Nieuwsbrief 27 – november 2014

De moestuin in november

van de redactie

November is de maand om vooruit te denken. Je moet de basis aanleggen voor het volgende jaar. Je hoeft nu niet te spitten. De komende tijd zal vorst de structuur van de grond breken en deze losser maken. In het voorjaar moet de grond dan een stuk makkelijker te bewerken zijn. Dit om de fijne zaailaag te krijgen om er onze zaden in te laten kiemen. In verhoogde en diepe bedden kun je direct halfverteerde compost op het grondvlak aanbrengen op de plaatsen waar je komend seizoen groenten wil gaan telen.

Wat moet er gebeuren in de maand november

Je moet de tuin nu gaan vrijmaken maken van zomergroente. Plantenresten kun je direct gebruiken om de bodem af te dekken of verwerken in de composthoop.

Rabarber verjongen

Oude wortelkluiten van rabarber hebben er baat bij als je ze opgraaft en met een scherpe spade in stukken deelt. Zorg wel dat ieder stuk een paar groeiknoppen heeft. Herplant de stukken in de grond die je hebt verrijkt met goed doorgerotte compost of ander organisch materiaal
Houd wintergroenten bereikbaarpastinaak-na-oogst

Straks kan de grond gedurende langere perioden bevroren blijven. Daarom is het aan te raden enkele pastinaken, rapen en wat prei uit te graven en die op een geschikte plek in te kuilen. Je moet ze er tijdens koud weer gemakkelijk uit kunnen halen.
Vroege spruiten oogsten

Vroeg rijpende spruitkoolrassen kun je deze maand al oogsten. Pluk ze altijd van onderaf naar boven. Trap met je hak de planten weer vast in de grond als ze zijn losgewaaid tijdens de herfst.

 

Nastoven in de oktoberzon.

Door Wilma

Op een mooie zondag in oktober even een wandeling over de dijk. Bij de woonboten zagen we hem in de verte al liggen. Nastovend in de oktoberzon

 Grote pompoen!

Najaarsbijeenkomst Onderbouw

van het secretariaat

Op donderdag 23 oktober zijn 24 leden op de najaarsbijeenkomst bij elkaar geweest. Op een informele wijze is de gang van zaken binnen de vereniging besproken.

Buiten de gang van zaken binnen de vereniging zijn ook de wensen en plannen aan de orde geweest.

Het is jammer dat er door een aantal leden niet meer aandacht besteed wordt aan het onderhoud van de tuinen en de randen langs de paden. Helaas nemen sommige tuinders hun verantwoordelijkheid niet ten opzichte van hun buren en de vereniging. Het is de bedoeling dat de tuinen volgend jaar geschouwd gaan worden door een tuincommissie. Wanneer tuinen slecht of niet onderhouden worden, zullen tuinders daar dan formeel op aangesproken worden. Dit kan dan gevolgen hebben voor het voortduren van het huurcontract voor de desbetreffende tuin. Er staan veel mensen op de wachtlijst voor een tuin die wel graag energie in hun hobby willen steken.

Wanneer mensen ziek zijn of door familieomstandigheden hun tuin niet kunnen onderhouden, zal een groep tuinders georganiseerd worden die tijdelijk een tuin voor iemand kunnen onderhouden. Zie verderop in deze nieuwsbrief.

Omdat “Beleef de Linies” nog wel een tijd op zich laat wachten leek het iedereen een goed plan om volgend jaar op 21 maart tijdens NL-doet, de zijpaden van de Hoge Linie te egaliseren, in te zaaien en het onderhoud van het complex weer goed op te pakken. Na de diefstal van de maaier en bosmaaier is het onderhoud niet meer lekker op gang gekomen afgelopen tijd. Volgend seizoen kunnen deze machines opnieuw aangeschaft worden. In eerste instantie was er een plan voor een stevige opslag maar na uitvoerig beraad is besloten om deze machines niet meer te stallen op het complex zelf, maar bij leden die dicht bij het complex wonen. Voor de bosmaaier is ondertussen een tehuis gevonden. Wanneer iemand bereid is de grasmaaier onderdak te verlenen, horen we dit graag. Tot die tijd kan de maaier opgehaald worden waar hij nu staat. Leden van de Hoge Linie die iets willen betekenen in het onderhoud van de locatie kunnen contact opnemen met het secretariaat.

Ook het vervangen van het hek langs de slootkant op complex Ooi-Koppenberch is aan de orde geweest. Het bestuur zal dit de komende tijd onderzoeken en een kostenraming maken, waarna dit zal worden opgenomen in het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). In de ledenvergadering van 2015 zal hier nog op teruggekomen worden.

