Nieuwsbrief 46 – juni 2016

Werkdag 7 mei: locatie Ooi.

door Wilma

Zaterdag 7 mei, de eerste werkdag van het jaar. Het weerbericht voorspelt deze dag 25 graden, er hebben zich maar liefst 19 leden aangemeld om de handen uit de mouwen te steken om tal van werkzaamheden uit te voeren zodat de locatie er weer pico bello bij zal komen te liggen. Om 8.45 uur als we op de locatie arriveren, zijn er al tal van tuinders aanwezig. Edward van de bolwerken is er ook weer om te helpen.

Langzaam aan zijn we om 9.00 uur voltallig en worden er klussen verdeeld. Iedereen heeft er zin in en dat is te merken. Er wordt fanatiek geschuurd, de bosmaaiers draaien op volle kracht, Theo maait met Jesper het gras, de dames schuren de picknicktafel om daarna te voorzien van ’n mooi laagje beits, het materialenhuisje wordt aangepakt en voorzien van een nieuwe beitslaag, er wordt gehakt, de meidoornhaag wordt prachtig gesnoeid, afval wordt uit een tuin opgegraven, oude stukken tapijt, golfplaat, gaas en stukken plastic zeil, worden verzameld om volgende week afgevoerd te worden. (stadswerf zit helaas de 1ste zaterdag v/d maand dicht)Jesper en Theo

Corrie heeft ’n thermoskannetje met koffie en overheerlijke koekjes meegebracht, Gonny zorgt voor twee kannen koffie en voor thee, in een prachtige theepot met muts, helemaal geweldig. In de boomgaard wordt een pauze gehouden, een gezellige boel en alles gaat erin als koek! De temperatuur schiet omhoog en de vesten gaan uit als we de draad weer oppakken waar we zojuist gebleven waren.

schilderen Ooi (Medium)Je ziet de locatie mooier worden en de afvalberg begint spontaan te rijzen.Tuinders die dit jaar tonkinstokken besteld hebben, kunnen die deze werkochtend ophalen, extra drukte dus! Al snel zijn we los wat de stokken betreft. Vanwege de hoge opkomst en het hoge werktempo blijkt dat we rond twaalven kunnen stoppen om samen een hapje te eten en drinken, krentenbollen en sapjes vliegen weg.

Tom komt terug van even weg geweest, met ‘n grote doos. Zijn vrouw Heidi, mede-eigenaresse van Cafetaria Het Snackhuijs – Ooipoortstraat 13 heeft voor alle tuinders, voor overheerlijke gehaktballen met mosterd gezorgd, wat een leuke geste.

Heidi Melissen namens ons allemaal: Hartelijk Dank voor ’t overheerlijke balletje, mocht u bij het lezen hiervan trek krijgen, op naar het Snackhuijs en proef zelf.

Het is een gezellig eind geworden van een mooie klusochtend, samen nog even opruimen en ’n rondje over de locatie om te zien hoe alles er opgeknapt en schitterend bij ligt.

Alle tuinders bedankt voor jullie inzet, knap staaltje werk, samen sterk!!

Gonny dank je wel!!

Voldaan gaan we naar huis…tot de volgende….

Zo creëer je een slakkenvrije tuin!

Corine Olijdam vond onderstaand op www. tips en weetjes.nl

slakkenVerse groenten of kruiden in je moestuin, of prachtige bloemen en planten in je tuin: insecten zijn er dol op. Maar die slakken, ze kunnen zo vervelend zijn! Soms zie je ze en soms zie je ze niet, maar de sporen zie je wel. Volg de sporen en je ziet waar ze geweest zijn. Zo’n mooie tuin heb je dan niet meer. Wij hebben daar een geweldige oplossing op gevonden. Het is goedkoop, milieuvriendelijk en het werkt ook nog eens heel goed!

