Nieuwsbrief 37 – september 2015

Vakantie

van de redactiefrankrijk-vakantiehuis

Voor alle bestuurlijke spoedzaken kunt u in de periode 27 augustus t/m 18 september terecht bij Dick Besselink onze voorzitter. Wilma en Peter zijn dan in ’t Franse land om even bij te tanken!!

Ook kunt u voor de lopende zaken op locatie zoals altijd een beroep doen op de toezichthouders van de locaties.

Wisselteelt en ziektes in moestuin

ingezonden door Gerrit Schenkel

Beste tuinvrienden,

Hierbij wil ik een klein stukje schrijven over wisselteelt en veel voorkomende ziektes en plagen in de moestuin. Dit stukje schrijf ik namens mezelf en een aantal medetuinders.

De meeste van jullie weten dat je, om voor iedereen de kans op veel voorkomende groenteziektes en insectenplagen te verkleinen, een gedegen wisselteelt van je groenten moet aanhouden.Wisselteelt

Dit om sterke gezonde planten te krijgen.

Het principe van wisselteelt gaat ervan uit dat je de tuin verdeelt in minimaal 3 vakken.

En het liefst meer waarbij je een indeling maakt tussen peul-,vrucht-,kool- en wortelgewassen.

Door dit te hanteren komen bijvoorbeeld aardappels en bonen 1 keer in de vier jaar op hetzelfde stuk te staan.Door deze werkwijze aan te houden wordt de kans op bijvoorbeeld de colorado kever en phytophthora vele malen kleiner. Daarnaast zal de opbrengst van de tuin ook toenemen.

Helaas gebeurt dit bovenstaande niet bij iedereen waardoor er dit seizoen op de Hoge linie een redelijke aantal Colorado kevers is geconstateerd.

De tuinders die op een goede wijze wisselteelt toepassen zijn nu de dupe geworden van een aantal tuinders die dit niet doen en elk jaar de tuin op de zelfde manier inrichten met alleen maar bonen en aardappels op hetzelfde stuk.

Dus via deze weg het vriendelijke verzoek om goed en verantwoord te tuinieren, zodat iedereen er veel plezier in houdt en niet ongevraagd met plagen en ziektes komt te zitten.

Naschrift van de redactie: Voor een wisselteeltschema zie ook tips en tricks

 

Weer een stapje verder in de strijd tegen Round Up (Monsanto)

van de redactie

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek IARC heeft het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat als waarschijnlijk kankerverwekkend ingeschat.

Glyfosaat is wereldwijd een van de meest gebruikte onkruidverdelgers en is in het bijzonder onder de merknaam Roundup bekend.
Op basis van meerdere studies zegt het IARC nu dat het middel kankerverwekkend is, met name in de tweede hoogste risicocategorie. Het IARC publiceerde in maart 2015 al een samenvatting van het in de eerste week van augustus officieel verschenen rapport. Daarin werd gesteld dat er een bewijs is voor een verband tussen blootstelling aan glyfosaat en de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker zoals non-Hodgkin en longkanker.
Het VN-agentschap in Lyon gaat hiermee in tegen de bevindingen van andere autoriteiten en sluit zich aan bij milieu-organisaties die het middel reeds langer in het vizier hadden.

picture-42De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA gaat het rapport van het Internationaal agentschap voor Kankeronderzoek IARC waarin wordt gesteld dat de onkruidbestrijder glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is nu nader bestuderen. De EFSA zal het rapport betrekken bij de doorlopende evaluatie die er ten aanzien van het gebruik van glyfosaat in de landbouw wordt gemaakt. 

De beoordeling van de toelating van glyfosaat binnen de Europese Unie wordt gedaan door de Duitse BfR. De conclusies die op basis van bestudering van de IARC-publicatie worden getrokken, zullen later dit jaar worden overgebracht aan de Europese Commissie en ook worden openbaar gemaakt.

Op de najaarsbijeenkomst wil het bestuur nader op dit soort zaken ingaan. We zijn het natuurlijk allemaal met elkaar eens dat je chemische bestrijdingsmiddelen beter niet moet gebruiken en dat we allemaal het liefste op een natuurlijke manier willen tuinieren. Of we dit dan ook expliciet in de huishoudelijke reglementen van de vereniging willen opnemen en of we dan ook biologisch willen gaan tuinieren kunnen we dan gaan bespreken. Het is onderhand wel aangetoond dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen ongelofelijk schadelijk is en eigenlijk niet meer van deze tijd. Zeker niet wanneer we aan de ene kant van de locaties een bijenkast hebben staan en het terrein helemaal insectvriendelijk is aangeplant en onderhouden wordt, is het natuurlijk erg jammer wanneer tuinders met bestrijdingsmiddelen spuiten om wat onkruid op te ruimen.

