Nieuwsbrief 30 – februari 2015

Saban Uz overleden.

door Wilma.

Het nieuwe jaar was net één dag van start toen ons het bericht bereikte van het overlijden van ons tuinlid Saban Uz. Uz met uien

Eind september vertrok hij samen met zoon en schoondochter voor een lang verblijf naar zijn vaderland Turkije, zijn kinderen verbleven 3 weken samen met hem in zijn geliefde plaats Burdur 90 kilometer van Antalya gelegen. Zij keerden na drie weken weer richting Nederland. Saban zou nog tot eind november verblijven, net toen de kinderen dachten “eind van de week komt vader weer thuis”kreeg men telefoon dat vader die nacht tijdens zijn slaap was overleden aan een hartinfarct. Er was groot verdriet en er moest een hoop geregeld worden voor de uitvaart in Turkije. De kinderen boekten een vlucht en reisden af naar Burdur om hun vader te begraven.

Saban Uz was lid van de VVID vanaf ´t eerste uur en heeft veel tuinders zien komen en gaan en was altijd trots op vooral “zijn grote en mooie pepers” de plantjes deelde hij dan ook met de mede-tuinders op de Hoge Linie, ook de nodige Turkse kopjes koffie werden op zijn tuin geschonken en gedronken door alle nationaliteiten. Hij genoot daar zelf het meeste van!

Namens de volkstuinders vereniging zijn Peter en Wilma bij zijn kinderen geweest om hen te condoleren met het overlijden van hun vader en een en ander te bespreken.

De kinderen van Saban Uz nemen zijn tuin over en hopen er net zoveel plezier aan te beleven als hij. Wij wensen zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte de komende tijd. 

Saban Uz is 69 jaar geworden. 

We zijn even in ´t archief gedoken en bovenstaande foto gevonden, wilt u het artikel over meneer Uz lezen dat 2008 in de Gelderlander is verschenen, klik dan op de link.

 

NLdoet Volkstuinders afgelast!

van het secretariaat

logo nldoetHelaas moeten we melden dat het project dat gepland stond met NLdoet op 21 maart niet door kan gaan. De aanvraag voor een financiële bijdrage is door het Oranje Fonds afgewezen omdat die dag op de Panovenweg meerdere aanvragen waren ingediend. Omdat de begroting voor het verbeteren van het pad tussen Bijenweide en Complex Hoge Linie op deze manier niet sluitend te maken is, hebben we de beslissing moeten nemen om het project (tijdelijk) af te blazen. Het bestuur zal zich buigen over alternatieven. Het plan blijft in eerste aanleg bestaan, maar zal moeten worden aangepast aan de omstandigheden. In de komende algemene vergadering zal er aandacht voor zijn en kan het besproken worden. We kunnen later in het jaar altijd nog een algemene werkdag organiseren en het plan weer oppakken, maar in eerste instantie zijn het de leden die hierover beslissen.

 

Ziekenboeg

door Wilma

Harrie Remie verbleef begin december in het ziekenhuis in Nijmegen waar hij een operatie heeft Harrie Remieondergaan waarbij zijn hartklep werd vervangen. Voor de kerst mocht hij naar huis, waar hij nu kalm aan moet doen en langzaam weer herstellende is. Hij hoopt, wanneer er geen complicaties optreden, in februari weer eens naar zijn tuintje te kunnen gaan. De conditie is natuurlijk wel achteruitgegaan ook het vocht wat hij vasthoudt is lastig.

We hopen dat er maar gauw verbetering in mag komen, zodat we Harrie weer eens per fiets voorbij mogen zien gaan. Namens de vereniging is er een bosje bloemen bezorgd en wij allemaal wensen hem een spoedig herstel. Harrie van harte beterschap gewenst!!

 

Ook in 2015 tonkinstokken

van het secretariaatcropped-bonenstaken-tonkinstokken-bamboestokken1.jpg

Ook dit jaar willen we weer de gezamenlijke inkoop doen van tonkin bonenstaken. Een goed moment om de oude stokken in stukjes van 50 centimeter te zagen en tegelijk met het ophalen van de nieuwe in te leveren voor het insectenhotel!

Zoals iedereen bekend is, is het altijd een beetje een probleem om op pad te gaan en ergens bij een van de winkels in de buurt een stel bamboe bonenstaken te kopen. Vaak staan er niet genoeg op voorraad of de staken zijn per 3 verpakt en er hangt dan een fors prijskaartje aan.
Een prima idee om als vereniging de stokken in grootverpakking in te kopen en die aan de leden aan te bieden. Ook dit jaar moet het weer voor één euro per stuk kunnen lukken. Ten slotte zijn we in het bezit van een materialenopslag waar plaats is voor een voorraadje bonenstaken.