 

Pompoenstoof met spinazie, tomaat, kikkererwt en peer.

Met wát……..? Met peer!

door Peter

Het is weer tijd om de salades te verruilen voor een lekkere stoofpot. Net zoals bij een salade doenPompoenstoof we natuurlijk allerlei groenten door elkaar. We hebben ten slotte een groentetuin. Er bestaat een aantal variaties op dit recept. Bijvoorbeeld een met geroosterde amandelen. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan de pittige smaak van de feta die ik voor de amandelen in de plaats doe. Een verrassende combinatie van groenten, fruit en kaas met een zuidelijk tintje. In de rubriek recepten de werkwijze voor deze verrassende stoofpot.

 

Oproep

van het bestuurziekenhuisbed_man

Het is de laatste tijd al verscheidene malen voorgekomen; tuinders die ziek worden en daardoor een tijdje hun tuin niet kunnen bijhouden. Soms is het moeilijk om iemand te vinden die een poosje de tuin goed voor je waarneemt. Wanneer je dan, meestal nog niet helemaal volledig hersteld, weer aan tuinieren toe bent, is het een hele klus om deze weer op orde te krijgen.

Daarom doen we een oproep aan de leden zich aan te melden voor de calamiteitengroep van je locatie.

Op de najaarsbijeenkomst zijn deze ”hulptroepen” aan de orde geweest. Het is de bedoeling dat er een aanspreekpersoon voor deze “hulptroepen” komt. Deze benadert dan de mensen die zich hiervoor hebben aangemeld en zorgt dat de betreffende tuin tijdelijk wordt onderhouden.

Iemand die door ziekte of familieomstandigheden zijn tuin niet kan doen kan dan bellen of mailen naar Wilma en Peter waarna vervanging georganiseerd kan worden. Leden en aspiranten die zich aan willen melden voor deze “hulptroepen” wordt gevraagd zich te melden bij: info@volkstuindoesburg.nl De mensen die positief hebben gereageerd tijdens de najaarsbijeenkomst worden verzocht zich per mail nogmaals te melden. Ook aspirant-tuinders worden van harte uitgenodigd om hieraan mee te doen.

 

FotoOnsterfelijkheidskruid

Deze foto werd opgestuurd door een tuinder die de hulptroepen wel nooit nodig zal hebben……wat wil je ook met deze planten op je tuin. Hij vertelde dat hij samen met zijn vrouw van plan is zeker 102 jaar te worden. What’s in a name?

             

Tips:

van de redactie

1: Mest. Als we planten oogsten uit de moestuin, verwijderen we ook de voedingsstoffen die door deMestvaalt met haan plant uit de bodem zijn opgenomen. Deze voedingsstoffen moeten we weer aanvullen, om elk jaar het zelfde opbrengstniveau te kunnen handhaven. Tevens hebben veel planten wat extra’s nodig om voldoende snel te kunnen groeien en tot volle wasdom te komen in de relatief korte periode die geschikt voor hen is. Stalmest is een gecomposteerd mengsel van stro en koemest. Het is een ideale meststof voor de moestuin en bevat relatief veel stikstof. Een nadeel van stalmest is dat het schadelijke insecten aantrekt (uienvlieg, koolvlieg, bonenvlieg etc.) Als je paardenmest in de tuin gebruikt kan het zijn dat de haver en gerstkorrels die de paarden eten in de mest zijn blijven zitten.

Deze zaden zullen in de tuin gaan ontkiemen. Het beste kan je oude koemest gebruiken die al minstens een jaar oud is. Nieuwe koemest bevat veel stro, dat eerst nog moet composteren. Als dit composteerproces in de grond plaatsvindt, onttrekt dit voedingsstoffen aan de grond. Hierdoor kunnen bij de planten gebrekverschijnselen optreden.

2: Snoei. De oudste takken van de bessenstruiken kunnen diep weggesnoeid worden. Ook de druif kan nu gesnoeid worden. Wordt een druif na de jaarwisseling gesnoeid dan gaan de snoeiwonden bloeden omdat de sapstroom van de druif al vroeg op gang komt. Lange takken moet u handhaven en leiden. Zijtakken snoeit u tot de hoofdtak.

3: Aspergeloof. Het is bijzonder raadzaam om, zodra het aspergeloof in oktober/november is afgestorven, de totale stengel, tot aan de basis van de aspergeplanten, uit te trekken en van de tuin te verwijderen en elders te vernietigen of te verbranden, om zo de eventueel aanwezige aspergevliegen en aspergekevers geen overlevingskans te geven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.