Nieuwsbrief 36 – augustus 2015

Van de redactie.

tip-de-redactieOok deze maand weer een nieuwsbrief. Een wat kortere deze keer. In de vakantietijd is het de gewoonte dat de collega’s met hun kinderen er lekker op uit gaan en dat wij hier in Doesburg het fort houden en pas in september erop uit gaan. Deze maand was het erg druk dus er was weinig tijd om te investeren in de nieuwsbrief of de tuin.

Er zijn geen ingezonden artikelen van de leden binnengekomen dus geen recept deze keer.

 

Ongewenst bezoek op Hoge Linie.

van het bestuur

In het weekend van 10 en 11 juli zijn er helaas op de Hoge Linie een aantal huisjes en slider1gereedschapskisten losgebroken. Vervelend genoeg en geen fijn idee dat andere mensen met hun vingers niet van je spullen kunnen afblijven. Het bestuur vraagt dan ook iedereen die hiermee te maken heeft gehad om aangifte te doen. Ook al is er niets gestolen, toch aangifte doen! Op 2 juli zijn er vreemden op de tuin van Bert Drenth geweest en hebben daar de motorpomp meegenomen. Ook hiervan is door Bert aangifte gedaan. Kennelijk kan je geen waardevolle spullen op de tuin laten en het advies is dan ook; dure spullen mee naar huis, ook al is het even sjouwen.

 

Oranjelijst- brochure zeldzame groenterassen.

van de redactie

“Eén Langedijker herfst alstublieft, en doet u ook maar twee kilo Geeltjes.” De gemiddelde oranjelijstgroenteboer zal mogelijk vreemd opkijken als een klant met deze vraag aan de toonbank komt. Maar toch, echte kenners zullen Langedijk terecht met ‘kool’ associëren. En als de groenteboer een oudere Fries is, dan zal hij voor die ‘Geeltjes’ wel degelijk aardappels in de zak doen. Nederland kent nog een lange lijst van oude groenterassen. Niet per se vergeten groenten, zoals schorseneer of pastinaak, maar onbekende rassen van alledaagse groenten. Wie weet nog dat Goudbal hetzelfde is als het Soester raapje: een ras van de knolraap? En wie denkt er bij Gele tros nog aan een komkommer?

Het Centrum van Genetische Bronnen (CGN) heeft een brochure uitgebracht met een selectie uit de “Oranje Lijst”. De Oranje Lijst is een lijst van zeldzame oude groenterassen uit de periode 1850 – 1950.

Het zijn rassen die nog wel te krijgen zijn. De lijst vermeldt ook de adressen. Deze rassen vormen vaak het genetische uitgangsmateriaal voor de huidige groenterassen en het is belangrijk ze te bewaren als bron voor toekomstige gewassen. Maar voor een echte moestuinliefhebber is het natuurlijk helemaal cool om een echte “Frau Mieze Schindler” aardbei, Soesterknollen of een Kollummer zoete erwt in de tuin te hebben, of om witlof in de tuin te verbouwen die nog wel echt bitter is.

De brochure is hier gratis te downloaden en voor de volledige oranje lijst volg deze link.

 

http://edepot.wur.nl/249703

http://www.deoerakker.nl/oranjelijst.htm

 

Werken in de moestuin in augustus

van de redactiewater geven

Bij droogte moet zacht fruit goed water krijgen, niet alleen oppervlakkig maar door en door nat.

Oogst nu kruiden om te drogen

Schoffel regelmatig tussen planten om onkruid te verdelgen en grond te verkruimelen

Zwaarbeladen fruitbomen kunt u ondersteunen met palen of touwen vanuit een centrale paal.

Oogst bonen en peulen wanneer ze nog jong en mals zijn, wanneer je ze laat hangen worden ze taai en draderig. Daarnaast bevordert dit de nieuwe vruchtgroei.

Verwijder zijscheuten van tomaten.                     

Zaai voorjaarskolen alvast in zaaibedden en plant ze in het najaar uit

 

Pompoenen temmen

pompoen temmenVera Greutink heeft een leuke website over haar tuinavonturen. De website heet “Wroeten”. De volgende tip voor het telen van pompoenen komt bij haar vandaan. Pompoenen telen is een prima investering voor de winter, want de meeste soorten kunnen maandenlang bewaard worden, bij voorbeeld in een onverwarmde slaapkamer of in de kelder. Het zijn echter zeer grote planten en woekeraars, ze kunnen op warme dagen tot 20 cm per dag groeien. Daardoor is het telen in kleine tuinen vaak lastig.

Een mogelijke oplossing is de planten in een cirkel leiden en de stengels met een gebogen stuk draad (haringen) vastpinnen. Markeer waar de plant wortelt met een stokje, om te weten waar water gegeven moet worden. In natte omstandigheden gaan vruchten die direct op de grond liggen vaak rotten. Mulchen met een dikke laag stro helpt wel, maar nog beter is een oude tegel of dakpan onder elke vrucht te leggen. Tegen het einde van het seizoen is het handig om de bladeren rond de vruchten te verwijderen om het rijpen te bevorderen.

 

Sla zaaien hartje zomer     

Jonge slajonge sla

Alles kan ik verdragen, 

het verdorren van bonen,
stervende bloemen, het hoekje
aardappelen, kan ik met droge ogen
zien rooien, daar ben ik
werkelijk hard in.

Maar jonge sla in september,
net geplant, slap nog,
in vochtige bedjes, nee.

Rutger Kopland

Om aanvoer van sla te garanderen moet er regelmatig opnieuw gezaaid worden. Nou, in het voorjaar schieten de zaailingen omhoog maar het probleem is, dat als de temperatuur van de bodem te hoog is, slazaad niet ontkiemt. De kritische periode is een paar uur na het zaaien. Zaaien tussen twee en vier uur ’s middags betekent, dat het zaad ’s nachts begint te kiemen wanneer het koeler is. Of zet het zaad in een koele ruimte, wij zetten de zaaitray in de kelder waar de temperatuur niet boven de 18 graden komt. Zodra het zaad ontkiemt moet het in het licht gezet worden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.