Rood-fruitsoep met hangop
door Peter

soepDeze keer een zomers toetje met ouderwetse hangop en een fruitsoepje

Hangop beleeft een ware revival en dat is niet zo verwonderlijk nu iedereen alles zo puur mogelijk wil eten. Helemaal lekker gecombineerd met een zoet zomerfruitsoepje.

Voor het recept volg deze link..

 

.

September: tijd voor najaarsgroenten

september

September is de maand om najaarsgroenten te zaaien en te planten. Ook kun je de bedjes waar je erwten, bonen, peulen en kapucijners hebt geoogst alvast schoonmaken. Knip de overgebleven resten af tot vlak bij de grond en laat de wortels in de grond zitten. Deze verrijken namelijk de grond met stikstof en organisch materiaal. Je kunt eventueel bonen te drogen hangen op een houten staak.

Tip

Schrijf op wat je dit jaar in welk bedje hebt gezaaid. Volgend jaar schuift alles weer door naar een volgend bedje.

Bedek kolen eventueel met insectengaas om schade door rupsen van de kooluil te voorkomen. De kooluil is een nachtvlinder die al vanaf mei actief is.

Oogsten

Knolvenkel: regelmatig oogsten. Laat de knollen niet te dik worden. Te grote knollen worden taai en vezelig en kunnen barsten.

Koolsoorten.    

Tomaten en courgettes.

Pastinaken. De jonge pastinaken die je vanaf september voor het eerst oogst, hebben nog geen harde kern en zijn gemakkelijk te verwerken in de keuken.

Suikermaïs: ze smaken het beste als je ze oogst zo kort mogelijk voor je ze gaat koken. Suikermaïs is eetrijp als de draden aan de kolf droog en donkerbruin zijn en er een melkachtige vloeistof uit de korrel komt als je er op drukt.

Snijbiet. Als snijbiet oogstrijp is, snijd je deze vlak bij de grond af. De plant groeit dan verder en een paar weken later kun je weer oogsten! De veelkleurige snijbiet is een sieraad in de tuin én op het bord.

Zaaien

Kervel, herfstradijs, herfstraapjes, veldsla, winterpostelein.

Spinazie: zaaien kan nog tot half september. Meest geschikt zijn zogenaamde rondzadige rassen zoals de Spinazie Nores. Na 6 weken kun je deze oogsten.

Planten

Tot begin oktober kun je knoflooktenen planten. Je kunt allerlei soorten kopen Plant de tenen ongeveer 8-10 centimeter onder de grond met de punt naar boven. De ruimte tussen de tenen is 10-15 centimeter. Plant je meerdere rijen naast elkaar? Dan is de ruimte tussen de rijen circa 25 centimeter.

Rabarber kun je nu planten of verplanten. Plant ze uit met een onderlinge afstand van 1 meter. Maak een flink plantgat en vermeng de grond met compost.

 

Laat het onkruid niet woekeren uw tuinbuur heeft de overlast.

door Wilma

Onlangs hebben we de locatie rondes weer gedaan.

Sommige tuinen liggen er werkelijk schitterend bij, mooie diversiteit aan groenten en fruit, ook kruiden en vooral de bloemenpracht is super.

Prachtig kleurende dahlia’s, zonnebloemen, teveel om op te noemen, zijn een lust voor het oog!

Daarentegen zijn er ook tuinders die het niet zo nauw nemen en die het onkruid laten woekeren.

Naar hen is een verzoek uitgegaan om het onkruid zo snel mogelijk te verwijderen en er weer een tuin van maken. Dus mensen aan de slag. Het was qua weer (véél regen) en de temperatuur, met pieken (38,2 graden) ’n raar tuinjaar.

Veel tuinders moesten wel 5x bonen leggen voor er wat opkwam.

De schommelingen, hoge temperaturen of windvlagen zorgden ervoor dat ridderspoor en veel andere bloemen snel uitgebloeid waren.

OogstNu …iets later dan normaliter het geval is, zijn er emmers vol bonen, prachtige venkels, courgettes, aardappels en wat niet meer, daar doet de echte tuinliefhebber het tenslotte ook voor. Binnenkort komen er weer de mooie pompoenen.

Ook kun je nog het nodige planten, denk aan de spruitkolen, winterprei/wortels, andijvie, boerenkool en wat niet meer, dus lekker aan de slag en maak je tuin winterklaar, zodat je ook in de winterperiode lekker bij de kachel weer kunt genieten van je eigen overheerlijke biologische groenten.

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.