Nieuwsbrief 34 – juni 2015

VIP koopavond Welkoop Toldijk woensdag 10 juni, 20% korting op alles!

door Peter Weenk

welkoop logo vierkant190190Woensdagavond 10 juni is er bij Welkoop Toldijk een VIP koopavond voor klantenpashouders met 20% korting op alles. De koopavond is van 18.00 tot 21.00 uur.

Nog geen klantenpas? Neem hem die avond in ontvangst.

Werkdag Hoge Linie

door Peter

Aan de slag werkdag HLZaterdag de tweede mei met de slaap net uit de ogen op naar locatie Ooi om daar de gereedschappen en machines voor vandaag te verzamelen. Alles bij Gerrit op de aanhanger geladen en op weg naar de Hoge Linie. Toen we daar iets voor negenen aankwamen verschenen ook de andere werkers van de dag. Niet alleen mensen van de Hoge Linie waren ter plaatse maar ook Jim en Edward van de Bolwerken waren present. Met de aanhanger van Gerrit als`basis`zijn we met zijn allen aan de slag gegaan om de locatie de eerste onderhoudsbeurt te geven. De machines werden verdeeld en iedereen verspreidde zich over de locatie. Alle paden rondom en ook de binnenpaden werden onder handen genomen. Een ploegje heeft zich bezig gehouden met het verwijderen van zuring etc. uit het gras aan de westzijde en daarna het uitvlakken en maaien van het zijpad. Ook de oostkant is door Ronald en Chris helemaal gemaaid en het klaphek is ingekort en weer vrij van de grond gemaakt. Jim is rond geweest met de kruiwagen en heeft alle zwerfafval in de buurt van het complex opgehaald. Het afval van tuin 19 is gesorteerd en verzameld en er is een afscheiding gemaakt tussen de twee voormalige tuinen van meneer Uz. Koffiepauze werkdag HLOm een uur of tien kwamen Suzan en Marion met koffie en thee en samen met de appeltaart en muffins die Sanja had meegenomen, was er weer goed voor de inwendige mens gezorgd. Het werd tijd om met zijn allen te verzamelen bij de basis en van een welverdiende pauze te genieten. Waar eerst iedereen verspreid was over de hele locatie, zag je nu pas echt goed met hoeveel mensen we eigenlijk aan de slag waren. Het werk dat gedaan moest worden was al een heel eind op streek, de zon scheen uitbundig en een lekker stuk gebak bij een goeie bak koffie. Wat wil je als stel werkers nog meer? Na de pauze is iedereen weer verder gegaan met waar hij of zij mee bezig was en Ben heeft ook de grasranden langs de Panovenweg nog gemaaid. Onder de Meidoornhaag is de grond weer helemaal vrijgemaakt en om een uur of twaalf hebben we de zaak afgesloten met een krentenbol en een flesje sap. Alle materialen weer opgeladen en teruggebracht naar de Ooi en een zonovergoten ochtend kwam aan zijn einde.

Albert, Gerrit, Suzan, Corrien, Dick, Gerrit, Bert, Marion, Sanja, Ben, Jim, Edward, Ronald, Simon, Gea en Chris, allemaal heel erg bedankt! Doordat jullie met zoveel mensen even een ochtend hebben doorgepakt ligt de locatie er weer strak bij en kan het regulier onderhoud nu van start. Natuurlijk dan ook nog even de vraag aan de tuinders of zij de kanten van de tuin aan de zijde van de paden willen bijhouden. Voor een fotoverslag van de werkochtend volg deze link (even geduld na openen) Corrien bedankt voor het maken van de foto’s!

De tuin in juni

van de redactie

De vorstgevoelige gewassen zijn nog maar net gezaaid en uitgeplant of de oogst van de spullenKers die we in het vroege voorjaar in de grond hebben gezet is begonnen.

Het is aflossing van de wacht. In de loop van de maand juni komen wat stukjes grond in de moestuin vrij.
Spinazie, peulerwten, slasoorten, vroege aardappelen, lenteuitjes en jonge worteltjes ruimen in de loop van de maand juni soms al baan voor een volgend gewas. Maar, het is eigenlijk nog te vroeg om begin juni al voluit voor de echte najaarsgroenten en nateelten te gaan. Er kunnen nog heel wat hoofdteelten gestart worden.