Het 100% natuurlijke middel dat we gaan gebruiken is: knoflook! De geur alleen al laat ze direct verdwijnen en ook de slakkeneitjes zullen niet meer uitkomen. Hoe kunnen we onze tuin dan bespuiten met een knoflookgeur? Wij hebben het hier voor je uitgewerkt:

  • Neem 2 knoflookbollen en plet deze.
  • Laat 1 liter water koken en doe de 2 bollen knoflook in het kokende water.
  • Laat het water met knoflook voor 10 minuten koken.
  • Na 10 minuten laat je het water afkoelen en zeef je alle knoflook en andere restjes eruit.

Bewaar het verkregen knoflooksap in een afsluitbare fles.

Per 1 liter water kan er 2 grote eetlepels knoflooksap toegevoegd worden in een plantenspuit of gieter. Maar wel goed doorroeren!

Daar heb je je milieuvriendelijke bestrijdingsmiddel tegen slakken, slakkeneitjes en zelfs tegen de meeste kevers.

Salade met aardbeien , spinazie en fetakaas

door Naomi de Jong,  www.foodsandphotos.nl

aardbeiensaladeDe aardbeientijd komt eraan. Er zijn natuurlijk veel recepten met aardbeien, maar hartige…? in groentesalade? Ja zeker, en met Feta kaas en…spinazie blaadjes. Deze combinatie, met behulp van met honing gezoete vinaigrette dressing, is bijzonder lekker. Over de smaak van deze salade zijn  we het bij ons in de familie het helemaal eens. Lees verder in recepten

 

Tuincontroles

van het bestuur

inspecteurTijdens de werkdagen heeft het bestuur samen met de toezichthouders een ronde over de locaties gedaan om de tuinen te bekijken. Een aantal tuinen lag er slecht bij. Met name stond bij sommigen veel te veel onkruid. Stukken van tuinen waren dit jaar nog niet bewerkt en er was zelfs een tuin waar nog helemaal niets aan gedaan was. Deze tuinders hebben namens het bestuur een brief ontvangen waarin hen wordt verzocht het probleem binnen 14 dagen op te lossen. In dezelfde brief wordt gevraagd of wanneer men denkt niet aan onze vraag te kunnen voldoen, te overwegen het lidmaatschap van de vereniging op te zeggen. Er staat een aantal mensen op de wachtlijst die dolgraag een tuin willen. Wanneer je toch niet van plan bent om er echt iets van te maken of geen tijd genoeg hebt om te tuinieren, kunnen aspiranten beter aan de slag om er wel wat moois mee te doen. Jammer dat we elk jaar weer veel energie in dit soort zaken moeten stoppen. Liever werken we zelf lekker ontspannen op de tuin in plaats van ons hier elke keer mee bezig te moeten houden.

Een jaarlijks uitje van Wilma en Peter; Kräutergartenfest.

Zaterdag 4 en zondag 5 juni 10.00 uur

Een feest voor tuinliefhebbers, flora en natuurliefhebbers en liefhebbers van kokskruiden. Met gidsen, educatieve stands met uitleg, kruidenzeep gieten en de markt met planten en tuinaccessoires. krauterfest

Elk jaar gaan we met vrienden naar dit Kräutergartenfest. Een groot assortiment aan planten, véél kruiden die je elders niet kunt vinden, biologische sappen,  jammen en nog veel meer. De Moyländer Herb Garden Festival is al lang de ontmoetingsplek voor iedereen uit de regio die geïnteresseerd is in de werking en toepassing van kruiden. Laat dat maar aan de Duitsers over!

De entree is €5.= Klim naar het observatieplatform: extra €2.= Kinderen onder de 16 jaar gratis. Schloss Moyland is een neogotisch kasteel in de gemeente Bedburg – Hau, dicht bij Kleef, gelegen in het dorpje Till Moyland.

