Nieuwsbrief 26 – oktober 2014

Najaarsbijeenkomst donderdag 23 oktober

Van het bestuurherfst-najaar-3-362657

Op donderdag 23 oktober om 19.30 uur wordt de jaarlijkse najaarsbijeenkomst gehouden in zalencentrum de Onderbouw aan de Juliana van Stolberglaan. Op deze avond zal het bestuur de leden op een informele manier op de hoogte stellen van het reilen en zeilen van de vereniging. Wanneer leden ideeën hebben of zaken aan de orde willen stellen, worden ze van harte uitgenodigd dit op deze avond om te bespreken.  

Oktober: check-up voor de winter

Van de redactie

pompoenIn oktober haal je de laatste groenten en vruchten van dit seizoen binnen. Pompoenen en appels bijvoorbeeld. Besteed extra aandacht aan het verwerken en bewaren van je oogst. Er valt ook nog wat te planten en zaaien. En oktober/november is natuurlijk de tijd om je moestuin klaar te maken voor de winter.

Oogsten en bewaren: In oktober/november richt je je op het goed bewaren van je oogst. Wat kun je oogsten en hoe bewaar je deze oogst het best: Pompoenen oogsten. Oogst deze als de steel helemaal droog is. Snijd de steel niet door, maar laat een stukje van de rank aan de pompoen vastzitten. Winterpompoenen kun je, afhankelijk van de variëteit, 2 tot 6 maanden bewaren bij een temperatuur van 10 tot 15°C. Pastinaak, prei en winterwortels oogsten. Dit kun je de hele winter door doen. Als het hard gaat vriezen moet je alles oogsten, anders vriezen je groentes kapot. Bewaar aardappels en appels op een koele donkere plek en niet bij elkaar in de buurt. Droge bonen eerst een paar dagen in de vriezer om te voorkomen, dat er kevertjes inkomen. Daarna kun je ze in een blik of pot bewaren. Oogst de tomaten, ook al zijn ze nog groen. Groene tomaten kun je na laten rijpen in de vensterbank, de meeste zullen nog rood en lekker worden. Worden ze niet meer rood dan kun je er ook nog groene tomatenchutney van maken. (Zie recept elders in de nieuwsbrief) Rode kool, witte en savooiekool moet je oogsten vóór de vorst. Je kunt de kolen in zijn geheel uit de rond trekken en ondersteboven ophangen in een koele droge ruimte. Spruitjes en boerenkool kunnen blijven staan, die worden alleen maar lekkerder na vorst.

knofkweekPLANTEN EN ZAAIEN: In oktober kun je nog knoflook planten. In lege vakken kun je tot december winterrogge zaaien. De rogge bevriest niet. In het voorjaar maai je de rogge af (maaisel op de composthoop) en spit je de rest goed onder. Winterrogge zorgt voor een goede afdekking van de grond in de winter.   In de platte bak kun je vanaf half oktober tot begin november onder glas winterpostelein en spinazie zaaien. Beide groentes kunnen goed tegen kou. Voordeel? Je hebt voor de winter jonge groenteplantjes die al in het vroege voorjaar een groeispurt maken. Je kunt dan al vanaf februari/maart/begin april oogsten! Als je het leuk vindt, kun je ook een bedje volplanten met bloembollen om in het voorjaar te snijden voor binnen. Alle soorten tulpen en narcissen kun je hiervoor gebruiken. Haal ze wel na de bloei weer uit de grond zodra het loof is afgestorven.

VOORBEREIDEN VOOR DE WINTER: Dek de wintersla af om deze te beschermen tegen de Bloemen-en-planten-beschermen-met-foliekou (bijvoorbeeld met cloches). De aarde rondom de prei kun je ophogen en aandrukken om de wortels te bedekken en beschermen. Dek roodlof en groenlof af met stro. Vrijgekomen vakken kun je afdekken met bonenstengels of snoeihout. Zo voorkom je dat de grond dichtslaat bij hevige regen. Dichtgeslagen grond ziet er vrij glad uit met vaak een groene algenuitslag. Onder de afdekking blijft de grond mooi kruimelig. Je kunt ook andere afdeklagen gebruiken, bijvoorbeeld: stro, hooi, bladeren, gemaaid gras of houtsnippers. Dit beschermt de grond tegen uitdroging, gaat onkruidgroei tegen en de voedingsstoffen in de grond blijven beter behouden. Probeer de tuin verder zo schoon mogelijk te maken voor de winter en vrij van onkruid. Noteer in welke vakken je wat hebt geteeld in het afgelopen seizoen! Volgend seizoen moet alles immers doorschuiven naar een andere plek, zodat de verschillende families maar eens in de 4 jaar op dezelfde plek staan.  