Zoals we in mei de IJsheiligen in de gaten houden, is in juni de langste dag (rond 21 juni) de belangrijkste datum. Het markeert het begin van de astrologische zomer en maakt een einde aan het oogsten van asperges en rabarber. Het is makkelijk om de asperges hierna te vergeten maar een goede bemesting en onkruidvrij houden zijn een basis voor een goede oogst in het volgende jaar. Vergeet ook niet om de planten regelmatig op leliehaantjes te controleren, prachtige insecten die helaas minstens even dol op asperges zijn als wij. Ook start het seizoen van aardbeien, kersen en ander fruit. Wanneer die er zijn, begint voor de meeste mensen de echte zomer.

Er zijn groentes die je pas na de langste dag kunt zaaien. Bij vroegere zaaisels van b.v. knolvenkel is er een grotere kans op doorschieten.

Hollandse nieuwe met bietjessalade

door Peter

haring met rauwe biet en kersEen verassende variatie op de klassieke haring-bietensalade en een schoolvoorbeeld van een seizoensrecept. Je kan dit recept alleen in het begin van de zomer maken. Alleen dan zijn de verse ingrediënten er. Mooie Hollandse kersen, nieuwe maatjesharing en kleine jonge bieten.

Voor het recept zie pagina recepten

Tips om slakken te bestrijden en planten te beschermen

De redactie heeft het internet afgestruind op zoek naar tips tegen slakkenoverlast.Op onder andere www. duurzaamthuis.nl staan een aantal tips.

Planten waar slakken  niet van houden zijn:
Akelei (Aquilegia), kattenkruid (Nepeta), Fuchsia, duizendblad (Achiliea millefolius) goudsbloem, wolfsmelk (euhorbia), anjer, geranium (Ooievarsbek), klimop, daglelie, duizendknoop, viooltjes, schildpadbloem (penstamon)

Controleer de aarde in je tuin op slakkeneieren. Je kunt ze maar beter voor zijn! Als je de aarde Naaktslak_eieren-grote-wegslakgoed bekijkt zul je hoopjes kleine witte eieren vinden die je gemakkelijk kunt verwijderen.

Knoflook is giftig voor slakken. Knoflookplanten zullen ze omzeilen. Ook mijden ze plaatsen en planten die met knoflook-extract zijn bespoten. Een voordeel is dat bespoten eitjes niet meer uitkomen als ze bespoten zijn met knoflook-extract.

Kopermetaal is giftig voor slakken. Er zijn speciale koperstripsverkrijgbaar die om potten te plakken zijn om te voorkomen dat de slakken omhoog kruipen. Dit werk zelfs onder vochtige omstandigheden.

Je kunt jonge planten ook duurzaam beschermen door er een huls omheen te plaatsen. Denk daarbij aan plastic buizen die je om de plant heen plaatst. Dit plastic is ook in doorzichtige versies verkrijgbaar. Het midden van een plastic limonadefles werkt trouwens ook.

Slakkenkorrels zijn niet alleen slecht voor slakken maar ook erg schadelijk voor vogels, egels, huisdieren en mensen. Veel beter is het om voor biologische slakkenkorrels te kiezen. Deze bevatten ijzer en fosfaat en hebben als gevolg dat slakken niet meer eten en sterven. Deze korrels zijn te verkrijgen in de tuinwinkel.

slakken-bestrijden-tuinJe kunt slakken vangen in ingegraven potjes met zeepsop of bier. Vooral wat zoetig bier is geliefd bij slakken. Ze zullen, als ze proberen bij het bier te komen, in het potje vallen. Er zijn bij tuinwinkels speciale slakkenvallen verkrijgbaar die op eenzelfde manier werken.

Door een meloen uit te hollen en in de tuin te plaatsen, creëer je een perfecte schuilplaats voor slakken. Zij zullen de meloen heerlijk vinden. Iedere ochtend kun je de slakken verwijderen die zich in de meloen bevinden en deze op een andere plaats, waar ze voor jouw tuin onschadelijk zijn, vrijlaten.

Ook bij de tuinwinkel verkrijgbaar zijn parasiterende aaltjes. Deze kun je loslaten op plaatsen waar slakken vaak komen en zij vallen naaktslakken aan vanuit hun darm. Geïnfecteerde slakken stoppen met eten en na 7 tot 21 dagen sterven ze. Deze aaltjes zijn onschadelijk voor mens en dier en deze manier van bestrijden valt onder biologische en duurzame plaagbestrijding.

