Nieuwsbrief 31 – maart 2015

Boerenkoopavond Welkoop (Medium)“BOERENKOOPAVOND”

van Welkoop Toldijk

Beste tuinders van Volkstuinders Vereniging in Doesburg.

Bij deze nodigen we u van harte uit voor onze Boerenkoopavond. Deze avond vindt plaats op maandag 2 maart 2015 bij Welkoop Toldijk  tijdstip: van 18.00 – 21.00 uur.

Tijdens deze avond heeft u de mogelijkheid om onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers te genieten van onze winkel, die geheel in het teken staat van het voorjaar en te profiteren van mooie aanbiedingen. Natuurlijk gelden dan óók de aanbiedingen die in de lopende folder staan.

Buiten de actie- en folderaanbiedingen ontvangt u ook nog 21% korting op uw overige aankopen.

Natuurlijk spaart u deze avond ook punten voor uw klantenpas. Wanneer u deze nog niet heeft, willen wij u deze graag overhandigen.

Schrijf de datum in uw agenda, en kom 2 maart a.s. tussen 18.00 en 21.00 uur naar Welkoop Toldijk om extra voordelig uw inkopen te doen!!

We zien uw komst graag tegemoet.

Met vriendelijke groet, namens het team van Welkoop Toldijk,

Peter Weenk

 

Tonkinstokkencropped-bonenstaken-tonkinstokken-bamboestokken1.jpg

van het secretariaat

Het kan deze maand nog! Wie graag bonenstaken/tonkinstokken van 270 cm lang voor de prijs van 1 euro wil bestellen bij de vereniging, kan dit doen door het bedrag over te maken op rekening NL79INGB0005638857  t.n.v. Volkstuinders Vereniging in Doesburg. Dit onder vermelding van het aantal tonkinstokken dat men wenst. Wanneer het geld op de rekening van de vereniging is bijgeschreven zullen we de tonkinstokken bestellen bij de leverancier. Dit kan nog tot 31 maart.

Noteer vast in de agenda: Algemene ledenvergadering

van het bestuurfokke-sukke-ledenvergadering

Noteer vast in de agenda. Op donderdag 23 april om 19.30 uur zal de jaarlijkse algemene ledenvergadering worden gehouden in de Onderbouw. In de volgende nieuwsbrief meer over het jaarverslag en de notulen van 2014. De kascommissie zal deze maand op de Hanzeweg worden uitgenodigd om de financiën van 2014 door te nemen.

De moestuin in maart

van de redactie

De lente komt er aan. De vorst gaat langzaam uit de grond en het warmt voorzichtig op. Voor de moestuinders staat er weer een hoop te gebeuren. Zoals het zaaien van aardbeien of veldsla. Iedere tuinder kan zijn handen weer uit de mouwen steken in de maand maart.

Onkruid verwijderen295435_tuin-onkruid-verkleind

Ook in begin maart zal een belangrijk aandachtspunt het opruimen van de moestuin zijn. De laatste plantresten zoals een rijtje prei moeten worden verwijderd. Vergeet ook zeker niet het onkruid grondig te verwijderen, ook in de gangpaden, zodat de lente in je moestuin kan beginnen.

Grond in de moestuin

Doordat de maanden januari en februari erg koud zijn geweest zal de grond dat ook zijn. Je kunt een tunneltje plaatsen zodat de grond een beetje verwarmd wordt. Want zoals je weet, zorgt de koude grond er voor dat de zaden minder vlug zullen kiemen. Voordat je de eerste zaadjes wilt gaan zaaien, doe je er verstandig aan om voor de eerste zaaibeurten je moestuin om te spitten. Dit tegen de onkruidvorming.

De grond in de moestuin moet regelmatig gevoed worden. Dit moet gebeuren in de maximaal 40 cm diepe, vruchtbare, bovenste grondlaag waarin het wortelleven zich afspeelt.  Onder die laag zit steriele grond waar de planten niets aan hebben. 
De vruchtbare laag moet het liefst rul en kruimelig zijn, waardoor de lucht en het water in de grond kunnen doordringen. Het bodemleven en de wortels hebben water en lucht nodig. Het bodemleven heeft lucht nodig om te voorkomen dat er stinkende rottingsprocessen op gang komen.

Bemesten

Anorganische of kunstmeststoffen zijn chemische producten die de planten een snelle, sterke groeistoot geven. Organische of biologische meststoffen komen langzaam vrij en werken daardoor ook langdurig. Bemesting op z’n tijd doet de meeste tuinen goed. Er zijn grofweg drie soorten mest: organische mest, natuurlijke meststoffen (als aanvulling op organische mest) en kunstmest.
Als je rekening wilt houden met het milieu, dan is organische mest (gemaakt van compost of dierlijke mest) de beste keuze. Organische mest maakt namelijk nuttig gebruik van reststoffen. Daarnaast is het een goede bodemverbeteraar. Organische mest verbetert niet alleen de hoeveelheid voedingsstoffen maar ook de structuur van de bodem. Dat houdt het bodemleven gezond en maakt planten beter bestand tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Bovendien kan de bodem dan beter regenwater vasthouden, waardoor het besproeien van de tuin met regenwater minder vaak nodig is.

