Nieuwsbrief 32 – april 2015

Sneeuwklokjes

van de redactieAmelisweerd en Oostbroek febr 2015 (15)

Ook tuinders die geen lid zijn van de VVID lezen met plezier de maandelijkse nieuwsbrief. We kregen op de redactie van een van hen een prachtige foto binnen van sneeuwklokjes in Amelisweerd. Nu eens geen foto gemaakt op een natte druilerige dag. Ook dan kan je een geweldige foto maken die laat zien dat ook sneeuwklokjes liever niet met kou en nattigheid van doen hebben.

Eindelijk mooi weer

door Peter

Vrijdag 6 maart was het dan zover, niet teveel wind en voor het eerst in tijden eens een lekker zonnetje. Vol goede moed naar de tuin een beetje opgeruimd en de composthoop geleegd. Na meer dan een maand stil te hebben gezeten viel dat nog niet mee. Met name de compost die in de bak van het afgelopen jaar zat was kletsnat. Een flinke klus om dat over te zetten naar de andere bak. Eigenlijk is ook de grond nog veel te nat om een spa in de grond te steken dus daar nog maar even mee wachten. Daarom maar de laatste stronken boerenkool en een restantje prei opgeruimd en genoten van het weer lekker buiten bezig zijn. Heerlijk om weer eens aan de slag te zijn en even je hoofd leeg te maken.Wilgentenen Ooi

De ochtend erop viel het gelukkig mee met de spierpijn en hebben we gezellig met de werkers van de bijen-aanplant een hoekje voor plantenresten gemaakt van stammetjes van de hazelaar en wilgentenen van de griend op de bongerd. Nu de bloemenperken (taartpunten) onder een aantal leden verdeeld zijn, heeft iedereen van deze groep een persoonlijk stukje waar gedurende het jaar voor gezorgd wordt.

Start nieuwe seizoen

van het bestuur

Volkstuin doesburg werkdag1 April start officieel het nieuwe tuinseizoen en wordt van de leden verwacht dat ze hun tuin de nodige grondbewerking geven en een start met het nieuwe seizoen gaan maken. Het bestuur vraagt de leden voor zover men nog niet is begonnen, een aanvang te maken. Ook  de buitenranden van de tuin langs de paden dienen op verzoek van de onderhoudsploegen vrij van onkruid en beplanting te worden gehouden. Denk ook aan overhangende takken van frambozen en bramen, die vooral bij regen hinder kunnen veroorzaken voor tuinders die van de paden gebruik maken. 

Zaadveredeling

door Peter

Was het tot voor een paar jaar geleden heel normaal dat wanneer je een plant wilde veredelen je hiervoor gebruik kon maken van elkaars zaad en plantmateriaal, dreigt hier een einde aan te komen. Een aantal grote multinationals nemen een patent op een plant die ze veredeld hebben en met deze planten kan je niet meer verder omdat je die hiervoor niet meer mag gebruiken.

Op deze manier zal de diversiteit van de soorten af gaan nemen en zullen we op den duur niet veel meer te kiezen hebben. Slechte zaak dus en nu maar hopen dat hier op Europees niveau een halt toegeroepen kan worden. Wil je meer weten over dit onderwerp kijk dan eens naar de uitzending van ZEMBLA hierover.

Onderstaand nog een artikel hierover dat op de website van Zembla is verschenen.

 zaadveredeling_ms_719_433_s_c1

Agrochemische bedrijven willen ook zeggenschap over klassiek veredelde groenten

Het aantal patenten op gewone groenten neemt toe. De 10 grootste groentezaadbedrijven ter wereld hebben 19 patenten op natuurlijke eigenschappen van groenten, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Nog eens 132 patenten zijn momenteel in aanvraag bij het Europese Octrooibureau. Deze patenten zijn omstreden omdat multinationals hiermee een monopoliepositie kunnen krijgen en de vrije toegang tot biologisch materiaal kunnen blokkeren. Toegang tot biologisch materiaal is cruciaal voor de voedselzekerheid.  Uit de cijfers blijkt dat de Amerikaanse multinational Monsanto 5 patenten op groenten heeft en nog eens 60 patenten in aanvraag heeft. Hiermee neemt de zaadgigant bijna de helft van alle patenten op zich.  Gevolgd door de Zwitserse concern Syngenta met 4 patenten en 26 aanvragen. Het grootste Nederlandse zaadbedrijf is RijkZwaan met 3 patenten en 25 aanvragen.

