Nieuwsbrief 33 – mei 2015

Wisseling van de wacht Hoge Linie

van het secretariaatGerrit Reiling

Tijdens de Algemene Jaarvergadering is besloten dat Ronald Besselink wegens drukke werkzaamheden gaat stoppen als toezichthouder op locatie Hoge linie. Ronald wil wel graag bij het onderhoud betrokken blijven. Het bestuur wil Ronald bedanken voor het werk dat hij gedaan heeft.

De nieuwe toezichthouder is Gerrit Reiling, wanneer er iets is op de locatie kan men bij hem terecht. Ook wordt het onderhoud van de locatie wat regelmatiger ter hand genomen en gaan we een onderhoudsploeg samenstellen.

Zaterdag 2 mei vanaf 9.00 tot 13.00 uur eerste werkdag op locatie Hoge Linie.

Zoals ieder lid weet zal er af en toe een beroep op u gedaan worden om mee te werken aan het algemeen onderhoud. Als lid van de vereniging wordt dit van u verwacht. Zaterdag 2 mei is er een werkochtend op de Hoge Linie. We beginnen om 9.00 uur. Deze ochtend willen we met zijn allen de locatie aanpakken zodat deze er weer mooi bijligt. We maken het niet te laat en om een uur één willen we eindigen. Voor koffie met wat lekkers erbij wordt gezorgd. Meld je nu aan op  info@volkstuindoesburg.nl  zodat we rekening kunnen houden met de catering. Vele handen maken licht werk. We zoeken ook nog iemand die een paar kannen koffie wil zetten die ochtend. De cake, krentenbollen en frisdrank zijn geregeld. Ook daarvoor graag even aanmelden.

Werkdag Ooi-Koppenberch

door Wilma

Zaterdag 11 april was het om negen uur in de ochtend al een drukte van belang op locatie Ooi.De eerste werkdag van 2015 ging van start en het was fijn dat er zo’n hoge opkomst van de leden was! Samen kun je nu eenmaal meer!

werkdag Ooi 11-4-2015Het weer was gelukkig prima, zo werd er een tuin geruimd van alle buxus en bomen en overige rommel waaronder veel oud ijzer, zodat ons nieuwe lid Robert Groot Wassink op de tuin aan de slag kan,  ook het illegaal gedumpte afval werd meteen geruimd.

Herbert reed af en aan met de aanhanger en was haast niet bij te houden.

De werkploeg heeft een enorme berg werk verzet waarvoor onze complimenten.

Zo is al het groenafval op locatie verwerkt, takken gingen op de takkenwal en overtollige planten naar de tuinders. Rond kwart over tien was er tijd voor koffie en wat lekkers  daarna is er tot twaalf uur doorgewerkt en begon het licht te regenen, jammer, de afval was inmiddels geruimd en afgevoerd naar de stadswerf dus dit was klaar.

We hadden graag nog even doorgewerkt maar de weergoden lieten het afweten, zodat besloten werd het materiaal op te ruimen en even tijd te nemen om nog wat te drinken en samen wat te eten, maar goed dat we het zo gedaan hebben, want rond  13.00 uur begon het hard te regenen.

Jammer dat we niet toe zijn gekomen aan het verwijderen van het vloertapijt wat men op twee spaden diepte tegenkwam een onaangename verassing, maar dit komt later nog.

Verder mogen we tevreden zijn met het resultaat van deze dag die in goede sfeer verliep.

We willen Lies van der Linden bedanken voor de heerlijke koffie die zij op Ooiwerkdagen altijd verzorgt, ’n soort van eigen koffiemevrouw wat ’n luxe.

Herbert bedankt voor al het werk en rijden en natuurlijk ook voor de aanhanger die we van jou en Tinus mochten gebruiken.

Ook Yosri, Corrie, Dick, Trudy, Robert, Harm, Paul, Anneke, Henk, Theo, Wilma, Peter en Hasan allemaal bedankt, samen hebben we ’n berg werk verzet en een mooie start van het seizoen gemaakt, laten we met zijn allen deze lijn voortzetten zodat de locatie er ook in de toekomst onderhouden en verzorgd bij ligt.

Tot de volgende werkdag!!!

Algemene ledenvergadering

door Peter

loesje vergaderen bullshitDonderdag 23 april was het dan zover. De algemene ledenvergadering vond plaats in de Onderbouw. Zoals de laatste jaren gebruikelijk was er een presentatie gemaakt van de agenda en Pim Edelman had het scherm en de beamer weer beschikbaar gesteld. Wegens een vervelende buikgriep waren Wilma, Dick en Trudy plotseling afwezig en moest gauw een en ander geregeld worden. Ronald heeft geholpen met het opzetten van de presentatiespullen en Anneke was bereid om de notulen voor haar rekening te nemen waarvoor dank! Het voelde een beetje vreemd zonder de vertrouwde mensen die normaal ook aan de bestuurstafel zitten maar ik denk dat de vergadering goed is verlopen. We zijn snel door de algemene stukken gelopen en Dick is met algemene stemmen opnieuw als voorzitter gekozen. Na de pauze was er tijd om rustig de lopende zaken te bespreken. Aan de orde kwamen onder andere de toekomst voor locatie Hoge Linie, het opzetten van regulier onderhoud daar, het reserveren van gelden voor de toekomst en het onderzoeken van afscheidingen op de locaties en de financiële consequenties daarvan. Wanneer de notulen door Anneke gemaakt zijn zullen die op de website geplaatst worden. Maar eerst even pas op de plaats totdat iedereen weer stand-by of beter is en de zaken weer verder opgepakt kunnen worden.