SlakkenborstelNieuw in het assortiment bij Zaadhandel van der Wal voor dit seizoen is de slakkenborstel. De biologische oplossing om slakken bij je plantgoed weg te houden. Bescherm je plantgoed met deze slakkenborstel. Deze is eenvoudig rondom de border of enkele plant te leggen. Steek de twee uiteinden vast in de bodem en zet de borstel extra vast met bijgeleverde pennen. Tussen de grond/bodem en de borstel mag geen opening te zien zijn. Geen slak komt over de stekelige borstel heen. Je plant is veilig. Ideaal voor o.a. slaplanten. De borstel is eenvoudig rond te buigen. Deze slakkenborstels zijn leverbaar in twee lengtes bij Zaadhandel van der Wal

Helpt dit allemaal niet voldoende en heb je er helemaal genoeg van, kan je altijd nog op een regenachtige avond wanneer de schemering invalt, een regenjack aantrekken en gewapend met een zaklamp en een schaar de tuin opgaan. Zoek met de zaklamp de slakken op en knip ze doormidden. Niet slakkenvriendelijk, je moet het maar durven, maar wel goed voor je groenten.

Dauwtrappen

door Peter en Wilma

Wilma beitst huisjeJe kunt met Hemelvaart van alles doen. Dauwtrappen, naar de rommelmarkt in Keppel of een eind fietsen. Wij hebben onderhand de traditie om dan een klusje op het complex aan te pakken. Je hoeft niet zo vroeg op en je bent toch in beweging. Voor deze Hemelvaart stond een week eerder 80% op de neerslagvoorspelling maar hoe dichter de dag nabij kwam, hoe beter de voorspellingen werden. Gelukkig niet te koud en in de loop van de dag de zon erbij. Dus deze ochtend om tien uur van huis en aan de slag gegaan met de materialenopslag. Alle stof, zand, alg en spinnenwebben eraf geborsteld en de weerkanten opnieuw in de beits. Het meeste werk zat aan de voorkant met de korte planken, kozijnkanten en deuren die aan twee kanten gedaan moeten worden. Na de lunch nog een van de lange zijkanten geschilderd en toen dat klaar was natuurlijk nog even naar onze eigen tuin. Het zaaigoed wateren, op slakkenjacht en gewoon even lekker op een stoel zitten en genieten van het mooie weer en alles om ons heen.

Zo is het maar net;

Gardening is cheaper than Therapy. (and you get Tomatoes!)

Potgrondrecept

Opgestuurd door Henk Hoogink (bron: Velt)

TurfBijna elke potgrond bestaat voor meer dan de helft uit veen. Het veen zorgt ervoor dat water goed wordt vastgehouden, zodat je planten niet uitdrogen. Maar het afgraven van veen voor deze potgrond is allesbehalve milieuvriendelijk. Tijdens het graven komt er namelijk een grote lading CO2 vrij en de eeuwenoude moerasgrond die afgegraven wordt gaat verloren.

Gelukkig bestaat er een simpel en milieuvriendelijk alternatief: je kunt potgrond ook eenvoudig zelf maken.

Recept

Voor klassieke basispotgrond neem je vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rijnzand. Het voordeel van compost is dat het de potgrond een goede structuur geeft waarin de wortels water, voedingsstoffen en lucht vinden. Het is een traag werkende meststof die tijdens het hele groeiseizoen langzaam voedingsstoffen afgeeft.

Zand of klei

Als je tuiniert op klei voeg je wat meer zand toe en als je juist een zanderige grond hebt vervang je het extra zand door bladcompost. Als je een extra luchtig mengsel wilt, kun je er kokosvezels aan toevoegen. En als je nóg ecologischer te werk wilt gaan vervang je de kokosvezels door bladcompost van bijvoorbeeld eik, berk of (haag)beuk.

 

Sint-Maartensmaaltijd zaterdag 13 juni

door Wilma en Petermaaltijd sint maarten

Behalve bij de volkstuinders zijn we al jaren nauw betrokken bij het organiseren van de Sint-Maartensmaaltijd en de Verzamel- en curiosamarkt die elke tweede zaterdag van juni gehouden worden. We nemen er elk jaar een paar vakantiedagen voor op. Behalve dat we een en ander oogsten voor in de soep, laten we de tuin even een paar dagen voor wat hij is. Marktmeester van de Verzamel- en Curiosamarkt die dag is Wilma en de scepter in de keuken wordt gezwaaid door Peter. Begonnen in 1982, is deze “Maaltijd” uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie die bezoekers trekt uit het hele land. De maaltijd vindt dit jaar op zaterdag 13 juni plaats. De toegang is gratis.

