Nieuwsbrief 45 – mei 2016

Algemene Ledenvergadering

Van het secretariaat

ledenvergOp donderdag 7 april was de algemene jaarvergadering. Een dertigtal leden was aanwezig. De vaste onderwerpen zoals financiën begroting, jaarverslag etc. zijn afgehandeld. Ook is Wilma nog voor één jaar herkozen als penningmeester. Bij de algemene jaarvergadering van 2017 zullen Peter en Wilma niet meer herkiesbaar zijn. Aan de leden is gevraagd om zich aan te melden voor een bestuursfunctie. Om het bestuur wat te ontlasten is de leden gevraagd om zich bij vragen of opmerkingen in eerste instantie bij de toezichthouders van de locaties te melden. Komt men er met hen niet uit, kan je altijd naar het bestuur. Zie artikel toezichthouders elders in de nieuwsbrief.

Aan de orde is ook de eventuele verhuizing van de Hoge Linie geweest. Dit zal nog wel enige tijd duren. Er moet ten slotte eerst een plan gemaakt worden en er moeten financiën gevonden worden. Daarna moet het plan met een meerderheid goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Dan moet er een perceel grond aangekocht door de gemeente en moet het bestemmingsplan daarvan gewijzigd worden. Het bestuur houdt natuurlijk de vinger aan de pols op het gemeentehuis.

Werkdagen Koppenberch – Ooi en Panovenweg – Hoge Linie

van het bestuur

Er zijn twee werkdagen gepland. Eén op de Ooi en één op de Hoge linie8046489835

Zaterdag 7 mei is de werkdag op locatie de Ooi.

Zaterdag 14 mei is de werkdag op de Hoge linie.

Beide dagen starten om 9.00 uur en zijn tegen de middag afgelopen.

Voor koffie met iets erbij en andere zaken voor de inwendige mens wordt gezorgd. Tot nu toe zijn er niet echt veel aanmeldingen gekomen. Graag nog even aanmelden op info@volkstuindoesburg.nl of tel.475603 we zijn ten slotte een vereniging waar de leden elkaar helpen toch?

Ook vragen we nog of mensen de koffie willen verzorgen bij de Hoge Linie. Op de Ooi hebben Corrie en Gonnie zich bereid verklaard.

Verbod op chemische bestrijdingsmiddelen

van het secretariaat

vergifEr is met onmiddellijke ingang een verbod op chemische bestrijdingsmiddelen ingesteld. Het onderstaand artikel is met algemene stemmen aangenomen en is vanaf 7 april 2016 van kracht. Het artikel is toegevoegd aan het tuinreglement.

BESTRIJDINGSMIDDELEN:
Het is de leden niet toegestaan chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Deze middelen zijn te herkennen aan de driehoek op het etiket met daarin een doodshoofd. Wanneer leden toch van dit soort middelen gebruik maken worden zij met onmiddellijke ingang geroyeerd. De leden van de vereniging stellen zich op het standpunt dat biologische middelen de voorkeur verdienen.

Op bezoek bij………

  1. De historische moestuin van Bartimëus.

     De vijgenbomen waren dwars door de kas heen gegroeid, van de perzikenkas was geen ruitje meer heel.

Jarenlang lag de moestuin op het terrein van Bartiméus aan de Driebergse – weg 44 in Doorn er verwilderd bij. In 2009 is, met hulp van de financiële hulp van de provincie,  gestart met de restauratie. In 2010 is men begonnen met de aanleg van de moestuin, het rosarium en een theeschenkerij.

     Het geheel is van Bartiméus. Dit is een stichting voor kinderen en mensen die een visuele beperking hebben. Zij werken daar en de tuin is open voor publiek. “Zo halen we de buitenwereld naar de mensen toe. Het is belangrijk dat gehandicapten niet buiten de maatschappij staan, maar tegelijkertijd willen veel van onze cliënten in de beschermde omgeving van Bartimëus blijven”, zegt Marja Mostert. Zij houdt zich bezig met de dagbesteding van deze doelgroep. Er werken zo’n twintig mensen ,onder begeleiding van 2 be-roepskrachten en vrijwilligers van de Groei & Bloei ( afdeling Doorn ) ,  per dag in de tuin.

     Wat is er te doen?

* je kunt de tuin bekijken en beleven

* je kunt er een kopje koffie en/of thee drinken

* je kunt er verse produkten kopen

* je kunt er zelf fruit, groenten en bloemen plukken / snijden

* ook kinderen mogen plukken en spelen op het grasveld

  foto tuin bartimeus   Openingstijden:

Van april t/m september: maandag t/m vrijdag 10 uur tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 11 uur tot 17 uur.

Van oktober t/m maart  : maandag t/m vrijdag 10 uur t/m 17 uur. Het weekend gesloten.

Kijk ook op de website: www.bartimeus.nl/moestuin

Tot zover! Hartelijke groet van Corrie van Ooi10B.            

cropped-bonenstaken-tonkinstokken-bamboestokken1Ophalen Tonkinstokken

door Peter

Zaterdag 7 mei tijdens de werkdag op locatie Ooi kunnen de bestelde tonkinstokken aldaar worden opgehaald.

Rabarbersoep met tomaat en ananas

door Peter

Een unieke soep met een Vietnamees tintje. Een combinatie die je zelf nooit zou bedenken tot ik op dit recept stuitte en het niet kon laten om het uit te proberen. Het resultaat? Een heerlijke zomerse soep, licht pittig, die menigeen zal verrassen! Heerlijk als lunch in de zomer, als bijzonder voorgerecht of met een stevig stuk brood zelfs als lichte avondmaaltijd. Op de ananas en pijnboompitten na kan je alles van eigen tuin halen.


Wat heb je nodig?Rabarbersoep met Tomaat en Ananas

 Voor de soep:
4 tomaten
4 stengels rabarber
½ ananas
1,5 liter groentebouillon
1 teen knoflook, fijngeperst
2 eetlepels sojasaus
1,5 theelepel suiker
olijfolie, zout en peper

Voor de garnering:
handje lenteui, in ringetjes
handje versnipperde koriander
handje geroosterde pijnboompitten

Hoe maak je deze soep?
Snij de tomaat, de rabarber en de ananas in blokjes. Verhit olijfolie in een grote pan en laat de knoflook kort fruiten. Voeg 0,5 theelepel suiker toe en ruim peper en zout. Doe de tomaten erbij en voeg een beetje van de groentebouillon toe zodat ze onder de bouillon staan en breng aan de kook. Voeg zodra de tomaten zacht geworden zijn de rabarber en de ananas toe samen met de sojasaus, de rest van groentebouillon, de suiker en weer ruim peper en zout. Laat nog 15 minuten zachtjes koken. Garneer met de lenteui, de koriander en de pijnboompitten en serveer direct.

Toezichthouders locaties

Uit de vergadering

Op de locaties Ooi en Hoge-Linie zijn ter ondersteuning van de huidige toezichthouders twee extra mensen aangesteld. De mensen waar op locatie mee overlegd kan worden zijn:

Panovenweg – Hoge Linie: Gerrit Reiling en Gerrit Schenkel.

Koppenberch – Ooi: Theo vd Linden en Paul Delleman.

Nahuyssingel – Bolwerken: Hans Vree.

Binnenstad – Bresstraat: Marie en Jozef Stollé.

Het bestuur vraagt om wanneer er iets is dat leden niet weten of men wil overleggen dit in eerste instantie met de toezichthouders op te nemen.

Contactgegevens van de leden dus ook de toezichthouders staan op de ledenpagina onder de kop “contactgegevens leden 2016”

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.