Nieuwsbrief 39 november 2015

Najaarsbijeenkomst

van het bestuur

Donderdag 19 november wordt de jaarlijkse najaarsbijeenkomst gehouden. Op deze bijeenkomt wordt op een informele wijze de gang van zaken binnen de vereniging met elkaar besproken. Onder andere tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen, biologische mest en de gang van zaken betreffende het onderhoud van de complexen zullen aan de orde komen. Wanneer leden een onderwerp willen bespreken of ideeën hebben horen we dat graag.

Pronkbonen Corinne de Blok

van de redactiepaarse-bonen32791442419673

Na de oproep van Corinne de Blok in de vorige nieuwsbrief kwamen er een drietal reacties binnen bij de redactie. Hieronder de reacties en namens Corinne bedankt voor jullie moeite!

 

Chris van Vooren:

Deze boon is volgens mij een pronkboon n.l de Käferboon ik zaai deze boon elk jaar, pluk ze eind september, droog de bonen, en eet er in de winter elke week van, ik heb deze boon ooit uit Madagascar gehaald.

John de Rooy is aan het zoeken gegaan en schrijft:

Hallo,
Volgens: Heirloom Kitchen Garden – „De Historische Groentehof” 

Cookery School – „De Kookboerderij”(www.vergetengroenten.nl)  ,
waar ik de vraag met foto heb heen gestuurd,
is het de Groninger Pronkboon!! (zie foto)
Hopelijk hebben we nu het antwoord!

 

Gerrit Reiling schrijft:

Hallo volkstuinders,

Het lijkt me, naar de vorm van de bonen, dat het om spekbonen gaat.

Daar zijn varianten van bekend met paarse peulen.

Vr. groeten, Gerrit

 

Pastinaaksoep met gember en mierikswortel

door Peter

De eerste nachtvorst in oktober heeft de meeste zomergroenten de das omgedaan en het ispastinaaksoep-met-gember-en-mierikswortel afgelopen met courgettes, tomaten en paprika’s. Het wordt nu tijd voor boerenkool, pastinaak, prei veldsla en andere wintergroenten. Hier volgt een recept met pastinaak. De verse gember en verse mierikswortel zorgen ervoor dat deze pastinaaksoep lekker scherp wordt. Een heerlijke soep voor een koude (winter)dag en ook nog eens makkelijk om te maken: binnen 30 minuten op tafel. Voor het recept volg deze link

Ter overweging: een stuk overgenomen van de website van volkstuinvereniging Heerenveen:

Van het bestuur

Onderstaand stuk is op hun website geplaatst door voorzitter Ad de Jong van volkstuinvereniging Heerenveen. Graag willen wij op de najaarsbijeenkomst het onderwerp Round Up aan de orde stellen. We zijn als bestuur van de Volkstuinders Vereniging in Doesburg dezelfde mening toegedaan dan de mensen in Heerenveen. We willen als bestuur hierover tijdens de najaarsbijeenkomst graag met de leden van gedachten wisselen. Afgelopen tijd is er op de complexen geconstateerd dat er toch leden zijn die Round Up hebben gebruikt. Jammer omdat er veel aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de leefsituatie van insecten, de Hoge Linie naast de Imkervereniging ligt en ook op de Ooi een bijenkast is geplaatst. Bovendien is Round Up niet alleen slecht voor insecten maar wat te denken van de tuinders en hum families?

ROUNDup-verbod

ROUND UP (opruimen) met ROUNDUP; ofwel wat is de beste manier om van onkruid af te komen?

Door Ad de Jong

Beste Tuinvrienden,

Bent u ook zo vaak op uw tuin geweest, waarna u zich de vraag stelde: “Hoe hou ik de graskanten of de greppel(s) onkruidvrij, hoe kom ik van dat verduvelde kweekgras af en/of hoe voorkom ik dat mijn tuintje door onkruid wordt overwoekerd?” En dat natuurlijk met zo weinig mogelijk inspanning.

Een veel gehoorde reactie is dan: “Spuit er maar wat Roundup op en het ongewenste onkruid verdwijnt als sneeuw voor de zon; enkele dagen later kun je er zelfs gewoon op zaaien”.

Is dat wel zo?

– Heeft diegene zich wel voldoende verdiept in de schadelijke gevolgen van het gebruik van Roundup, of heeft diegene zich laten misleiden door de (etiket)reclame zoals de fabrikant dat heeft verwoord?

– Is er misschien toch nog meer bekend over de schadelijke gevolgen van Roundup voor plant, mens en dier, zeker in het geval van voedselconsumptie uit eigen tuin?

