Nieuwsbrief 4: December 2012

Materialenopslag
Door Wilma
Eindelijk kan er gestart worden met de bouw van de materialenopslag.
De vergunning is verstrekt, niemand bezwaar en dat is fijn!

Op zaterdag 20 oktober starten we met de werkzaamheden, heerlijk weer, 24 graden en in het T-shirt aan de gang met de fundering.
Om 9.00 uur wordt bij de Multimate de aanhanger met daarop de  betonnen funderingspalen (100 kilo per stuk) dakbalken, en betonmortelpoeder gehaald. Op de Ooi staat een ploeg sterke leden in de startblokken om deze richting bongerd te dragen en te plaatsen.
Om 10.00 uur komen de stoeptegels en Michiel, van Welkoop-Toldijk, komt ze lossen.
Lies van der Linden verzorgt de koffie! Waarvoor dank!!
Het werkteam bestaande uit de leden: Theo, Guido, Paul, Tom, Wilma, Peter en Ronald werken er met zijn allen op los,
Max, de zoon van Guido en Meriam komt met zijn tractor en helpt mee! Heerlijk weer, goede sfeer en samen wordt er een hapje gegeten en zo heeft rond 13.30 uur op wat wit zand na, de aanleg van de fundering aardig vorm gekregen.

Donderdag 25 oktober wordt het resterende zand geleverd en Theo en Harm kruien een flinke vracht alvast naar de bongerd. De volgende dag kruien Guido en Peter het restant.

Vrijdag 26 oktober: Levering Huisje Drempt !!
Michiel komt om 17.00 uur het huisje afleveren in Drempt en Peter, Ronald, Wilma en Henk lossen samen met hem de aanhanger. Hier mag de VVID tijdelijk gebruik maken van de garage van Tineke en Henk Willemsen zodat we met de werkzaamheden verder kunnen en een dak boven ons hoofd hebben.
Tineke en Henk…ontzettend bedankt namens ons allemaal.

Zaterdag 27 oktober, 1 week later, is het weer voor de lange onderbroek, twee truien en een bodywarmer. De impregneerploeg: Yosri, Ronald, Wilma en Peter, vertrekt richting Drempt  en om 9.00 uur beginnen we met de werkzaamheden, wat is het koud, het weer wisselt, maar het doorzettingsvermogen van de werkers niet, Er worden wat planken behandeld en liters impregneermiddel  verstreken, ondanks de kou blijft de sfeer prima en gezellig, we eten samen en besluiten om nog even door te werken, met als resultaat: om 14.00uur hebben we alle planken, latten en balken gehad en is het impregneren klaar.

Vrijdag 2 november komt de beitsploeg in aktie, om 9 uur gaan Anneke, Paul, Peter en Wilma richting Drempt, Het is guur weer, maar we hebben een dak boven ons hoofd.
Het leuke is.. er komt een tintje op het impregneerwerk, kleur lichtgrijs, lijkt saai, maar is uiteindelijk leuk en oogt natuurlijk. Er gaan heel wat kopjes koffie, thee, broodjes, koek en zelfs chocolade muizen doorheen.
Er wordt in een gemoedelijke sfeer, hard gewerkt en om 16.00 uur zijn we klaar en zit alles eenmaal in de beits. Moe, maar voldaan gaan we weer huiswaarts.

Maandag 5 november gaan Paul en Peter ondanks het natte weer aan de slag met het storten van een paar stukjes beton en wanneer dat klaar is, wordt besloten om donderdag verder te gaan met de fundering. Hopelijk blijft het dan droog en kunnen de tegels gelegd worden.

Donderdag 8 november leggen Paul en Peter de tegels voor de vloer, zodat men binnenkort met de bouw kan starten.