Sint-Maarten is de beschermheilige van Doesburg. Hij leefde in Frankrijk in de vierde eeuw na Christus. Tijdens zijn leven deden al verhalen rond over zijn wonderdaden. Eén daarvan is de geschiedenis van Sint-Maarten en de hongerige menigte. Op wonderbaarlijke wijze werd deze menigte gevoed met soep, brood en veldvruchten. Deze gebeurtenis inspireerde de Stichting Manifestaties Martinikerk om opnieuw “zwervers, boeren, eenvoudige lieden en monniken” gastvrij te eten te geven.

Maaltijd

In de Martinikerk krijgen de bezoekers van de Sint-Maartensmaaltijd veldsoep, brood en meloen aangeboden. Terwijl de gasten hun maaltijd nuttigen kunnen zij kijken en luisteren naar het optreden van diverse folkloristische muziek- en dansgroepen.
Verzamel- & Curiosamarkt

Tegelijk met de Sint-Maartensmaaltijd wordt er op het marktplein bij de kerk een Verzamel- en Curiosamarkt gehouden. Het aanbod op deze markt bestaat o.a. uit boeken, aardewerk, glas, mineralen, platen etc. Ook hier treden de muzikanten op.

Vrijwilligers

Een dergelijk evenement kan natuurlijk niet zonder een groot aantal vrijwilligers. Alleen al 2400 koppen soep met brood en meloen moeten gemaakt, ingeschept, geserveerd en afgewassen worden. Wanneer je interesse hebt om hieraan mee te werken en samen met een groot aantal vrijwilligers een prachtig evenement voor burgers, boeren en buitenlui neer te zetten, kan je jezelf nog aanmelden bij Jaqueline Velthuis: 0313-472119 of  jacqve@hotmail.com

Eerste oogst Anselm

door WilmaAnselm met eerste oogst radijsjes AH

Op de foto de eerste oogst van Anselm. Begin dit jaar zijn Maeve en Simon met hun tuin op de Hoge Linie gestart. Dat niet alleen Maeve en Simon spitten, zaaien en oogsten kan je op de foto zien. Ook hun kinderen Jasper en Anselm zijn er regelmatig te vinden. Wat is er mooier dan wanneer je jong bent te ontdekken hoe van alles groeit en bloeit. Zoals je kan zien op de foto is een “moestuintje” van Albert Heijn tot een volwassen radijsje uitgegroeid en door Anselm vakkundig verzorgd, vertroeteld en opgegeten.

 

 

3 gedachten over “Nieuwsbrief 34 – juni 2015

 • 29 mei 2015 om 13:19
  Permalink

  Heel erg bedankt voor het artikel over slakkenoverlast!
  Leuk verslag ook over de opschoondag Hoge Linie.
  groet, Corrien

  Beantwoorden
  • 5 juni 2015 om 10:26
   Permalink

   Hieronder twee links naar websites die het een en ander toelichten en het recept voor knoflookextract zoals op Nut en Genoegen staat.

   http://www.kennislink.nl/publicaties/geen-last-meer-van-slakken-dankzij-knoflookextract
   http://www.nutengenoegen.org/nutplagenindetuin.pdf

   Knoflookextract / knoflookgier / knoflookthee preventief tegen schimmels, algemeen plantversterkend, preventief tegen insecten en meeldauw. Recept Knoflookthee: Snijd 5 knoflookbollen en stukjes en giet er een liter kokend water op. Laat dit 24 uur trekken en zeef het dan. Voeg 3 liter water ter verdunning toe. Vernevel tegen meeldauw een week lang elke dag. Recept knoflookextract: Snijdt 1 grote bol knoflook in stukjes en overgiet het met 1 liter kokend water. Laat het 24 uur trekken en onverdund gebruiken op bewolkte dagen. Recept knoflookgier: Snijd 10 grote bollen in stukjes en overgiet het met 2 liter kokendheet water. Laat dan afkoelen en voeg nog een 5 liter water toe. Laat dit mengsel staan tot het gaat gisten, ongeveer 1 week. Zeven en vernevelen op bewolkte dagen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.