Compost

Compost kun je het best door het bovenste grondlaagje mengen. Hierdoor wordt de grond losser. Dat helpt de plantenwortels bij het opnemen van de voedingsstoffen. Compost kun je ook gebruiken voor het gazon: strooi het dan uit in een dun laagje. Voor zware grond (kleigrond) is het najaar de beste periode; voor overige grondsoorten is het voorjaar een goede tijd.

Zaaikalender

Voor degenen die niet meer zo heel precies weten wanneer je zaden moet zaaien nog even een link naar de zaaikalender elders op de website.

 

Tipnarcissus-tete-a-tete

van de redactie

Het loof van de voorjaarsbollen moet na de bloei aan de bollen blijven zitten totdat het geel geworden is. Via het bladgroen nemen de bollen voedingstoffen op zodat ze het volgende voorjaar weer kunnen bloeien. Wanneer het bollenloof meteen na de bloei afgeknipt wordt zal er het volgende jaar nog maar een enkele bloem te zien zijn. Om het loof er niet zo slordig uit te laten zien kan het opgebonden worden. Als je zorgt dat er voorjaarsbloeiers zoals vergeet-mij-nietjes, violen, judaspenning en longkruid naast geplant zijn, kan het bollenloof onder deze plantjes gevouwen worden.

 

Witlof kweken

door AnnekeWitlof

Licht in de duisternis! Dat was onze eerste gedachte toe we midden in de winter op zolder ons teeltexperiment onthulden. Omstreeks kerst, zullen we maar zeggen. Witlof uit eigen bloempot.

Eigenlijk helemaal zonder problemen. Het zaad kwam goed op, geen ziektes of plagen, geen omkijken naar, en het oppotten was ook vrij eenvoudig. Wat bovendien heel bevredigend is: je hebt als tuinder ook in de winter nog wat te prutsen. Het enige bijzondere wat je echt moet hebben is een donkere ruimte met een temperatuur van 15 à 16 graden. Maar een onverwarmde zolder in een centraal verwarmd huis heeft nou net precies die temperatuur in een niet te koude winter.

witlof 050Eind oktober hebben we een deel van de wortels uit de grond gehaald, ze kunnen tot de vorst in de grond blijven. (Hoe dat gaat met zaaien, op 10 cm uitdunnen enz, dat snappen jullie wel) Eerst laat je ze een weekje drogen. (ja, wij hebben het ook maar van horen zeggen, maar het grootste gevaar is waarschijnlijk rot in de pot. Vandaar dat indrogen)

Dan de wortels wassen, het loof er op een witlof 051paar cm afsnijden, en de buitenste blaadjes helemaal tot op de wortelhals. De wortels inkorten tot ongeveer de hoogte van de pot. De halzen moeten uiteindelijk een eindje boven de grond uitsteken (waarschijnlijk weer die rot), dus hoogte pot is kort genoeg.

En dan in de grond. Het makkelijkst is om de pot op z’n kant te leggen, en laagjes aarde en wortels er in te stapelen. We hebben potgrond witlof 055gebruikt, maar voeding hebben ze eigenlijk niet nodig, dus turf met zand is ook voldoende. Wel moet de grond goed water vasthouden. Uiteindelijk grondig nat maken. (Pot rechtop, kraan aanzetten, laten intrekken, weer water erover enz) En dat allemaal in de warme keuken!

6 weken wachten. Verder niets.

 

Witlof met tijm en honing

door Peter

witlof-honing-tijm-mediumEen mooi smaakcontrast; het bittere van witlof met de gecaramelliseerde smaak van honing en tijm. Voor het recept zie rubriek recepten

 

Palmkool, de vergeten kool.Palmkool[1]

door Pim Edelman

Dit jaar heb ik voor het eerst Palmkool in mijn tuin staan. Deze zomer kreeg ik 5 plantjes, met de opmerking: een soort boerenkool. Het leuke is dat er geregeld een wandelaar langs kwam met de vraag: ‘Wat is dat voor een plant?’  ‘Palmkool’. ‘Nog nooit van gehoord’ of ‘nog nooit gezien’. Lang moest ik het antwoord verschuldigd blijven hoe de smaak was. Als boerenkool, dus eerst de vorst erover… Inderdaad is de smaak net als boerenkool, iets zoeter en veel groener in de pan. Is goed te eten.  Via Google kom je wel wat informatie tegen. En ook recepten van deze zeer gezonde plant. Hieronder de info van Wikepedia:

Palmkool (Brassica oleracea var. palmifolia) is een tweejarig, niet winterhard, eeuwenoud bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Hij wordt palmkool genoemd omdat de smalle kroezende bladeren als bij een palmboompje van de stengel afgroeien. Deze gelijkenis wordt nog sterker als het blad van onder naar boven geoogst wordt. De plant kan wel tot drie meter hoog worden, wordt vanaf maart gezaaid en kan vanaf de herfst tot in februari geoogst worden.

