Nieuwsbrief 44 – april 2016

Algemene ledenvergadering donderdag 7 april

van het secretariaat

onderbouwWaarschijnlijk ten overvloede, want iedereen heeft dit natuurlijk al in de agenda staan; donderdag 7 april wordt de 35e ledenvergadering gehouden in de Onderbouw. Behalve de jaarlijkse onderwerpen als financiën en jaarverslagen zullen ook de aanstaande werkdagen, het aftreden van Peter en Wilma en Beleef de linies op de agenda staan.

Beleef de Linies

van het bestuur

beleef de l.Woensdag 23 maart heeft het bestuur een oriënterend gesprek gehad op het stadhuis. Aan de orde een eventuele verplaatsing van het complex Hoge Linie naar de Drempterdijk naast de museumtuin/zwembad. De mogelijkheid wordt onderzocht of de gemeente de grond kan aankopen en de landschapsarchitect gaat de ideeën die de volkstuinders en een mogelijke andere gebruiker hebben te vertalen in een plan. De landschapsarchitect heeft de beschikking gekregen over het praatstuk met ideeën van de volkstuinvereniging (zie ledenpagina website) Op de ledenvergadering zal dit natuurlijk ook aan de orde komen.

Het seizoen is weer begonnen.

door Peter.

start tuinHet is weer tijd om de tuin op orde te brengen, en het bestuur vraagt dan ook iedereen die nog niet begonnen is om een start maken met de tuin. Zowat alle vroege teelten kunnen nog de hele maand april opgestart worden. Plantgoed dat klaar is om te planten, maar de grond nog niet in kan beschut dit voor de regen om doorweken van de potgrond en uitspoelen van voeding te vermijden. Maar wel in het licht en zo koel mogelijk zetten.
Bij mooi weer zullen we dit plantgoed waarschijnlijk wat water moeten geven. Het is beter om perspotjes helemaal niet te laten uitdrogen anders krijg je ze later niet meer vochtig. Gaat het om relatief weinig plantjes en ziet u niet direct kans om ze te planten kunt u eventueel ook overpotten in grotere potten. Pootgoed van ui of sjalot leg je in afwachting zo koel mogelijk. Net als pootgoed van aardappelen waarvan de scheuten te lang dreigen te worden. Op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-moestuin-in-het-vroege-voorjaar/ kan je meer lezen.

Op bezoek bij . . . . . .

door Corrie Dekker

     Aflevering 2.

De ommuurde tuin in Renkum.

     Al zo’n vijftien jaar wordt er getuinierd op deze prachtige plek in het Renkums beekdal, net tegen de Wageningse berg aan.  Voorheen was het een wildernis maar dankzij twee vakmensen, Esther Kuilen en Taco Ijzerman,  is de tuin omgetoverd tot een plek waar je goed kan vertoeven. Oranje Nassau’s Oord heet het landgoed waar we ons bevinden. Er gaat maar èèn weg naar de tuin. . .

     Een 130 jaar oude muur rond de tuin zorgt voor beschutting. Door een poort ga je de tuin in. Een kleine kas aan de linkerkant, hier worden kookworkshops gegeven. Voor je zie je gras met fruitbomen. In de tuin valt allereerst de duidelijke structuur op. Een cirkel in het midden, doorsneden met paden naar de windstreken. Al zo oud als de oudheid zelf. Alles wordt zelf gedaan: compost kruien en  spitten in de winter, zaaien in de lente, onkruid wieden, water geven, oogsten en tenslotte verkopen in het winkeltje.

     Allemaal biologisch geteeld. Het kweken van groenten met goede smaak, geur  en kleur is het uitgangspunt. Met zo’n zestig  verschillende groenten,  thee- en keukenkruiden,bloemen, aardbeien en bessen. Een lusthof noemt iemand op de website het. . . oordeel zelf!

     In het voorjaar, op 23 en 30 april kunt u biologisch pootgoed kopen in de tuin. Er staan altijd ook diverse kruidenplantjes bij het pootgoed. Esther kan al uw vragen over kruiden beantwoorden, zij heeft heel veel kennis (ze had een vaste kruidenrubriek in Groei & Bloei). Deze dagen is ook het terras geopend.

     Vanaf 1 mei tot 1 november is de tuin open op woensdag en zaterdag van 10 uur tot 17.30.  In de winkel  is er veel seizoensgebonden aanbod: asperges, gele courgettes, diverse soorten sla, aardperen  enzovoorts. Aangevuld met fruit van andere bioboeren uit de Achterhoek.

En neem de tijd! Want op het terras is koffie met iets lekkers te koop. Of een gezond sapje. En op koude dagen is er soms soep. Houd er wel rekening mee dat alles buiten is en trek warme kleren aan. De sfeer is relaxed, er kijkt niemand raar op als je in het gras gaat liggen, er spelen kinderen (twee jaar geleden hadden kinderen uit Renkum een vierkante metertuin tot hun beschikking gekregen, leuk toch?). En voel je vrij om rond te lopen, er is veel te zien en de tuin is zo’n 6000 m2  groot. Eigenlijk noem je dit een bedrijf. Met 90 afnemers van een wekelijkse groententas en levering aan diverse restaurants ben je in staat om echt groot te denken en te doen.IMG_2575

Taco is onlangs uit het bedrijf gegaan en is met een ander bedrijf begonnen. Kijk eens op: www.historischemoestuinen.nl  bij interesse.

In de buurt, op de Wageningse Eng, ligt nog een bloementuin: kwekerij Bloemrijk.

Deze is ook open op woensdag (van 13 uur tot 17 uur) en op zaterdag (van 10 uur tot 16 uur) . Van mei tot oktober open.

Hartelijke groet van Corrie van Ooi 10B.

Het is weer lente; recept met raapstelen.

downloadStamppot move over! Het is tijd voor lentegerechten! Open lasagne met asperges bijvoorbeeld of cheesecake met blauwe bessen. Natuurlijk mogen ook raapstelen niet ontbreken. Raapstelen= Lente

Seizoensgroenten
Eten wat de natuur biedt, dan eet je vers en voordelig. In de lente zet je dan witlof, radijsjes, asperges, raapstelen en snijsla op het menu.

Radijsjes
Met zijn mooie kleur en bijzondere smaak is de radijs een speciaal ingrediënt. We lusten hem rauw door salades of als snack met een lekkere dip.

Asperges
Asperges worden volgens traditie geoogst vanaf de tweede donderdag in april tot 24 juni. Het seizoen is dus kort, haal eruit wat erin zit. Kook asperges kort of snipper ze rauw door een salade.

Raapstelen = lente.

De lichtpittige blaadjes hebben iets weg van jonge spinazie en rucola. Gebruik het ook voor extra smaak aan je soep, salade, risotto of stamppot. Deze keer het recept van tortillas met raapstelen te vinden op de pagina recepten volg de link en laat je verrassen door weer eens wat anders.

 

Werkdagen Hoge linie en Ooi

werkdag-mediumOok dit jaar weer werkdagen op de Hoge Linie en op de Ooi. Voor beide locaties worden de tuinders van de betreffende locatie verzocht ’s morgens om negen uur aanwezig te zijn. Voor koffie met wat lekkers wordt gezorgd en rond het middaguur wordt het werk afgerond. De werkochtenden zullen op zaterdag plaatsvinden. Zo gauw de data bekend zijn zal iedereen geïnformeerd worden. We willen nu alvast vragen wie er koffie willen zetten voor deze ochtenden. Graag een reactie naar info@volkstuindoesburg.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.