Graag willen we weten of leden tonkinstokken (lengte 270 cm. Prijs €1,=) van de vereniging willen afnemen zodat er een voorraadje door de vereniging kan worden aangeschaft. Indien er belangstelling is om tonkinstokken te bestellen; graag een mailtje naar: info@volkstuindoesburg.nl

 

De moestuin in februari

van de redactiesneeuwklok
Februari is een maand van kou en wispelturigheid, ook in deze maand kan het nog flink koud worden.
Een zonnige dag doet al vlug de groene vingers tintelen maar nog steeds is de boodschap afwachten…
Ondanks dat het nog een gure maand kan worden met vorst en zelfs sneeuw, kan je de lente toch al in de huiskamer halen!
Opruimen van de tuin
Het is heel erg belangrijk te starten met een gezond en ziektevrij perceel.
Dit kan natuurlijk nooit gegarandeerd worden maar met de juiste hygiënevoorwaarden kom je al een heel eind verder.
Laat nooit delen van zieke planten liggen in de moestuin, want bladeren, stengels en zelfs de wortels kunnen een bron van virussen, ziekten en bacteriën zijn!
Ook het wegnemen van de resterende kolen of koolstronken (steel + wortel) moet beslist gebeuren.
Grondbewerking
In februari kan er nog altijd gespit worden.
Ook het inbrengen van (blad)compost en organische materialen is een belangrijke schakel in het verbeteren van een bodem.
Het invoeren van zand, compost en veel organische bemesting kan op zware percelen vaak de oplossing bieden om een fijnere bodemstructuur te krijgen. Dit zal wel meerdere jaren tijd kosten.
Het is ook nu de ideale tijd om de zuurtegraad of pH van de bodem even te laten onderzoeken en te verbeteren.
Stel dat je een zure grond hebt, dan kan je deze perfect gaan neutraliseren door een bekalking uit te voeren. Kalk verricht wonderen in de moestuin want ook heermoes, een alom bekend kruid dat moeilijk te weren is door de weelderige wortelgroei kan het hierbij jaar na jaar moeilijker krijgen.
Zaaibedden klaarmaken en verwarmen
Bij het zaaien van groenten speelt vaak 1 factor een belangrijke rol, namelijk de temperatuur. Het is zo dat groenten soms niet kiemen of opkomen door een te koude temperatuur. Met deze gedachte moeten ook de zaaibedden voorbereid worden om uiteindelijk van start te kunnen gaan! Wanneer de grond fijngemaakt is kan er overgegaan worden tot het opwarmen van een zaaibed. Dit kan makkelijk gebeuren door een tunnel met plastic uit te spreiden over het perceel. De voorsprong door al te kunnen telen onder een tunnel varieert van vier tot zes weken. Na enige zonnige dagen zal de grond al gauw warm genoeg zijn waardoor de zaden een optimale kiemperiode tegemoet gaan!
Wat kan je nu al zaaien?zaaien
Het is echt nog heel vroeg, maar op een verwarmd plekje in de huiskamer of kas (serre), kan je toch al meerdere groentes zaaien.

Erwten
Wie vroeg voorjaar zegt, moet beslist eens aan erwten denken.
Het is een peulgewas dat perfect groeit bij koude en gure weersomstandigheden.
De kiemtemperatuur hoeft dan ook niet hoog te zijn, want 10 tot 15 C° is ideaal!
De zaden voorweken zal sneller kiemresultaten geven.
Plant de voorgekiemde zaden voorzichtig in potjes of zaaibakjes en dam alles aan.
Na enkele dagen zie je de eerste zaailingen al boven komen piepen!
Tuinbonen
Vicia faba. Labbonen of tuinbonenzijn de ijsberen onder de peulgewassen, want ook deze groente kan heel vroeg geplant worden! In tegenstelling tot wat de naam doet blijken, is de tuinboon alleen verwant met de gewone boontjes. Wel behoren ze allebei tot de vlinderbloemigen die stikstof (N) aan de bodem afgeven. Planten vanaf februari in een licht verwarmde ruimte zal de tuinboon ten goede komen. Uitplanten vanaf eind maart, begin april en al gauw zal er over gegaan worden tot bloemzetting, wat bij de tuinboon echt een plaatje is! Wanneer een tuinboon vroeg geplant wordt zal er minder kans op luis zijn.
Aubergines
Aubergines zijn echte zonnekloppers en hebben het dan ook graag warm.
Ze kiemen traag waardoor je beter enkele weken eerder kan beginnen om eind mei mooie plantjes te hebben.
Zaaien vanaf februari binnenshuis of in een verwarmde kas en dit bij een temperatuur van 20 tot 25 C°.
Na 2 weken zullen de zaden kiemen maar de temperatuur blijft een belangrijke factor!
Een traag kiemend vruchtgewas, maar het loont uiteindelijk het lange wachten…