Chutney van groene tomaten

door Peter

Narijpende-tomatenWanneer je in het najaar tomaten oogst die nog groen zijn, dan kun je deze laten narijpen op de vensterbank. Worden ze niet helemaal rood? Verwerk ze dan in deze groene tomatenchutney! Het recept staat onder deze link  

Groene Passie dit jaar in Nijkerk

Van de redactieVTV-GroenePassie-Web

Dé beurs voor tuinliefhebbers. Tegenwoordig wil iedereen graag natuurvriendelijk tuinieren en zelf zijn eigen voedsel kweken. Groene Passie is het antwoord op deze vraag. Deze unieke en eigentijdse beurs vindt plaats in De Loods te Nijkerk, van 21 tot en met 23 november 2014. De openingstijden zijn: vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 november van 10:30 tot 18:00 uur. De Loods in Nijkerk staat al die drie dagen open voor wat de hobbytuinders nodig hebben, voor hen die vooruit willen met hun tuin, die geïnteresseerd zijn in de nieuwste technieken, die hun producten willen verbeteren, hun productie willen verhogen en die bereid zijn om daarin te investeren en die het tuinieren vooral nog leuker willen maken. Voor meer informatie: http://www.groenepassie.nl/

Meegenomen uit la douce France

Auberginedoor Peter

Misschien een plant die je kunt overwegen om te gaan kweken aan het begin van 2015. Niet alleen in het Middellandse-Zee gebied eten ze er lekker van. Ook in Nederland kan je aubergine kweken. Daarom maar eens meegenomen uit Frankrijk. Aubergine is een warmteminnende plant, hij houdt niet van wind en regen. Een beetje zoals pepers dus. Je kunt de teelt daarmee vergelijken. Aubergine kan geteeld worden in een kas maar ook zijn er soorten die geschikt zijn voor de volle grond. Als voorwaarde stelt de plant een zonnige, warme plek in de tuin. Ze hebben tijdens de kieming en de groei veel warmte nodig. Onder de 20°C houdt aubergine op met groeien. Voor de buitenteelt zijn er een aantal rassen die redelijk succesvol zijn. Elke grond is geschikt voor aubergines, het liefst niet te zuur. De bemesting hangt een beetje af van de grootte van de plant, maar compost en oude stalmest is altijd goed, aangevuld met wat koemestkorrels.

Opkweek: Zaai vroeg: begin tot half maart voor de vollegrondsteelt. Zaai in potjes of trays voor bij minimaal 22–25°C (in een warme vensterbank op het zuiden in een kamer die ook nog verwarmd wordt (huiskamer). Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij pepers: hoe warmer je zaait, des te sneller de kieming. Bij 22 graden duurt de kieming zo’n 2 tot 3 weken. Houd de zaailingen vochtig maar niet te nat, de grond mag echter ook niet uitdrogen, de plantjes gaan al snel slap hangen en herstellen lastig van zo’n droogteperiode. Als de temperatuur onder 18°C komt staat de plant stil; alles wat je haar boven die temperatuur kunt bieden helpt de plant groeien. Vanaf de derde week van mei kun je de planten buiten uitplanten. Help haar een beetje door een week of 4 eerder al wat (zwart) plastic over de grond te spannen zodat de grond extra kan opwarmen en de planten dus in een warmer bed geplant worden. Plant aubergines altijd zo warm, zonnig en beschut mogelijk.