Negatieve gevolgen voedselzekerheid
Staatssecretaris van Economische Zaken, S. Dijksma, is verontrust over deze patenten. Ze laat aan ZEMBLA weten:  ‘Ik vind het zorgelijk dat de wereldvoedselvoorziening dreigt te worden geconcentreerd bij een paar multinationals. Ik vrees dat dit ten koste gaat van de keuzevrijheid van kwekers, telers en consumenten. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de voedselzekerheid.

Volgen prof. M. Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam, zijn dit “gevaarlijke patenten”. ‘Zo kun je stukje bij beetje landjepik doen (en het overnemen). Het is net als Risk, je neemt langzamerhand de planeet over.

Broccoli
Monsanto, marktleider in genetisch gemodificeerde gewassen en producent van bestrijdingsmiddelen, is één van de belangrijkste voorvechters van patenten op eigenschappen van groenten. Monsanto woordvoerder M. Buckingham zegt in ZEMBLA over het patent dat het bedrijf heeft op een broccoli met een extra lange steel: ‘We waren de eerste die het gelukt is om zo’n broccoli te ontwikkelen. Het is wettelijk toegestaan.

Aanpassen patentwetgeving
Ons kabinet wil dat de Europese patentwetgeving wordt aangepast. Staatssecretaris Dijksma kondigt in ZEMBLA aan: ‘Ik wil verdergaande wijzigingen doorvoeren ten gunste van kwekers, maar daarvoor is in ieder geval wijziging van de Europese regelgeving nodig. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie volgend jaar zal ik initiatieven nemen om dit te bespoedigen.

Wij slikken jullie zaad niet

Volgens het Europees Octrooiverdrag zijn plantenrassen en biologische processen van octrooiering uitgesloten. Maar de eindproducten van deze processen mogen volgens de huidige regelgeving wél gepatenteerd worden. Op dit moment buigt het hoogste Europese orgaan op octrooigebied, de Grote Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau, zich over deze onduidelijkheid. De toekenning van de 132 nieuwe groentepatenten wordt aangehouden totdat de Grote Kamer van Beroep een beslissing heeft genomen. De uitspraak wordt dit voorjaar verwacht.

 

Donderdag 23 april algemene ledenvergadering

Van het bestuur

Hierbij nodigen wij onze leden uit voor de 34e algemene ledenvergadering van de Volkstuinders Vereniging in Doesburg. Deze vergadering zal plaatsvinden op donderdag 23 april, om 19.30 uur in zaal de Onderbouw, Juliana van Stolberglaan in Doesburg,

Tijdens de vergadering zullen de stukken digitaal gepresenteerd worden. Deze stukken staan ook op de ledenpagina van de website van de vereniging zodat de leden er alvast kennis van kunnen nemen. Een persoonlijke uitnodiging voor leden komt via mail of post nog naar u toe.

 

Tip van Corrien:

Nog een oude spijkerbroek over en kan je wel een handige schort gebruiken in de tuin? Bekijk deze link.tuinschort

 

Beleef de Linies

door Peter

Maandagavond 16 maart waren de leden van de klankbordgroep “Beleef de Linies” uitgenodigd op het stadhuis om over de stand van zaken geïnformeerd te worden. Namens de VVID was Peter aanwezig.

gebouwen illustrator

Deze avond was belegd om te informeren over de stand van zaken tot nu toe. Het is de bedoeling dat de oorspronkelijk geplande verbindingszone toch weer in beeld komt en dat vanaf het slibdepot in Drempt tot de Hoge linies een aaneengesloten stuk natte natuur komt. Hiervoor moeten eerst nog gronden verworven worden. Naar aanleiding van dit plan is afgesproken dat het bestuur in april op het gemeentehuis zal komen om te bespreken wat de toekomstige mogelijkheden voor de VVID zouden kunnen zijn.

