Nieuwsbrief 42 – februari 2016

Gehoord van de penningmeester

door Peter

Herinnering_te_betalenHet jaar is al weer een maand onderweg. Ook de lidmaatschap- en tuinnota’s voor het nieuwe seizoen zijn al weer bijna een maand geleden door Wilma per mail verstuurd of door de postbezorgers in de brievenbus gedaan. Een aantal leden heeft nog niet betaald. De vraag aan de betreffende leden is natuurlijk of ze dit op korte termijn willen doen. Het is prettig voor de penningmeester wanneer de leden gewoon hun contributie op tijd voldoen. Het scheelt een boel gecontroleer van de bankafschriften, versturen van brieven en mailberichten, getelefoneer, bij mensen aangaan enzovoort. Iedereen weet een jaar van tevoren dat er in januari weer een rekening komt van de tuinvereniging dus kan daar rekening mee houden………..graag op tijd betalen, scheelt de penningmeester een boel werk en zo voorkom je extra kosten.

Ook in 2016 tonkinstokken

van het secretariaatbonenstaken-tonkinstokken-bamboestokken1

Ook dit jaar willen we weer de gezamenlijke inkoop doen van tonkin bonenstaken.
Zoals iedereen bekend is, is het altijd een beetje een probleem om op pad te gaan en ergens bij een van de winkels in de buurt een stel bamboe bonenstaken te kopen. Vaak staan er niet genoeg op voorraad of de staken zijn per 3 verpakt en er hangt dan een fors prijskaartje aan.
Daarom kopen we als vereniging de stokken in grootverpakking in en bieden die aan de leden aan. Ook dit jaar moet het weer voor één euro per stuk kunnen lukken. Ten slotte zijn we in het bezit van een materialenopslag waar plaats is voor een voorraadje bonenstaken.

Graag willen we weten of leden tonkinstokken (lengte 270 cm. Prijs €1,=) van de vereniging willen afnemen zodat er een voorraadje door de vereniging kan worden aangeschaft. Indien er belangstelling is om tonkinstokken te bestellen het bedrag van het aantal stokken in euro’s overmaken op IBAN NL79INGB0005638857 t.n.v. Volkstuinders Vereniging in Doesburg.

Onder vermelding van het aantal tonkinstokken. Wanneer het geld op de rekening gestort is, zullen we het aantal tonkinstokken bestellen en liggen die medio april klaar op locatie Ooi.

Stokbonen

Van de redactiebonenrek

Op de aanbieding van de tonkinstokken kregen we een aantal reacties. Daarom nog twee keer een verwijzing naar de rubriek tips en tricks een stukje over stok- en snijbonen en het maken van een bonenrek staat. (bron: Velt)

Stokbonen of snijbonen hebben veel warmte nodig en zijn niet vorstbestendig – er kan daarom pas vanaf half mei in de volle grond gezaaid worden. IJsheiligen moet eerst voorbij zijn! Zelfs dan is het verstandig om naar de weersvooruitzichten te kijken – als er nat en koud weer op komst is kan beter gewacht worden met zaaien, we riskeren anders een slechte opkomst. Bonen kunnen wel voorgetrokken worden in potten op de venterbank of in een koude bak maar na het planten is toch een beetje goed weer gewenst. Lees verder in tips en tricks bij stokbonen.

Recept met wintergroenten.

door Peter

fritata wintergroentenDe winter is niet saai en wintergroenten zijn niet vies, je kunt er echt geweldige dingen mee maken! De recepten zijn simpel. Het zijn de recepten voor iedere dag, niet de culinaire hoogstandjes. Denk bijvoorbeeld aan olijvenpasta met pastinaak, chili con carne met wintergroenten, gebakken boerenkool met rookworst en hachee uit de oven. Winter is zo saai nog niet! Volg de link en kijk eens hier voor: Oven­f­rit­ta­ta met win­ter­groen­ten

Eigenlijk een grote omelet, maar dan uit de oven. Met winterpeen, biet en zoete aardappel. Deze keer een recept van allerhande kijk vooral het filmpje dat je kan aanklikken op het pijltje in de foto en zie hoe makkelijk, lekker en eenvoudig het kan.

Werkdagen

door Peter

Ook dit jaar is het weer de bedoeling dat medio april, begin mei zowel op locatie Hoge Linie als locatie Ooi weer een werkdag gehouden wordt. De gezamenlijke start van het nieuwe seizoen wordt dan gemaakt. Deze dagen wordt het algemeen onderhoud op de rit gezet en de locatie klaar gemaakt zodat de terreinen er voor het nieuwe seizoen weer netjes bijliggen. Het is de bedoeling dat we dan met een aantal leden op zaterdagmorgen gezellig aan het werk gaan met in de pauzes een kop koffie met wat lekkers erbij. De dagen worden zoals gewoonlijk om een uur of twaalf afgesloten met een broodje en een krentenbol. Altijd leuk om aan het begin van het seizoen weer iedereen bij elkaar te zien en samen op te werken. Volgende nieuwsbrief meer hierover.werkdag HL

Bestrijdingsmiddelen

van de secretaris

Zoals in de najaarsbijeenkomst is afgesproken willen we komen tot een verbod op chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Na een tijd zoeken in allerlei op internet gepubliceerde volkstuinreglementen is de volgende concept tekst ontstaan. Het is de bedoeling dat dit artikel in het tuinreglement opgenomen wordt. Wanneer leden denken dat het nog aangepast moet worden horen we het graag. Het is de bedoeling dat het in de komende algemene ledenvergadering aan de orde komt en er over gestemd zal worden.

ARTIKEL ?? BESRIJDINGSMIDDELEN:
Het is de leden niet toegestaan bestrijdingsmiddelen te gebruiken, die wettelijk niet zijn toegelaten voor niet-professionele toepassing. Deze middelen zijn te herkennen aan de driehoek op het etiket met daarin een doodshoofd. De vereniging stelt zich op het standpunt dat biologische middelen de voorkeur verdienen.

Laatste nieuws: Staatssecretaris Van Dam blijft bij zijn voornemen het middel imidacloprid, dat door veel tuinders wordt gebruikt, te verbieden. Als tuinders het gebruik niet terugdringen, gaat het verbod over een paar maanden in. Van Dam zei vorige week al het middel binnenkort te willen verbieden, maar heeft daarvoor niet de steun van coalitiegenoot VVD in de Tweede Kamer. Ook het CDA en SGP zijn tegen een verbod. Lees hier verder -imidacloprid

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.