Snoei In principe hoef je niet veel aan snoeien te doen. Het is prettig om de onderste 30 centimeter van de hoofdstam kaal te houden, en van de vertakkingen die de plant dan vormt 2 of 3 aan te houden. Scheuten en te groot blad dat voor vruchten hangt kun je verwijderen. Zet meteen een steun in de grond wanneer je de plant poot om later aan te kunnen binden. Soms zie je dat na de bloei de bloem half blijft hangen in het vruchtbeginsel; trek dat er dan voorzichtig uit zodat er geen smet of rotting kan ontstaan en de vruchten zich kunnen gaan ontwikkelen. Deze tip geldt trouwens ook voor Courgette en Pompoen. Geef water wanneer nodig maar aubergines hebben niet heel veel water nodig en een te vochtige omgeving zorgt voor een snellere aantasting door schimmels, niet te nat dus.

Oogst:Je eet een aubergine onrijp (rijpe aubergines oogst je voor zaden maar zijn dan rimpelig, sponzig, veranderd van kleur en niet smakelijk meer.) Ze moet groot genoeg zijn maar nog haar eigen kleur hebben en zacht in te drukken zijn (heel harde vruchten zijn aan het rijpen). Snijd de aubergine met een scherp mes (taaie steel) van de plant. Zelfgeoogste aubergines zijn niet zo lang houdbaar als supermarktaubergines; eet ze het liefst dezelfde dag, en anders de dag erop, de vruchten zijn maximaal een dag of 3 te bewaren, koel en donker. Regelmatig aubergines oogsten zorgt voor herbloei en dus weer nieuwe vruchten.  

Aubergines á la Romaine

door Peter.

aubergine a la romaineLekker voorgerecht of lunch en eenvoudig te maken. De meeste ingrediënten die niet op je tuin groeien, kan je tegenwoordig ook gewoon bij de ALDI kopen dus in dit geval hoef je wat lekker is niet in Vaison la Romaine te halen. Het Burgemeester Keizersplein is dichtbij. Lees verder in de rubriek recepten.  

Ingezonden naar aanleiding van nieuwsbrief 25  ………..

Door Peter en Wilma

Deze foto is afgelopen maand genomen op de weekmarkt in Vaison la Romaine. Hij is niet door ons gemaakt…Er is een andere tuinder van de VVID ook die kant op getogen en heeft deze foto opgestuurd. markt Vaison Edward

Edward bedankt, jammer dat we je niet tegengekomen zijn en samen Aubergine à la Romaine hebben gegeten. We hopen dat je knoflook het goed zal doen. Wie weet gaat het in Doesburg wel net zo lekker ruiken als in de Provence.

Ook dit jaar reductieregeling gemeente Doesburg

Van de redactie

Ook dit jaar heeft de gemeente Doesburg weer een reductieregeling. Mensen die onder de onderstaande inkomensgrenzen leven komen in aanmerking voor teruggave van de contributie van de Volkstuinders Vereniging in Doesburg. logo-gemeente-doesburgMaximale inkomensgrenzen netto inkomen per maand: Echtpaar/samenwonenden met of zonder kinderen € 1.415,49 Alleenstaande ouders € 1.273,94 Alleenstaanden van 21 jaar en ouder € 990,85 Medebewoners van 21 jaar en ouder € 849,30 Alleenstaanden vanaf 65 jaar € 1.086,97 Alleenstaande ouders vanaf 65 jaar € 1.367,88 Echtpaar/samenwonenden vanaf 65 jaar of waarvan één jonger is dan 65 jaar. € 1.496,14   De folder van de gemeente Doesburg is hier te downloaden.  

Cursus “Het gras te lijf” met bosmaaier en zeis.

Van de redactie

Cursus bosmaaienharenzeis4

Vrijdag 26 september zijn de laatste dagdelen van de bosmaaier- en zeiscursus gegeven. Zestien mensen hebben zich aangemeld om meer te leren van het werken met een zeis en dertien voor het werken met een bosmaaier. Er is op verschillende locaties in Doesburg gewerkt en geoefend. Een gemêleerd gezelschap van allerlei pluimage heeft deelgenomen en alle deelnemers hebben de cursus met goed gevolg doorlopen en het certificaat behaald. Fijn dat de techniek van het omgaan met een zeis niet verloren gaat en ook dat er nu meer mensen zijn die kunnen assisteren bij het onderhoud van de tuinlocaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.