Nieuwsbrief 43 – maart 2016

Voor in de agenda: algemene ledenvergadering 7 april 2016

van het secretariaat

agendaZet vast in de agenda: de algemene jaarvergadering van de VVID wordt gehouden op donderdag 7 april 2016. Behalve het verslag van het afgelopen jaar staat ook een wijziging van het tuinreglement met betrekking tot het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen op de agenda.

Verder zal ook het vertrek van Wilma in 2016 en Peter in 2017 uit het bestuur aan de orde komen. Het bestuur vraagt leden vast na te denken om een bestuursfunctie van penningmeester of secretaris te aanvaarden. Eén ding staat nu al vast; In 2017 stoppen Wilma en Peter definitief. De notulen en agenda voor de ALV staan binnenkort in het ledengedeelte van de website.

Je hebt nat en je hebt nat

door Peter

regenstralenEindelijk dan een vrije dag die ook droog is en na bijna een maand kan je even naar de tuin. Over twee weken komen alle zaadjes en aardappels die besteld zijn binnen. Tenslotte blijft het kriebelen en kan je ondanks dat je het eigenlijk wel weet, toch niet laten. Maar je hebt nat en je hebt nat. Je komt van de dijk af glibberen en het graspad bij het hek is eigenlijk een modderpoel. Helemaal langs het randje van het pad naar de tuin schuifelen en wanneer je er dan bent, zie je dat het onkruid gewoon is doorgegroeid omdat het niet heeft gevroren. Je zou het graag al netjes aan kant maken maar de aarde is te nat om wat mee te beginnen. Het blijft een zaak van geduld hebben en wachten tot het een beetje droger is. Ook de composthoop is veel te nat om te keren. Het enige wat te doen valt is een beetje snoeiwerk aan de Echinaplanten en andere zomerbloeiers, de klimrozen en het snoeien van de leipeer. Voorlopig maar niet over de aarde lopen en netjes op de paadjes blijven. Geduld is een schone zaak.

20% korting Welkoop Toldijk

door Peter Weenk

Logo_WelkoopHet voorjaar is in aantocht en wij zijn er klaar voor, U ook?

Graag nodigen wij u, als tuinier uit om op maandagavond 7 maart a.s. onze winkel te bezoeken die helemaal gereed is voor het voorjaar.

Voor de tuinliefhebber is er volop keus in tuinzaden, bloembollen en pootgoed.

Wij hebben een ruim assortiment potgrond, compost, tuinaarde, koemest en diverse meststoffen. Uiteraard kunnen wij dit ook bij u thuis of op locatie bezorgen.

Ook is de nieuwe collectie voorjaar/zomer kleding binnen. Er is een uitgebreide keuze in werkkleding, schoeisel en laarzen, en natuurlijk worden de huisdieren ook niet vergeten!

Uiteraard zijn onze medewerkers aanwezig om uw vragen en wensen te beantwoorden.

Speciaal op deze avond geven wij u 20% kassakorting op ons gehele assortiment*.

Onder het genot van een kopje koffie kunt u op uw gemak de boodschappen doen om ook, net als wij, Voorjaarklaar te zijn.

Wij hopen u te mogen begroeten op maandagavond 7 maart a.s. van 18.00 uur t/m 21.00 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Welkoop Toldijk

Bodemtemperatuur

artikel van Vera Greutink

downloadEr valt weinig te winnen door te vroeg te zaaien: in koude en natte grond zullen de zaden eerder rotten dan groeien, maar hoe weet je dat de grond al voldoende is opgewarmd?

Je kunt het probleem wetenschappelijk benaderen en een bodemthermometer aanschaffen, 2 x per dag de temperatuur meten, een gemiddelde berekenen en een tabel raadplegen met minimale kiemtemperatuur per soort.

Maar er is ook een simpele ouderwetse methode: ga met je blote billen op de grond zitten en als het te koud voelt, betekent het dat het te vroeg is. Wordt nudisme op je moestuincomplex niet op prijs gesteld, gebruik je voorarm, zoals wanneer je de temperatuur van een babybadje controleert.

Weinig zaden zullen kiemen als de temperatuur lager is dan 5 graden, maar de meeste zullen veel vlotter kiemen als de temperatuur een stuk hoger ligt.

Om de opwarming van de grond te versnellen, kun je, na het aan de kant harken van niet verteerde mulch, een vliesdoek of een gronddoek over het bed leggen. Na circa een week kun je dan beginnen met zaaien.