Zaterdag 17 november wordt het huisje gebouwd
Om 8.15 uur starten:  Herbert ( die vanwege de lichte nachtvorst zijn autoruiten eerst moet krabben)  Wilma en Peter, ze gaan met aanhanger richting Drempt, laden het huisje en wonderwel lukt het ons om in één rit, met onze wagen al vol geladen, alles mee te krijgen richting Ooi, waar Theo, Ronald, Dick, Harm, Yosri, Gerard, Anneke, Paul en Henk in de startblokken staan om gezamenlijk te lossen en te beginnen met de bouw.
De dames en heren steken de handen flink uit de mouwen en het huisje  begint vorm te krijgen.
Het enthousiasme is hoog. Tussendoor rijden Gerard, Anneke , Yosri en Wilma tweemaal richting Beinum en halen stenen die nodig zijn voor de bestrating om het huisje, er wordt wat afgekruid!!
Dan is er pauze: tijd voor koffie, gevuld speculaas, want op een lege maag is lastig werken, het smaakt iedereen en het gaat erin als koek!!
De temperatuur is iets gestegen en zelfs een beetje zon laat zich zien.
Er wordt getimmerd, gebeitst, een dak gedekt, zandbed gemaakt, Henk doet tussendoor de plantgaten bij de fruitbomen, anderen brengen zand op in de paden, het is een drukte van jewelste en de stemming is opperbest, er wordt wat afgelachen, geweldig!!
Half een eten we samen broodjes, krentenbollen en daar is Lies weer, die ook deze dag de koffie verzorgt en alweer komt met de thermoskannen.
Ongerust maakt iedereen zich inmiddels wel, omdat Theo die zo lekker bezig was en er op los timmerde, last krijgt van hartritme stoornissen en inmiddels huiswaarts is. Na ‘n pilletje en een beetje rust knapt hij …gelukkig wat op deelt Lies ons mee. Gelukkig maar.
De koffie smaakte prima en was heerlijk met dit weer, Lies bedankt!!
Na de lunch gaan we weer aan de slag, de sfeer blijft gezellig en er wordt nog harder gewerkt. De vrouw van Harm komt even kijken en ook Jan Roering laat zich zien, hij is vol lof over de werkzaamheden, het hoge tempo, maar vooral de sfeer en het huisje.
Tijd voor speculaas, chocolade muizen en kikkers, want de Sint is zojuist in Doesburg gearriveerd en daar horen dit soort dingen dan bij.
Het weer is inmiddels koud en winderig geworden. Om half vier hebben Anneke, Paul en Peter gedrieën op het dak, de dakbedekking erop zitten.  Chapeau !!!  Ronald monteert nog even het slot en de deuren kunnen nu ook dicht. Een enkeling is inmiddels naar huis en samen ruimen we alles op. Als we bijna klaar zijn, komt daar wederom Jan, nu met een fles Jägermeister. Daar moet op gedronken worden en jullie hebben het koud gekregen. Er wordt geproost en om 16.00 uur keren we moe, maar tevreden huiswaarts.
Wat een fantastische dag, lieve mensen, namens het bestuur, Wilma, Peter en Dick, hartelijk bedankt !!!
Zonder de inzet van jullie hadden we dit niet gered.
Wanneer je de fotoserie van het project wilt zien, klik hier .

 

