Nieuwsbrief 23 – juli 2014

Doesburg is een hotel rijker!

door Wilma en Peter Vrijdag 6 juni was het dan zover, de dag waarop Doesburg een hotel rijker werd. Niet alleen toeristen zijn welkom in onze mooie Hanzestad maar vanaf nu is er ook ruimte voor insecten om te overnachten. Om acht uur ’s morgens op naar de bakker om lekkere verse broodjes te halen en nadat Kantinejufwe die gesmeerd hadden op pad om op Werkstation Beinum de cliënten op te halen en alle spullen te verzamelen. Nadat de bus terug was van de bezorgrit voor Was met Zorg alles ingeladen en toen we als laatste het frame voor het hotel erin wilden schuiven bleek dat het op twee centimeter na niet in de bus paste! Gelukkig boden de buren uitkomst. De firma Claus was meteen bereid om ons een aanhanger te lenen waar het hotel op kon. Wel wat vertraging, want alles moest nu vastgesjord maar gelukkig toch nog een oplossing. Terwijl we bezig waren met laden hebben de collega’s nog een geweldig mooie streng Prokkelbalonnen gemaakt die we meegnomen hebben en die de hele dag op locatie de zaak heeft opgefleurd. Om ongeveer half elf waren we op de Koppenberch en werden daar enthousiast ontvangen door een ploeg tuinders. Eerst maar eens kennis maken met elkaar onder het genot van een bakkie van Lies en daarna aan de slag. Met vereende krachten het frame op zijn plek gezet en de plekken uitgemeten waar de puntstukken in de grond moesten komen. Toen het hotel eenmaal verankerd was, hebben we de taken verder verdeeld en zijn de cliënten samen met de tuinders aan de slag gegaan met de voorbereiding van het dak, het bij elkaar zoeken van sedumstekjes, het vullen van het hotel met alle spullen en het plaatsen van het bordje. Om kwart over twaalf waren we allemaal wel aan een pauze toe. Iedereen was hard aan het werk geweest en ook de zon deed zijn best. Lekker even uitblazen bij de picknicktafel op de bongerd in de schaduw met broodjes, fruit, en van alles te drinken. Behalve Wilma, die haar oude werk als kantinejuf op het werkstation nog steeds niet verleerd was en zorgde dat niemand maar iets tekort kwam, deed ook Jan nog een rondje aardbeien van eigen tuin. Na de Opening Hotel Prokkel openinglunch nog een uurtje aan de slag met het planten van de sedumstekjes op het dak terwijl gelijktijdig de hele locatie een maaibeurt kreeg en alles weer piekfijn op orde werd gemaakt. Nadat Petra Verhaaf van Philadelphia, Peter Weenk van Welkoop Toldijk en Wim Roelofs van de gemeente Doesburg waren gearriveerd, werd het tijd voor iedereen een lekker koel flesje malt-bier te verzorgen. Dick Besselink bedankte als voorzitter van de volkstuindersvereniging in een korte toespraak iedereen voor zijn geweldige inzet, overhandigde Wim Roelofs een gieter water en gaf hem de eer om als eerste de sedumplantjes op het dakje van water te voorzien. Vanaf dat moment konden de insecten hun intrek nemen in Hotel Prokkel. Een bijzonder geslaagde dag waarbij maar weer bleek dat je, wanneer je het wilt, je samen bergen kan verzetten en het nog gezellig is ook.

Aardbeienmousse met witte chocolade

door Peterstrawberry4b Deze keer een heerlijk toetje met aardbeien en witte chocolade. Vaak wordt in een mousse gebruik gemaakt van gelatine maar dit recept heeft als bindmiddel witte chocolade, dus is ook geschikt voor vegetariërs. Hier de link naar het recept