Werkdagen Hoge linie en Ooiwerkdag-medium

Ook dit jaar weer werkdagen op de Hoge Linie en op de Ooi. Voor beide locaties worden de tuinders van de betreffende locatie verzocht ’s morgens om negen uur aanwezig te zijn. Voor koffie met wat lekkers wordt gezorgd en rond het middaguur wordt het werk afgerond. De werkochtenden zullen op een zaterdag plaatsvinden. Zo gauw de data bekend zijn zal iedereen geïnformeerd worden. We kunnen nu alvast vragen wie er koffie willen zetten voor deze ochtenden.

Appelclafoutis met advocaatsaus

door Peterappelclafoutis_met_advocaatsaus1

Clafoutis staat voor een dessert afkomstig uit de Franse Limousin. Oorspronkelijk werd dit gerecht gemaakt van zwarte kersen waarover een vrij dik flensjesbeslag werd gegoten waarna het in een matig hete oven werd gebakken. Voor een clafoutis zijn er trouwens, zoals uit het recept blijkt, talloze variaties denkbaar; van traditionele zwarte kersen tot allerlei andere vruchten. Deze appelclafoutis met advocaatsaus is een lekker gerecht tijdens de komende paasdagen. Dit jaar valt Pasen vroeg dus is er nog niet veel ander fruit van eigen bodem. Het recept is hier te vinden.

Tonkinstokken voor 1 april bestellen!

van het secretariaatcropped-bonenstaken-tonkinstokken-bamboestokken1

Graag willen we weten of er nog leden zijn die tonkinstokken (lengte 270 cm. Prijs €1,=) van de vereniging willen afnemen die dit nog niet gedaan hebben. Indien er nog belangstelling is om tonkinstokken te bestellen kan dit nog tot 1 april. Graag het bedrag van het aantal stokken in euro’s overmaken op IBAN NL79INGB0005638857 t.n.v. Volkstuinders Vereniging in Doesburg. Dit onder vermelding van het aantal tonkinstokken. Wanneer het geld op de rekening gestort is, zullen we het aantal tonkinstokken bestellen en liggen die medio april klaar op locatie Ooi.

 Nieuwe rubriek: Op bezoek bij……

Vanaf deze maand start een nieuwe rubriek verzorgd door Corrie Dekker van Ooi 10B

Op bezoek bij . . . . .

De Boschhoeve in Wolfheze.

Door Corrie van Ooi 10B.

De komende maanden wil ik u meenemen op reis langs verschillende moestuinen in onze omgeving. Deze maand start ik in Wolfheze.

Houdt u van paarse bloemkool of een doorgeschoten krop sla? Lees dan verder!

Houdt u van rechte perken en veel oogsten? Sla dit stukje dan over.

In 1997 begonnen Dineke Logtenberg en Anke Pols met het aanleggen van een sierlijke moestuin. Hun namen bent u vast wel eens tegen gekomen in een tuintijdschrift. Dineke was 19 februari j.l. nog te gast in het programma Binnenstebuiten op NPO2.

Hun moestuin hebben ze niet voor de opbrengst maar om de schoonheid. Groenten, kruiden en bloemen naast elkaar zorgen voor een kleurrijk en fleurig beeld. De afgelopen jaren ben ik er diverse keren geweest en iedere keer word ik weer verrast door de unieke combinaties die zij weten te verzinnen. Het straalt van de tuin af hoeveel plezier ze er aan beleven!

Ieder jaar wordt er een teeltplan gemaakt. Al in de winter zoeken ze in zaadcatalogi naar speciale groenten, zoals gele savooiekool, paarse spruitjes of rode snijbiet. Pas daarna selecteren de vrouwen de (eenjarige) bloemen die qua kleur en bladvorm er goed bij passen. Zoals helderrode salvia, blauw drakenkruid of huzarenknoop.

De basis van de tuin zijn vier teeltvakken omzoomd met lavendel, alliums, kerrie, Chinese bieslook en anderen. Binnen het teeltvak liggen zes rechthoekige bedden. Aan de linkerkant werken ze met koele kleuren als roze, wit, blauw en paars. Aan de rechterkant komen soorten met warme kleuren, bijvoorbeeld rood, geel en oranje.

Bent u nieuwsgierig geworden? Dan kunt u deze tuin bezoeken:

a . Op hun website: www. boschhoeve.nl . U kunt hier heel veel informatie lezen en genieten van prachtige foto’s! Ook wordt er een blog bijgehouden.

  1. In het ‘echie’ is de tuin open van 19 februari tot 1 oktober 2016 op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 uur tot 17 uur.

In april zijn ze elke zaterdag en zondag open van 11 uur tot 17 uur.

Ps: de tuinen liggen op ongeveer 20 minuten lopen vanaf station Wolfheze.

Ik wens u alvast veel plezier met het ontdekken van deze tuin!

Hartelijke groet van Corrie van Ooi 10B.Moestuin-6

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.