 

Doperwten zaaien; diepvries leeg

gegeten bij “la Garage”Doperwtensoep_mint (Medium)

Het is weer tijd om de laatste restjes uit de diepvries op te ruimen en deze schoon te maken voor het nieuwe seizoen. Wanneer je dan toch doperwtjes gaat zaaien om aan het begin van het seizoen de eerste lentegroenten tot je beschikking te hebben, kan het pakje doperwten dat nog in de vriezer zit prima tot een heerlijke soep verwerkt worden. Bij ons elke oudejaarsavond een traditie; een gezellig diner met acht man. Om zeven uur het voorgerecht en wanneer het bijna twaalf uur is hebben we het nagerecht net afgeruimd. De spullen voor de gerechten worden klaargezet in de garage en indien nodig verder afgemaakt in de keuken. Dit jaar hadden Peter en Elly zoete doperwtensoep met munt gemaakt. Een frisse groene soep die in 15 minuten klaar is en die je zowel warm als koud kan eten. Je hebt er diepvrieserwten voor nodig, dus even graven naar de laatste in de diepvries of gewoon even naar Appie voor een zakje doperwten. Voor het recept zie de rubriek recepten.

 

Reactie van Anneke

Het was een bijster goed pompoenenjaar. Maar na diverse uitvoeringen soep, bonenschotels, en de bekende zuurkool met pompoen, lagen er hier nog steeds vier van die voetballen op de salontafel. Dus maar weer eens ter inspiratie het internet op, en een van de eerste ‘hits’ was warempel de Volkstuinvereniging in Doesburg met gesuikerde pompoen. Ik heb het recept keurig gevolgd, telkens de suiker ingekookt tot ongeveer 105 graden, afkoelen, overgieten enz, De ferme vlezige stukken waarmee ik begon zijn inmiddels veranderd in kleine krimpknotsjes , en de beet is ook nog steeds vezelig. Al met al niet helemaal het verleidelijke smeltende suikergoed wat ik verwachtte. Wat ging er mis?

Een andere tip uit uw onvolprezen nieuwsbrieven werkte heel goed: het verwijderen vanwasmachine_machine koolvliegaanslag op boerenkool met behulp van de wasmachine. Het is wel zaak om de knop ‘spoelstop’ in te drukken. Centrifugeren heeft weliswaar het voordeel dat je het blad niet meer van de nerven hoeft te ritsen, maar … hoe krijg je al die kleine stukjes weer uit de machine?

(reactie Peter: Zelf ook geprobeerd pompoen te suikeren en het resultaat was hetzelfde. Waarschijnlijk zitten er teveel vezels in pompoen die geen suiker opnemen. Je kan het waarschijnlijk beter maken met minder vezelrijk fruit zoals meloen)

 

Storm en regen

door Wilma en Peter

Dit jaar op 10 januari stonden we paraat om tuinen uit te geven. Deze dag hebben we drie afspraken staan. Eén in de morgen en twee ’s middags. Genoeg ruimte tussen de afspraken om tussendoor even naar huis te kunnen om een beetje op te warmen en een kop koffie te drinken.

slecht weerAndere jaren hebben we dan dikke truien en warme sokken aan en staan met de aspirant- tuinders in de sneeuw te praten over een nieuw seizoen en hoe je dat zoal kan aanpakken. Deze keer ging het heel anders. Windkracht 8 en een vlagerige regen. Regenjack aan en capuchon op. Met de auto op pad die dan meteen als schuilplaats kon dienen. Gelukkig kwam iedereen op de afgesproken tijd en wanneer men arriveerde gauw uit de auto en naar de betreffende tuin. Dan zie je weer even waar je het voor doet; blije mensen die het prachtig vinden dat ze een tuin toegewezen hebben gekregen. Christa Falhaber, Corrie Dekker en Efesio Spiga kunnen nog even niet aan de gang op hun natte tuinen en zullen moeten wachten tot het water weer een beetje weg is, maar leuk om te doen. Daar heb je het wel voor over om de spijkerbroek en jas thuis tussendoor in de droger te doen. Volgende verjaardag op het verlanglijstje: waterdichte broek!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.