over belangrijke gebeurtenissen die vaak gevolgen hadden voor hun latere leven. Deze verhalen verdienden mooie foto’s vonden de schrijvers en ze vonden Harm Jan Otten bereid om de foto’s te maken.

Het boek is nu klaar en het team levensboekenschrijvers is er erg blij mee. Vol trots presenteren zij dan ook: Kleurrijke verhalen met als ondertitel Doesburgers vertellen.

Een boekje in een handzaam formaat van 20 x 20 cm met naast de verhalen veel foto’s. Een echt lees- en kijkboek.

Het boek wordt op zaterdagmiddag 19 november om 13.30 uur feestelijk gepresenteerd in de Bibliotheek aan De Linie 4 in Doesburg, waar schrijvers en vertellers aanwezig zullen zijn om een ieder die er in geïnteresseerd is bij een hapje en een drankje te vertellen over de totstandkoming van dit boek.

Iedereen is vanaf 13.00 uur op deze presentatie welkom. De boeken kunnen er die dag ook gekocht worden voor de speciale introductieprijs van € 12,50. Daarna zijn de boeken te koop bij Boek en Buro voor € 14,95. Nog steeds een koopje voor zo’n prachtig geïllustreerd boek.

Een fijn cadeau om te geven of te krijgen met de feestdagen in december.

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.