– Is het gebruik van Roundup wel zo veilig, voor plant, mens en dier, als dat de fabrikant ons wil doen geloven? We willen toch veilig voedsel, en hebben zeker geen behoefte aan langdurig achterblijven van gif op onze tuin en in het grondwater, toch?

Voor wie zich verdiept in de werking van een gif – en daar word je nou niet bepaald vrolijk van kan ik u zeggen – zou moeten kunnen vertrouwen op hetgeen op de verpakking staat vermeld. Laat het daar nu juist bij Roundup regelmatig aan ontbreken. Zo heeft de Reclame Code Commissie de fabrikant Monsanto (je hoeft maar even te googlen) dan ook al tot vijf maal toe bevolen haar misleidende reclame te beëindigen. Maar Monsanto met zijn geel-groene verpakking, die een sterke doch misleidende gelijkenis vertoond met de geel-groene verpakking van ECOSTYLE, trekt zich daar niets van aan en legt de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van Roundup graag neer bij de gebruiker, U dus! Of ze veranderen de naam een beetje, d.w.z. ze voegen er iets nieuws aan als ‘turbo’, ‘gel’ of ‘advanced’, kortom aan fantasienamen geen gebrek, maar het middel blijft precies hetzelfde.
Ik ben maar eens iets dieper gedoken in de oorsprong van Roundup…

Wat is (en doet) Roundup nou eigenlijk?

Een simpele zoekactie op Google levert schrikbarende gegevens aan. Ik noem u er slechts een paar.

 1. Het werkend bestanddeel van Roundup (inclusief de varianten Roundup Ready, -Evolution, -Ultra, -Ultra herbicide, -Gel (u ziet het, aan mooie benamingen geen gebrek), maar ook AAWiedex, Touchdown, HG Onkruidweg, Bayer Clean-up (Turbo), Bayer Brush Killer, Brush Advanced etc.) heet GLYFOSAAT.
 2. Toediening van geringe hoeveelheden glyfosaat aan proefdieren veroorzaakte tumoren aan Proefdieren_na_Roundup-300x193de alvleesklieren van mannelijke- en tumoren aan de schildklieren bij vrouwelijke proefdieren. Daarnaast veroorzaakte blootstelling aan glyfosaat een vermindering van de spermaproductie bij proefdieren.
 3. GLYFOSAAT is wereldwijd de meest gebruikte herbicide (plantenverdelger) en voor de fabrikant Monsanto (vijfde bedrijf ter wereld met een jaaromzet in 2011 van 11.000 miljard dollar) het meest winstgevende product. Dit nadat zij eerder ook controversiële producten als DDT, PCB’s en Agent Orange (ontbladeringsmiddels gebruikt in de Vietnamoorlog) op de markt hebben gebracht. Wist je bijvoorbeeld dat er thans zowel in Amerika als Vietnam kinderen worden geboren die ten gevolge van blootstelling aan Agent Orange (dus in de vierde generatie?) verminkingen hebben zoals open ruggetjes?
 4. Wist u dat Monsanto marktleider is van genetisch gemanipuleerde zaden waaronder pinda, soja, maïs en suikerbiet. Deze zaden zijn dan dus resistent gemaakt tegen de giftige werking van glyfosaat, waardoor glyfosaat d.m.v. sproeivliegtuigen ‘ongestraft’ verder alles doodmaakt wat er op akkers groeit, bloeit of leeft! (Behalve dus die soja, mais, pinda’s of suikerbiet).
 5. Daar komt nog bij dat glyfosaat een groeiversterker bevat (een soort superkunstmest), sodium, dat er gelijkertijd voor zorgt dat de oogst (= netto opbrengst) van pinda’s en suikerbieten verder wordt geoptimaliseerd. Joekels van pinda’s en suikerbieten dus, maar of ze ook nog smaken? Dat is de vraag…
 6. Wist u dat Greenpeace/VPRO onlangs nog een onthutsende reportage hebben uitgezonden vliegtuig-gifwaarin schrijnend in beeld werd gebracht dat blootstelling aan glyfosaat – werd ter plaatse uitgelegd als een onschuldige ‘kunstmest’ – geleid heeft tot massale onvruchtbaarheid onder Zuid-Amerikaanse mannelijke boeren?
 7. In Duitsland is de verkoop van glyfosaat bevattende producten aan particulieren reeds verboden, in Denemarken sinds 2003 eveneens, nadat boeren vaststelden dat hun koeien na blootstelling aan glyfosaat moeilijk of niet meer drachtig werden. Uit de uitspraak van een rechtszaak in Denemarken blijkt dat het middel abortus kan opwekken. Nederland volgt.
 8. Tot slot (mocht u inmiddels nog niet zijn overtuigd van de kwalijkheid van dit middel) is het inmiddels door KIWA in de Rijn en Maas en ook in ons grondwater aangetroffen. Met name het residu AMPA (een chemische omzetting van glyfosaat) blijkt daarbij zéér gevaarlijk; door bacteriële afbraak wordt dit sarcosine dat in bepaalde omstandigheden omgezet wordt tot, de waarschijnlijk kankerverwekkende stof, N-nitrososarcosine. Lust u nog peultjes?