 

Bladerdeegtaart met spinazie, eieren, spek en kruidenkaas

door Peterplaattaart_met_spinazie_en_ei_B

Eenvoudig te maken en een mooie combinatie van smaken met spinazie, lekker tussen de middag na een ochtend op de tuin. Stevig genoeg om ’s middags weer nieuwe energie te hebben voor nog een rondje tuinieren of een eindje op de fiets.

 

 

 

logo_zaai_140pxkopie

van de redactie

Elders op de website staat een zaaikalender. Altijd een handig geheugensteuntje. Wie heeft er niet eens zaadjes gekocht en is ze daarna vergeten te zaaien omdat ze niet meteen de grond in konden? Op internet nog eens rondgeneusd en een zaaikalender gevonden die de zaaitijden van heel veel groentes op een rijtje heeft. Ook de kiemtijd, het aantal dagen tot de oogst en de plantafstand staan genoemd. Via deze link kom je op de pagina. Wanneer je denkt dat de kalender wel een beetje klein is om te lezen klik met de linkermuisknop op de kalender en hij zal groter worden.

Op de website van zaaikalender.com staan nog meer zaken die de moeite van het lezen waard zijn.

Witlof

van de redactie

Als vervolg op artikel van Anneke en Paul in de vorige nieuwsbrief is de redactie op zoek gegaan naar een goede teeltbeschrijving. Die werd onder andere gevonden op de website “Diana’s mooie moestuin”witlof

Witlof is een teelt die nogal uitgebreid is, omdat je eerst wortels gaat kweken, en pas later de witlof zelf gaat kweken (dat telen van de witlofjes zelf in het najaar heet ook wel ‘trekken’).

In dit stukje gaan we uit van de teelt zonder dekgrond Het Trekken van witlof kan dan het beste met de volgende soorten:

voor trek zonder dekgrond: Zoom F1, Mitiva, Videna, Daliva F1

voor zowel de teelt met als zonder dekgrond: Blinker F1, Focus F1, Totem F1

Standplaats

Witlofwortels horen op het landje van de wortelgewassen.

Teeltwijze

De teelt is in 2 delen verdeeld; In de eerste fase worden de lange dunne vlezige wortels gevormd. De tweede fase is het “trekken”; de wortels worden opnieuw geplant, maar dan heel dicht bij elkaar en bedekt met een laagje grond of zand (of een mengsel).

Bodem

Witlof groeit op alle gronden, mits ze een goed structuur en luchtigheid bezitten. Ze maakt een lange wortel en heeft een vochtvasthoudende bodem nodig, maar mag niet kletsnat blijven.

Bemesting

Eigenlijk wil je niet dat de plant heel hard groeit; je wilt mooie wortels kweken waar je later dan de kropjes uit gaat ‘trekken’. Daarom geef je geen stikstofrijke mestsoorten (die bevorderen vooral de groei van het blad). Geef een matige hoeveelheid koemestkorrels en eventueel een klein beetje kali.

Zaaien

Bijna alle witlofrassen zaai je ter plaatse, in mei. Maak de grond goed en vooral diep los. We leggen dan de stok van een bezemsteel op de grond en duwen die zachtjes even de grond in. Je hebt nu een mooie geul waar je gelijkmatig en recht in kunt zaaien. Geef het zaaisel regelmatig water, het mag niet uitdrogen. Ze kiemt snel, binnen 1 tot 3 weken, afhankelijk van temperatuur van lucht maar ook van de bodem. Je kunt witlofwortels eventueel ook voorzaaien; zeker in de kas kiemt ze dan heel snel. Gebruik dan wel vrij grote potjes want de plantjes laten zich slecht verspenen en verplanten.