Minder leuk

van het secretariaat. Behalve dat in de nacht van 9 op 10 juni door het inbrekersgilde een gerichte actie is ondernomen op het huisje van Ronald op de Hoge Linie en daar de machines voor het onderhoud van het complex en een motorpomp zijn gestolen, kregen we die week ook te dief_0horen dat Gottfried Laumen, terwijl hij samen met Anita in Kroatië op vakantie was daar een hartinfarct heeft gekregen en in een ziekenhuis aldaar is opgenomen. Gelukkig is hij 20 juni teruggevlogen naar Nederland en gaat het naar omstandigheden redelijk goed. Gottfried is in Duitsland opgenomen in een ziekenhuis en inmiddels weer thuis, 8 juli begint in Duitsland zijn revalidatie, voorlopig is het rustig aan doen en eerst weer herstellen, zodat hij daarna weer lekker kan tuinieren. Ook Ronald Besselink heeft de nodige gezondheidsproblemen. Ronald is een aantal keren zomaar gevallen. Na een tweetal scans in het ziekenhuis is gebleken dat het geen TIA is geweest maar dat er iets mis is met zijn evenwichtsorgaan. Ronald moet voorlopig kalm aan doen. Theo vd Linden is ook een tijdje uit de running. Theo is 24 juni geopereerd en heeft een nieuwe knie gekregen. Ook voor Theo voorlopig geen (zwaar) werk op de tuin dus. Dan bereikte ons ook het bericht dat Max Jonker ernstig ziek is voorlopig niets op zijn tuin kan doen. Danielle heeft het initiatief genomen om samen met Jan en Edward de tuin van Max onderhanden te nemen. Tot slot heeft ook de heer Uz de nodige gezondheidsproblemen. We willen Gottfried, Ronald, Theo, Max en meneer Uz beterschap wensen en vooral de leden vragen hen te assisteren met het verzorgen van hun tuin. Ook doen we een oproep aan de leden van de Hoge Linie om Ronald te assisteren bij het onderhoud van het complex. Gerrit Reiling heeft aangeboden het werk met de bosmaaier te gaan doen, nu nog iemand die Ronald wil helpen af en toe het gras wil maaien.

Uienperikelen.

door de redactie.mineerplant Na de nieuwsbrief van vorige maand waarin een artikel over stengelaaltjes (nematoden) bij uien bereikten ons verschillende berichten over een slechte uienoogst dit jaar. Niet alleen uien maar ook andere planten uit de Alliumfamilie zoals knoflook en prei zijn vaak aangetast door ziektes en ongedierte. In deze nieuwsbrief nog wat meer aandacht voor ziektes bij de Lookfamilie. Henk Hoogink maakte ons attent op een artikel van Sjef’s tuinblog De link naar deze website staat onder dit artikel. Het gaat onder andere over de uienmineervlieg. Uiterlijk heeft een uienplant waar de uienmineervlieg heeft toegeslagen dezelfde kenmerken als een die door het stengelaaltje is belaagd. Je moet vaak een ui opensnijden om te zien wie de schuldige is. Op de website van Sjef een heel aantal foto’s hoe een en ander eruit ziet. RoestRoest in Prei Te herkennen aan aanvankelijk gele plekjes op het blad die later roestkleurig worden en opruwen. Wanneer de roestplek roestig wordt is er sprake van spoorvorming. Roest is een schimmel die zich op deze manier voortplant. Verspreiding van roest vindt alleen plaats bij vochtig weer met temperaturen tussen 15 en 20o C. De ziektedruk is te verminderen door steeds oogstresten op te ruimen en een deel van het jaar geen gewassen uit de allium familie op de tuin te hebben. Bieslook moet wanneer deze is aangetast regelmatig zo kort mogelijk worden teruggesneden. Deze ziekte verspreidt zich niet via zaad of de grond en wanneer goed wordt vercomposteert worden ook in de composthoop een groot deel van de kiemen gedood. Bij ui is de ziekte zelden een probleem. Roest is soortspecifiek, de roest die op andere plantenfamilies voorkomt, zoals bonenroest, kan knoflook niet besmetten. Roest kan men ook beschouwen als een afrijpingsziekte. Het treedt vooral op bij oudere gewassen in de herfst. Er wordt wel beweerd dat overmatig stikstofgebruik roestvorming bevordert omdat het bladweefsel dan zwakker is. Dat is zeker zo maar matig bemesten alleen is niet voldoende. Een te langzaam groeiende plant zal zich minder goed kunnen herstellen en wordt in haar stilstand ook snel slachtoffer van allerlei aantastingen. Net als bij wortelvlieg, uienvlieg en phytofthora geldt ook voor deze aantasting dat een open winderig klimaat in de moestuin de ziektedruk helpt verminderen. Dit komt doordat in een luchtige tuin de gewassen eerder opdrogen. Maatregelen; We kunnen bij slechte weersomstandigheden weinig ondernemen tegen de aantasting door roest. Belangrijk zijn een goede hygiëne, het opruimen van alle resten van aangetaste planten. Aantasting kan worden uitgesteld door bladversterkende middelen zoals heermoes-thee, brandnetelextract, waterglas of gesteentemeel. Ook Pilz Vorsorge op basis van kruiden, biologische lijm en zeewierextract werkt preventief.