 

Zaaien en planten

door PeterTaartpunten

De insectentuin op de Ooi begint vorm te krijgen. De “taartpunten” zijn verdeeld onder verschillende leden en door hen bewerkt. Nog een hele kluif want er zaten nog heel wat brandnetels en kweek onder de oppervlakte. Nu de stukken klaar zijn en de eerste stekjes geplant zijn is het wachten of het zaaigoed aan wil slaan. Het is niet meer zo nat en koud maar nu ligt de droogte weer op de loer. Op de foto een impressie. Nu wachten hoe het er over een maand of twee uit zal zien.

Tuinmeubels anders

van de redactie

Een tijdje scharrelen op internet leverde twee mooie ideeën op om lekker zitten te combineren met andere zaken. Een volkstuin is niet zo heel groot en vaak kan je de ruimte goed gebruiken.4030-compostbank-http-www.wildeweelde.org

5541-romantische-bank-2De uitvoering hoeft natuurlijk niet zo luxe als op de foto’s want dan staan ze niet lang op je volkstuintje, maar de ideeën erachter zijn natuurlijk ook met andere materialen te verwezenlijken.

Fricassee van asperges met Fêta

door Peter

Een aloude Franse klassieker. En eens wat anders dan met aardappeltjes, botersaus, ham en ei.fricassee van asperges met feta

Het lijkt eenvoudig, het is eenvoudig maar oh, oh wat een raffinement.

Asperges …..maar dan anders, heerlijk anders met die feta. 

Voor het recept zie pagina recepten.

Beleef de linies

van het bestuur

Na een afspraak gemaakt te hebben op de informatieavond van 16 maart over Beleef de Linies! zijn Dick en Peter woensdagmiddag 22 april op het gemeentehuis geweest om de gang van zaken te bespreken rond een eventuele verhuizing van het complex Hoge Linie.

gebouwen illustratorDe bespreking vond plaats met twee ambtenaren uit de projectgroep “Beleef de Linies!”en het plan dat we hebben gemaakt en dat als zogenaamd “praatstuk” op de website staat, is daarbij in grote lijnen doorgenomen.

We hebben afgesproken dat de projectgroep die alles voorbereidt, gaat inzetten op de locatie naast de museumtuin. Met dit verschil, dat de ingang van het complex niet aan de Drempterdijk zal komen maar aan de Parallelweg tussen museumtuin en zwembad. Dit heeft natuurlijk wijzigingen in het originele praatstuk ten gevolge maar in grote lijnen blijft het idee bestaan.

Hoe nu verder? Van het idee zoals het er nu ligt, zal de omgeving verder uitgewerkt gaan worden door de landschapsarchitect en daarna zal het aan de gemeenteraad gepresenteerd worden. Wanneer die hun goedkeuring geven moeten de gronden door de gemeente aangekocht worden. Daar is natuurlijk een budget voor nodig dat op zijn beurt weer moet worden gevonden. Al met al zijn er nog heel wat hobbels te nemen en zal het nog minimaal twee jaar duren voordat een en ander in gang gezet kan worden. Dit geeft het bestuur de tijd om de zaken voor te bereiden en geld te reserveren en aan fondsenwerving te doen voor de aanleg en de verhuizing. Wanneer meer bekend wordt houden we natuurlijk iedereen via de nieuwsbrief op de hoogte

Een tijd uit de running

van het secretariaat

de ArendKort geleden kregen we bericht van Arie Niks dat hij een hele tijd uitgeschakeld zal zijn. Arie heeft een pees in zijn schouder afgescheurd en is hieraan geopereerd. Niet alleen de historische boekdrukkerij de Arend zal waarschijnlijk op een wat lager pitje draaien maar ook de tuin op de Bolwerken wordt moeilijk. Het bestuur vraagt dan ook aan de andere tuinders op de Bolwerken, om Arie af en toe een handje te helpen wanneer nodig. We wensen Arie beterschap.

Gasten op de Ooi

door Peter

Een volk bijen van de imkervereniging is afgelopen vrijdagmorgen op locatie Ooi-Koppenberch aangekomen en zal daar een seizoen blijven. Het volk heeft eerst een poosje in een andere gemeente gestaan. Dit omdat ze anders hun oude stek weer zouden opzoeken. De afstand van de bijenstal op de Hoge linie naar locatie Ooi is te kort, zodat de bijen wanneer ze niet eerst een tijdje wat verder weg waren geplaatst, meteen weer naar de bijenstal zouden zijn gevlogen. Via deze omweg zijn ze nu gearriveerd. Albert Lebbink kwam de kast met het volk brengen en het is dan altijd spannend wanneer je het luikje opendoet of de bijen niet gestrest zijn geraakt en in de aanval gaan. Gelukkig viel het allemaal mee en na een uurtje was het of ze daar altijd al hebben gestaan. De kast staat op een rustig plekje achter op het terrein zodat de bijen niet gestoord worden. Als het goed is hebben de tuinders op de Ooi er dit seizoen profijt van en zullen fruitbomen, bessenstruiken en aardbeien meer oogst op leveren.bijen te logeren (Medium)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.