Verzorging

Zo’n anderhalve tot 2 maanden na het zaaien moet je uitdunnen. Zorg dat de overgebleven plantjes op ongeveer 12-15 centimeter afstand staan. Blijf zorgen voor voldoende vocht, 

Rooien

Om later goede vaste kropjes te kunnen ‘trekken’ moeten de wortels goed volgroeid zijn. Een beetje afhankelijk van de variëteit kun je ergens tussen begin oktober en eind november de wortels rooien. Dat rooien doe je door de spitvork naast de wortels in de grond te steken en dan de wortels zo zonder beschadigingen naar boven te halen.

Leg de wortels vervolgens met blad en al een weekje naast elkaar op de grond; tijdens die week trekken er nog reservestoffen van de bladeren naar de wortels en die voedingsstoffen zijn straks van harte welkom als je de witlof gaat trekken.

Verwijder na die week het blad door het af te snijden, laat wel het hart/groeipunt zitten, zodat de wortel later bij het planten in zand/grond weer uit kan lopen! Dit komt neer op ongeveer 2 centimeter boven de wortel het loof afsnijden. Bij te kort afsnijden wordt er geen krop maar losse blaadjes gevormd. Als je echter te lang afsnijdt krijg je geen mooie vaste kropjes.

De wortels maak je nu schoon: verwijder de dunne zijworteltjes en eventuele modder. En dan kun je gaan inkuilen, maar je kunt de wortels eventueel ook nog wel even bewaren (afhankelijk van wanneer je de oogst wilt). Op een droge plaats bewaren de wortels (maximaal 6 weken) bij een temperatuur van ongeveer 5 graden Celsius prima.

Hoe je verder werkt staat beschreven in Nieuwsbrief 31

 

Laatste nieuws over Monsanto

Lyon

De afdeling voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie houdt er rekening mee dat industrieel gebruik van glyfosaat gevaarlijk is. Glyfosaat is één van de populairste onkruidverdelgers en wordt op grote schaal gebruikt in de landbouwindustrie. Het middel glysofaat is bekend onder de merknaam Roundup. Dit schrijft het Parool afgelopen zaterdag 22-3. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) denkt dat als het middel gebruikt wordt door tuinierende particulieren het niet riskant is.

Via een artikel in tijdschrift The Lancet Oncology laat het IARC weten dat glysofaat nu te boek staat als mogelijk kankerverwekkend. Dat is in rangorde van zorgelijkheid de tweede categorie. Volgens het IARC is het middel aangetroffen in het bloed van landbouwarbeiders. Het wordt dus door het lichaam opgenomen. Er is al ‘beperkt bewijs’ dat de onkruidverdelger bij mensen non-Hodgkin-lymfklierkanker kan veroorzaken. Inmiddels is er al bij ratten en muizen duidelijk aangetoond dat deze dieren door het blootstaan aan glysofaat verschillende vormen van kanker kunnen ontwikkelen.

De fabrikant van Roundup, Monsanto, is het niet eens met het besluit van IARC.  Monsanto is een Amerikaans chemisch bedrijf en wereldleider op het gebied van de genetische modificatie van zaden en producent van Roundup,

Monsanto dam
Demonstranten betogen op de Dam tegen de Amerikaanse multinational Monsanto, maker van genetisch gemanipuleerde producten en onkruidverdelger Roundup.

 

Uit de brand

door Petergezocht

Na een oproep aan de leden om gedurende een jaar de tuin van één van de tuinders op de Hoge Linie over te nemen wegens een ernstige schouderblessure, is het dan toch nog gelukt om iemand te vinden die dit jaar de tuin tot november onder zijn hoede wil nemen. Het is één van de aspirant-leden die eerder wegens omstandigheden zijn tuin op heeft moeten zeggen en ondertussen weer zover is dat hij weer lekker aan de slag kan. Tijn is uit de brand en Fred kan weer aan de slag. Mooi dat het met elkaar zo geregeld kon worden.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.