Nieuwsbrief 38-oktober 2015

Tarte Tatin met kerstomaatjes.Mini-tarte-tatin-met-kersttomaatjes_

Drie weken naar het Franse land is goed voor de ontspanning van onszelf maar niet voor het verzamelen van kopij voor de nieuwsbrief. Deze keer geen lange nieuwsbrief. Wel een geweldig recept van tarte tatin met tomaat dat we in Entrechaux bij ‘l Ancienne Poste hebben gegeten. We namen gewoon het dagmenu en werden hiermee verrast.

Er wordt gebruik gemaakt van kerstomaatjes die we de laatste jaren steeds meer op de Doesburgse tuinen signaleren. Voor het recept zie rubriek recepten

Najaarsbijeenkomst.kruiwagen blad

van de redactie

Het is de bedoeling dat begin november de najaarsbijeenkomst gehouden wordt in de Onderbouw. Een belangrijk onderwerp op de bijeenkomst zal zijn het biologisch tuinieren en het vermijden van bestrijdingsmiddelen op je tuin. Wanneer leden hier vragen over hebben of zaken aan de orde willen stellen hoort de redactie dit graag zodat we hier op in kunnen spelen.In de volgende nieuwsbrief meer over de najaarsbijeenkomst.

Tuin winterklaar maken en compost.Nieuwsbrief-3-Compostbak-3-dubbel-Medium

Zoals het weer er de komende tijd uitziet krijgen we een mooie, droge herfstweek met middagtemperaturen die nog tot 18 graden kunnen oplopen een mooie week om  de tuin vast lekker op te ruimen en voor  het verwerken van alle plantafval in de composthopen. De plantresten van de courgettes, bonen, tomaten en laatste aardappelen en alle uitgebloeide bloemen zijn aan de beurt.

Zaak om goed in de gaten te houden welke planten WEL en welke planten vooral NIET op de composthoop kunnen.

Hieronder voor de duidelijkheid nog eens een lijstje wat wel en niet op de composthoop kan.

Belangrijk om spullen die niet op de composthoop kunnen dan ook af te voeren van je tuin en thuis in de groencontainer te doen of bij de gemeentewerf in te leveren. Dit is belangrijk om ziektes op de complexen te voorkomen. Je benadeelt niet alleen jezelf door dit niet goed aan te pakken, ook je buren hebben er last van.

Wat mag wel op de composthoop?
Fijngemaakt hout en takken
Grasmaaisel
Bladeren
Oogstresten
Overig tuinafval
Eierschalen
Koffiefilters en theezakjes
Groenten- en fruitresten

Wat mag niet op de composthoop?
Aardappels en aardappelschillen
Kool met knolvoet
Tomaten
Aspergeloof
Schillen van citrusvruchten
Zieke planten
Bloeiend onkruid
Kweek
Coniferenafval
Bedrukt papier
Gekookte etensresten
Botjes en vlees.

Voor meer informatie over het maken van een composthoop volg deze link.

Wie weet welke bonen dit zijn?Boon Corinne (Medium)

van het secretariaat

In de mailbox vonden we onderstaande foto van Corinne de Blok met de vraag of er iemand is die weet welke bonensoort dit is. Wanneer iemand dit weet; graag even reactie naar info@volkstuindoesburg.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.