Een echte AANRADER!!

http://www.moyland.de/

Werkdag 14 mei: locatie Hoge Linie

door Peter

Een week later dan de werkdag op de Ooi en de temperatuur is met de helft afgenomen. Deze keer een dik jack aangetrokken en voor de zekerheid een regenjas bij de hand. Het kratje met koffiespullen, frisdrank en krentenbollen in de auto en op naar de Ooi om de aanhanger van Gerrit vol te laden met alle machines die we nodig hebben. Ook Brian meldt zich met zijn Ram Van Pick Up truck en wanneer alles opgeladen is, vertrekken we naar de Hoge Linie. Op het moment dat we daar aankomen, stopt het met sputteren en klaart het op.

Pauze H Linie (Medium)Alle mensen die willen helpen arriveren tegen negenen. Fijn om te zien dat er ook van de andere locaties een heel stel gekomen zijn. Vier man van de Ooi en ook vier van de Bolwerken. De taken worden verdeeld; Maaiwerk, oude bielzen kortzagen en wegbrengen, het hek aan de oostkant repareren, het pad aan de westkant vrij maken van berenklauw en zuring, afval verzamelen en wegbrengen. Al met al toch nog weer genoeg werk voor allemaal deze ochtend. Chris en Nina hebben koffie en thee meegenomen en de Dodge Ram Van van Brian komt prima van pas. Paul en Brian rijden eerst naar locatie Ooi, laden daar afval op en komen dan voor de rest terug naar de Hoge Linie.Ram van met afval (Medium)

Wanneer ze terugzijn drinken we koffie. Nina heeft ook nog een boel heerlijke koekjes gemaakt en een cake/koek. Erg lekker trouwens. Misschien dat je het recept een keer wilt geven Nina? De bielzen gaan bij Gerrit op de kar en we vertrekken met een stel naar de stadswerf om alles daar gesorteerd in de containers te stoppen. Wanneer we weer terugzijn hebben de anderen het maaiwerk al bijna klaar en wanneer dat af is, drinken we met zijn allen nog een flesjes fris met een krentenbol erbij. Weer een geslaagde werkdag voorbij. We laden het gereedschap weer op de aanhanger en wanneer we het in de materialenopslag willen zetten begint het flink te regenen. Gelukkig een korte bui die we even onder een grote boom schuilen. We zetten de spullen weg en rond een uur of één zit ik thuis bij Wilma aan een boterham.

Op bezoek bij . . . . .

  1. Landgoed Vollenhove in De Bilt.

door Corrie van Ooi 10b

Vollenhove is èèn van de weinige buitenplaatsen in Nederland die bewaard is gebleven. De vroegere bezitters hadden dit huis als tweede optrekje. Ze woonden deels in de stad en als de lentemaanden begonnen verhuisden ze naar hun buitenplaats.

Er horen diverse gebouwen bij dit landgoed: het grote huis (dat nog als woonhuis van de huidige eigenaren dient), het koetshuis, de Oranjerie, de theekoepel, de ijskelder, de tuinschuur en de kassen.

Om het geheel af te maken ligt er een groot landschapspark, een grote, prachtige moestuin en een Engelse tuin met gele en blauwe borders.kasvollenhove

In juni heb je drie dagen de tijd om deze bijzondere plek te bezoeken. Behalve het woonhuis is alles te bezichtigen. Alleen al de moestuin, waar biologisch wordt getuinierd door de huidige bewoners Lucie en Marten van Marwijk Kooy, is een bezoek méér dan waard!

Je kunt deze dagen, die vallen op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni, meedoen aan een rondleiding maar zelf op onderzoek uitgaan kan ook. Je zult verrast worden door de spectaculaire hoeveelheid bloeiende Lupines en Delphiniums. Ik zeg: gaan !!!

De entree is 7 euro 50. Parkeren kost 2 euro. Er zijn deze dagen op het terrein verspreid veel standhouders waar je van alles kan bekijken en kopen en proeven en meenemen. Veel plezier gewenst.

Hartelijke groet van Corrie van Ooi10B.

Kijk ook eens op de website: www.landgoedvolenhove.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.