Nieuwsbrief 47 – juli 2016

Red onze zaden

door Peter

seedsDe laatste tijd kom er steeds meer aandacht voor octrooien op zaden. Zo werkte het tot voor kort in Europa en met name Nederland;

Kwekers en zaadveredelaars kruisen bijvoorbeeld twee soorten spinazie. De een is lekker en de ander bestand tegen een veelvoorkomende ziekte. Het resultaat is een lekkere spinazie die bestand is tegen deze ziekte en de kweker krijgt dan het recht op deze spinazie. Maar iedereen mag deze soort vervolgens gebruiken om door te kweken met dit product.

Als er octrooi wordt aangevraagd op de eigenschappen van deze spinazie, mag dat niet meer. Sterker nog: soms wordt er octrooi aangevraagd op eigenschappen die al vele jaren op andere plaatsen voorkomen en moet de kweker rechten gaan betalen voor het gebruik van zijn eigen product. En dat terwijl deze eigenschap dus gewoon uit de natuur komt.

Wat zijn hiervan de gevolgen?

De ontwikkeling van nieuwe rassen wordt geremd, terwijl dit hard nodig is om rassen bestand te maken tegen bijvoorbeeld klimaatverandering.

Zaadbedrijven die geen toegang hebben tot gepatenteerde eigenschappen worden uit de markt gedrukt. Er blijven dus minder zaadbedrijven over.

De controle over de wereldwijde zaad- en voedselproductie komt bij enkele multinationals te liggen. Hierdoor zal de diversiteit aan groenten (bijvoorbeeld tomaat, broccoli ect.) en rassen (soorten tomaten etc.) afnemen en zullen de prijzen stijgen. Dat betekent dus minder keuze op het land en op je bord.

Dit moet stoppen!

Er zijn al meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en meer dan duizend zijn aangevraagd. Om dit proces te stoppen moet de Europese octrooiwet worden aangepast. Patenten staan dit voorjaar hoog op de politieke agenda in Brussel dus we moeten nu in actie komen!

Want als dit zo door gaat, eten we straks nog maar één soort… 

Red onze zadenbonext zaadbank

De belangenbehartiger van de biologische sector Bionext is vanaf 9 mei de actie ‘RED ONZE ZADEN’ gestart. Deze actie heeft ook jullie steun nodig. De actie is ludiek en tegelijkertijd serieus. Samen met alle mensen die deze actie een warm hart toedragen vormen Bionext ‘De grootste zaadbank’ van Nederland.

In vele biowinkels zijn biologische zaden verkrijgbaar van gewassen die bedreigd worden door patenten. Bewaar deze zaden in jouw vriezer om zo de biodiversiteit veilig te stellen. Als je dit hebt gedaan meld dan jouw filiaal van de grootste zaadbank aan op: www.degrootstezaadbank.nl.

Op deze website zie je een interactieve landkaart met alle locaties waar de zaden bewaard worden. Samen kunnen we diversiteit in gewassen in stand houden en een statement maken richting de beleidsmakers van de Europese Commissie. Als deze patentenstorm door blijft gaan dan ziet de toekomst van veredelingsbedrijven, bijvoorbeeld De Bolster, er somber uit. Een handvol bedrijven zullen gaan bepalen wat er op ons bord komt te liggen! Dat willen we toch niet?
https://www.bolster.nl/

https://crowdfunding.bionext.nl/project/degrootstezaadbank

Vogelnetten zo kort mogelijk……..

door Petervogel in net

De tijd van bessen en aardbeien is weer aangebroken. Wanneer je als tuinder vindt dat je netten tegen vogels moet gebruiken om meer oogst te krijgen, wil het bestuur vragen dat je deze netten zo kort mogelijk gebruikt en vooral dagelijks controleert. Hoe minder vogels er gevangen worden in deze netten hoe beter.

Notulen algemene ledenvergadering

Van het secretariaat

notulenDe notulen van de algemene ledenvergadering zijn vanaf vandaag op de ledenpagina gepubliceerd.

Moyland Krautergartenfest

door Peter

Behalve een park vol kruiden, veel ideeën voor in de tuin en kunst voor buiten was er ook een mooie schilderijententoonstelling van de Oosterbeekse verzamelaar Pim Kwak van schilderijen van de natuur in Oosterbeek, Wolfheze , Renkum en omgeving. In Oosterbeek was eind 18e eeuw een kunstenaarskolonie actief die veel buiten schilderden in de natuur die toentertijd nog ongerept was. Leuk om toevallig in een kasteel in Duitsland schilderijen te zien van plekken waar je als klein jongetje gelopen hebt.

tomatensaus (Medium)Het was die dag stralend weer maar je kon zien dat er de vorige dag flink noodweer over het park was getrokken. Dit was ook te merken aan het aantal kramen waarop waar gepresenteerd werd.

Kennelijk waren een aantal standhouders niet meer gekomen omdat ze het weer niet vertrouwden. Behalve met bijzondere planten was er ook een kraam van de twee zussen Fonk die als hobby het maken van jam, fruitliqueur en vooral barbequesaus van tomaat, peper, knoflook, zout hebben.

Echt de moeite waard om ook zelf eens te maken! Zo simpel dat je er niet aan denkt

Je neemt 6 tomaten zonder vel, 4 rode pepertjes, 4 teentjes knoflook, een klein scheutje olijfolie en twee theelepels zout. Dit doe je bij elkaar in een schaal of bak en pureert het met een staafmixer. Bewaar afgesloten in de koekast. Het zout maakt het wat langer houdbaar. Marita Fonk vertelde dat het eigenlijk een Russisch recept is. Te gebruiken bij de barbecue maar ook als dip met een stuk brood of een nacho- of tortillachipje niet te versmaden!

Volgende nieuwsbrief na de zomer.

Van de redactie

De volgende nieuwsbrief zal zoals het er nu uitziet pas na de zomer verschijnen.

Wegens drukke werkzaamheden en vakantie zullen we hier thuis even geen tijd hebben om een nieuwsbrief samen te stellen. Een zomerstop dus. Wanneer er belangrijke ontwikkelingen zijn, zullen we natuurlijk iedereen meteen op de hoogte brengen.

Alle leden een fijne en als het kan droge zomer gewenst met vooral een goede oogst.zomerstop

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.