Inspiratie door de tuin
Door Wilma:
Dat op de tuin de nodige inspiratie wordt opgedaan, zien we aan de prachtige foto’s van onze leden, Pim Edelman en Henk Hoogink. Ook vinden we dit terug in de sieraden van Laura Egbers, zij heeft samen met haar partner Erik (die onze website verzorgt) en onze webmaster is, een tuin op de Hoge Linie. Ze zijn hier graag bezig met alles wat groeit en bloeit, een ware inspiratiebron dus.
Marjolin Goudsmid
Zondag 4 november opende Laura de deuren van het nieuwe atelier “Marjolin Goudsmid gelegen aan de tuinen in de Bresstraat. Hiervoor is een oude schuur door beiden omgetoverd tot een schitterend atelier, een aanwinst voor Doesburg!!  Wanneer je een bezoek brengt aan het atelier, wordt je verrast van de velerlei vormen die je terug vind in de prachtige door Laura vervaardigde sieraden.
Laura  ontwerpt en vervaardigd droomsieraden met een passie voor edelmetaal en glas.
In haar atelier is haar eigen collectie te zien, te passen en te koop! Deze is fris, sprankelend, open en gekleurd. Maatwerk op de persoon waarbij de “sfeer van de persoon” gevangen wordt in het sieraad, dit is haar grootste talent!! Hierbij kan er gebruik worden gemaakt van zowel nieuw materiaal en/of oud goud, zodat bestaande sieraden op deze wijze een nieuw leven krijgen. Laura maakt oude ambacht tot modern kunstenaarschap. Een bezoek aan dit atelier is zeker de moeite waard, atelier “Marjolin Goudsmid” is elke donderdag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur, tevens op afspraak, natuurlijk mag dit atelier niet ontbreken tijdens de culturele zondag die elke eerste zondag van de maand gehouden wordt. Kijk ook eens op haar website “www.marjolin.nl” Verrassend en kleurrijk werk is te zien van de 1ste gastexposant: Afke Kerkhoven, zij is de kunstenares achter kleurrijke fotobeelden op aluminium, ook zij haalt haar inspiratie veelal uit kleuren en vormen in de natuur. Het veelzijdige werk van Afke is niet alleen in het atelier te zien maar ook op haar website Grafische Weelde Misschien een idee om wanneer u nog geen passend cadeau voor Sinterklaas of Kerst heeft gevonden, dit atelier een bezoek te brengen aan de Bresstraat 32.

Zaaikalender:
Van de redactie

Altijd handig als geheugensteuntje of wanneer je een niet al te ervaren tuinder bent: een zaaikalender met daarin een groot aantal groentesoorten. 
Er wordt van alles in vermeld zoals de zaai- en oogsttijd en de plantafstanden per soort.
De zaaikalender is te vinden in de rubriek tips en tricks. Ook is er een printversie in PDF formaat gemaakt die daar te downloaden is.

Wisselteeltschema:
Van de redactie
Het is voor de gezondheid van de grond in de moestuin en die van de planten die je er wilt kweken, heel belangrijk dat je van een roulatiesysteem uitgaat en van te voren al weet op welke plaats je welke gewassen wilt telen.
Zoals iedereen weet, worden niet alleen bepaalde plantengroepen steeds op een andere plek geteeld, maar wordt bij de bemesting ook rekening gehouden met de vruchtbaarheid van de grond die ze per groep vragen.
Je moet dus ook niet de hele moestuin overal even zwaar mesten. Peulvruchtgewassen brengen zelf al stikstof in de grond. Dat hoeft dan dus minder gegeven te worden voor de gewassen die je na de peulvruchten op hetzelfde stuk grond teelt.
Varieer wat je kweekt in ieder geval zo, dat blad- en stengelgewassen, knol- en wortelgewassen ieder jaar op een andere plek groeien. Meerjarige gewassen (bijvoorbeeld rabarber) kun je uiteraard wel langer op dezelfde plek laten groeien.Het schema kan worden uitgebreid met een vak voor groenbemesters. Afhankelijk van de grondsoort en waterhuishouding kunnen onder meer de volgende groenbemesters worden gezaaid: phacelia, borage (komkommerkruid), gerst, serradella, wikken, lupine, klaver, tarwe en haver.
De hoge gewassen worden in het najaar gehakseld of fijngemaakt voordat ze worden ondergewerkt.
Op klei is het beter om in het najaar onder te werken, op lichtere grond kan dit ook in het voorjaar.

Het wisselteeltschema is in de rubriek tips en tricks terug te vinden. Ook een printversie in PDF is daar te downloaden.

Najaarsbijeenkomst:
Door Peter
Donderdagavond 8 november was de najaarsbijeenkomst in de “Onderbouw”.
We waren blij met de grote opkomst van 31 leden, dit ondanks dat we een groot aantal afzeggingen hadden ontvangen. Er was veel positief nieuws te melden. Henk Hoogink lichtte een en ander toe over het ontstaan van de bongerd op de Ooi. Anneke Verweel vertelde over de aanstaande fruitboomsnoeiworkshop, Paul Delleman was aan het woord over de ontwikkelingen en plannen van de toegang tot complex de Ooi. Edward van der Beek heeft inmiddels de borden van de Bolwerken en de Ooi gerestaureerd en natuurlijk heeft Wilma verslag gedaan van alle acties die zijn gedaan om tot sponsorwerving en publiciteit te komen. Afspraken werden gemaakt om met een grote groep leden gezamenlijk naar de beurs “Groene Passie” te gaan. Het eventueel meedoen met de Doesburgse Hanzefeesten  op 8 juni 2013 is besproken. Men kwam tot de conclusie dat daar nog verder over nagedacht moet worden. Het bestuur zal daar een en ander over uitwerken en kijken wat de mogelijkheden zijn.