Palmkool is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied en wordt vooral in Italië veel gegeten, onder meer als ingrediënt van de minestrone en ribollita. De Italiaanse naam is Cavolo nero (zwarte kool), omdat het blad zeer donker gekleurd is. De donkergroene tot zwartgroene, gebobbelde bladeren zijn 60 – 80 cm lang en 8 – 10 cm breed.

Palmkool bloeit in het tweede jaar van mei tot in augustus met lichtgele bloemen, maar komt in de noordelijke streken van Europa meestal niet tot bloei. De zaden zijn van juli tot september oogstrijp.

Of de plant inderdaad niet winterhard is zal moeten blijken. Andere artikelen op internet geven aan dat de plant wel winterhard is. Ook zijn in het koudere Nederland, de bladeren niet zo lang en breed.

Loop maar eens langs de Bolwerken, dan zie je de planten nog wel staan.

Pim Edelman.

 

RIBOLLITA met CAVOLO NERO (palmkool)

door Peteritalian-ribollita-recipe22

Veel Nederlandse kookboeken vermelden bij een recept met Cavolo Nero (of palmkool of Toscaanse kool) dat je het ook kunt vervangen door boerenkool. Andersom kun je ook elk gerecht met boerenkool met Cavolo Nero klaarmaken. Stamppot van Cavolo Nero is bijvoorbeeld verrukkelijk. Toch is er een duidelijk smaakverschil. Hoewel deze winterharde groenten veel gemeen hebben, heeft boerenkool meer structuur dan smaak, en Cavolo Nero juist meer smaak en minder van dat vezelige van de boerenkool.

Een typisch Toscaans winterrecept met Cavolo Nero is ribollita. Ik heb het opgepikt uit het geweldige kookboek River Cafe Cook Book Easy van Rose Gray en Ruth Rogers.

Het recept is inderdaad easy, vooropgesteld natuurlijk dat je de hand kunt leggen op Palmkool. De soep moet lekker dik zijn zoals een winterse soep betaamt. Lees verder in de rubriek recepten.

 

Mest kruien

door DickStront scheppen

Zaterdag 24 januari was het zo ver. Paul Delleman had mest van een biologische boer georganiseerd voor een aantal tuinders.

Om het allemaal wat makkelijker te maken was er ’s nachts een flinke laag sneeuw gevallen.

De boer die de mest zou brengen was om 10.00 uur besteld maar kwam een uur later.

In het begin was het best wel koud, maar toen de zon er door kwam werd het zelfs aangenaam.

Het was een enorme berg dampende mest die naar de diverse tuinen moest worden gebracht. Maar met vereende krachten zijn er met acht tuinders minstens 120 kruiwagens rond gebracht.

In de pauzes hebben we koffie, thee en koeken genuttigd die een aantal leden hadden meegebracht.

Bijzonder welkom was de onderhand traditionele Jägermeister die Jan Roering ons kwam brengen.

Dit initiatief van Paul laat zien hoe je binnen een vereniging gezamenlijk zaken kunt oppakken en die met veel plezier kunt uitvoeren.

Dit verdient zeker navolging op alle locaties.

Interessante link

van Henk Hoogink

Onderstaande link verwijst naar een activiteit die andere leden van VVID ook interessant kunnen vinden. (klik op het logo van “Reclaim the seeds”) Het gaat hier om een groep mensen die het belangrijk vindt diversiteit van de soorten te behouden.

reclaim the seeds

Uitzending Zembla over gen-tech

van de redactie

Voor tuinders die geïnteresseerd zijn in de gevolgen van genetisch gemanipuleerde gewassen en de lobby om dit via een vrijhandelsverdrag ook in Europa toe te laten een link naar de uitzending van ZEMBLA van 25 februari. Deze aflevering laat zien wat de gevolgen zijn van grote gebieden met genetisch gemanipuleerde gewassen. Je gelooft het haast niet maar zelfs het onkruid kan daar al tegen Round Up. Kinderen helaas niet.

BedanktKopij

van de redactie

Deze maand kwam er van vijf mensen kopij voor de nieuwsbrief binnen. Bedankt en leuk om te lezen. Fijn dat mensen hun steentje hebben bijgedragen. Dit is alweer de 31e nieuwsbrief en om elke keer een gevarieerde nieuwsbrief te maken kunnen we hier op de redactie wel wat hulp gebruiken. We houden ons aanbevolen voor onderwerpen die door de leden worden aangereikt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.