Het onderzoek naar de gevolgen van glyfosaat loopt nog steeds, maar wordt behoorlijk gedwarsboomd door de fabrikant, die veel geld over heeft om onafhankelijk onderzoek te verhinderen. Gelukkig is bij motie in de Tweede Kamer per 1 januari 2018 het verbod van glyfosaat afgekondigd. Tot die tijd zullen fabrikanten, leveranciers en retailers hun voorraad zo goed mogelijk proberen te slijten, en moeten wij als klant/gebruiker onze eigen verantwoordelijkheid nemen door het product af te wijzen.

Zoals zo vaak bij het gebruik van gifstoffen (gemak dient de mens) ontbreekt het ons, als zijnde consumenten, aan deskundigheid over de kwalijke effecten ervan, terwijl de fabrikant nu eenmaal graag wil verdienen. Daarom heb ik u met bovenstaande informatie een stukje kennis willen bijbrengen over dit gif. Alles is gehaald uit bronnen die ook u zo van internet kunt halen. De “stichting natuurverrijking” heeft daarover onlangs nog een zeer uitgebreide nieuwsbrief gemaakt, maar als je die leest wordt je niet vrolijk.

Wat is de visie van het bestuur van de Volkstuinvereniging Heerenveen?

Als bestuur van de VTV hechten wij eraan dat de verhuurde tuinen met respect voor de natuur, mens en milieu, worden bewerkt. Daarin past geen gebruik van gif. Met bovenstaande informatie hopen wij u uitleg in inzicht te hebben geven waarom we dit gif, dus ROUNDUP e.d. met het werkende bestanddeel glyfosaat niet langer toelaten. Immers, ook uw buren, medemensen, uw opvolgers, nabestaanden, kinderen en kleinkinderen leven ‘op hetzelfde grondwater’ en wij gunnen hen toch een duurzaam gezonde toekomst?

Is het nu zo dat de (chemische) bestrijding van onkruid door de VTV dan volledig wordt ECOstyle-Ultima-123x300verboden? Het antwoord is uiteraard: Neen, hoewel we het misschien in ons hart wel het liefst deden. Mechanische verwijdering van onkruid verdient altijd de voorkeur boven chemische verwijdering. Maar wilt u toch gif gebruiken dat het minste schade toedient dan bevelen wij ECOSTYLE ULTIMA aan dat werkt op basis van vetzuren en heet milieuverantwoord te zijn. Het werkt zeer direct, binnen drie uur zie je al resultaat, er blijft geen residu achter en het is niet giftig voor een grondwater. Dit nieuwe product is o.a. verkrijgbaar bij Welkoop e.a…

Maar Roundup, ook de aanwezigheid ervan in de verpakking, is niet meer welkom op ons complex. Kunnen we dat afspreken?

Wellicht ten overvloede wijs ik erop dat voor het gebruik van chemische middelen altijd strenge gebruiksnormen gelden, zoals uitsluitend te gebruiken bij windstille omstandigheden. Als VTV hechten wij eraan gebruikers ook te attenderen op de overlast die dat bij uw buren kan veroorzaken. En hoewel we ervan uitgaan dat niemand zijn buurman ongemerkt en bewust wil vergiftigen – “voor u zelf zou het óók wel eens niet goed kunnen zijn, trouwens” – vragen wij hiervoor wel uw aandacht. En hopelijk leidt ons gezamenlijk toezicht en verantwoordelijkheid voor de toekomst ertoe dat wij ons volkstuinterrein met respect voor de natuur gebruiken. En ook verantwoord kunnen doorgeven. Daar zou ik trots op zijn.

 

Ad de Jong,

Volkstuinvereniging Heerenveen

 

 

Een gedachte over “Nieuwsbrief 39 november 2015

 • 31 oktober 2015 om 17:23
  Permalink

  Hardstikke fijn dat jullie nu expliciet weer eens aandacht schenken aan dit verwoestende gif en het gewetenloze bedrijf Monsanto!
  Hoop dat alle tuinders er nu van overtuigd zijn dat dit niet meer kan, ook niet “stiekum”…….
  Laten we elkaar kunnen vertrouwen in de onkruidverdelging.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.