Tot slot meldden zich 12 leden aan om zaterdag 17 november de bouw van de materialenopslag te realiseren.
Met een applaus voor leden en bestuur is de bijeenkomst afgesloten. Al met al een bijzonder gevarieerde bijeenkomst in een uitermate gezellige sfeer.

Nieuw lid:
Door Dick
We heten deze maand Corrien Olijdam van harte welkom als lid van onze vereniging. Zij huurt, met ingang van vrijdag 9 november, tuin Hoge Linie 28.
We wensen haar veel tuinplezier.

GroentenInfo, handige website 
door Henk Hoogink:

Een fijne website waar erg veel informatie over het telen van allerleisoorten   groenten op te vinden is de Belgisch/ Nederlandse website “GroentenInfo” Het is de website die ontwikkeld is in samenwerking met Luc Dedeene van de bekende groente & fruit encyclopedie
Wanneer je op de eerste pagina helemaal naar beneden gaat, kan je jezelf daar ook aanmelden voor hun nieuwsbrief en krijgt dan allerlei actuele tips
Deze website is met onderstaand link te bereiken.

www.plantaardig.com

Beurs “Groene Passie”
Door Peter

Vrijdag 23 november om 10.00 uur vertrokken drie auto’s van een koude en winderige Hanzeweg, met daarin dertien leden van de VVID naar de Americahal in Apeldoorn. Buiten regende het gestaag door, echt geen weer om iets op de tuin te doen, dus een prima dag om naar een overdekte beurs te gaan.
In Apeldoorn had VTV “groene Passie” voor de eerste maal een beurs georganiseerd voor volkstuinders. Er was dan ook van alles te zien en te koop wat maar enigszins met een groentetuin te maken heeft. Tijd om eens lekker te neuzen bij allerlei stands. Er konden ook workshops bezocht worden en natuurlijk waren er de nodige prijsvragen waarmee je leuke prijzen kunt winnen. Fijn dat we nu weten wie meneer van der Wal uit Hoogeveen is. Zodat we hem persoonlijk konden bedanken voor alle zakjes Lathyrus die hij begin dit jaar ter beschikking stelde. Echte tuinders kunnen niet wachten dus er is flink ingeslagen wat betreft zaad, knoflook en uien. Ook een “Hommelkast” werd bij de Boei uit Vlaardingen aangeschaft voor bij Harm en Dinie in de tuin. Bij vertrek waren er heel wat rode tassen van de Welkoop vol met reclamemateriaal en groentijdschriften die mee retour gingen naar Doesburg, nog vele uurtjes leesplezier en inspiratie voor het nieuwe jaar.
Al met al een geslaagde dag.

Decembermaand
Dick, Wilma en Peter

Namens het bestuur wensen we alle lezers van de nieuwsbrief een gezellige en warme Decembermaand, met uiteraard fijne Kerstdagen en een goede Jaarwisseling toe.

Dick, Wilma en Peter

2 gedachten over “Nieuwsbrief 4: December 2012

 • 2 december 2012 om 19:13
  Permalink

  Jullie hebben een leuke nieuwsbrief. De zaaikalender e.d. vind ik heel prettig, omdat ik net begin met mijn volkstuin. Bedankt!

  Beantwoorden
 • 24 december 2012 om 00:17
  Permalink

  Via deze weg wens ik alle tuinders een prettige kerst en een gelukkig, gezond en oogstrijk 2013 toe! Tevens een welgemeend woord van dank voor alle hulp die ik het eerste jaar op de Ooi van velen van jullie heb gekregen!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.