Ooievaar of Bloemkool??

door Wilma baby-met-groentenFeest op de Bleekerskade! Daar is Janne ter wereld gekomen. Suzanne Hamann, tuinder op de Hoge Linie, is bevallen van een pracht van een dochter, moeder en dochter maken het uitstekend en Janne lacht zelfs al!! Wim en Suzanne, van Harte Gefeliciteerd met jullie kindje en natuurlijk willen we Maartje ook van Harte feliciteren met de komst van een zusje. Veel gezondheid en geluk!!

Twee Tips

A: Heb je last van mollen? Een milieuvriendelijke tip is om op een strategische plek eenmol komt kijken (Medium) fles (gedeeltelijk) in de grond te graven, steek in de kurk een dun stukje ijzerdraad. Aan het ijzerdraad bevestig je met een touwtje een stukje blik. De wind slaat het blik telkens tegen de fles en mollen hebben een hekel aan dit geluid. B: Heb je een fruitboom met een overdaad aan vruchten dan is het belangrijk om zeker de helft van deze jonge vruchten weg te halen. Dit is vooral van belang bij jonge bomen. De overgebleven vruchten zullen zich op deze manier beter ontwikkelen.

Twee koude soepen voor de komkommertijd

door Peter Koude-Komkommersoep-Zalm-DilleHet is bijna weer komkommertijd. Wanneer de mensen vakantie hebben, de krant te dun is en de televisie alleen de Tour de France en veel herhalingen te bieden heeft. Het is weer tijd voor komkommersoep. Lekker makkelijk en prima om op een warme dag te eten of mee te nemen tijdens een picknick. In een gekoelde thermosfles meenemen naar de tuin kan natuurlijk ook. Hier volgt de link naar twee recepten voor koude komkommersoep. En wanneer we toch bezig zijn met koude soep, nog even een naar twee andere koude soepen waarvan de recepten vorig jaar op deze website zijn verschenen. 

Laat zaaien en planten

van de redactie Zaaien1 (Medium)Het is een aanrader om in deze periode van het jaar ook op de uiterste data nog wat te zaaien of te planten. Zo kun je tot diep in het najaar (en de laatste drie jaar, dank zij het zachte najaar tot de jaarwisseling) groenten oogsten. Voordeel is dat de groenten door het koele klimaat in het najaar lang kunnen staan op het veld. Terwijl in volle zomer de bloemkool, broccoli en sla binnen de week oogstbaar zijn en snel afgehaald moeten worden wil de kwaliteit niet verloren gaan, kan dit in het najaar over een veel langere periode gespreid worden. Vanaf juli kan het aftellen van zaaien en planten van verschillende groenten beginnen. Er komen stukjes grond vrij en het loont vaak de moeit deze nog met een nieuwe teelt op te vullen. Sommige groentes kennen al begin juli hun laatste zaaidatum, terwijl andere nog wel tot half augustus of zelfs begin september gezaaid kunnen worden. Geen nood dus wanneer je bepaalde groenten nog niet geteeld hebt of pas begin begin augustus terug komt van vakantie De meeste soorten kunnen nu nog gezaaid of in ieder geval uitgeplant. Starten met een groentetuin in juli is nog zo’n gek idee niet. In de tabel vind je een overzicht van de groenten die in juli of augustus nog kunnen worden gezaaid of geplant. De laatste jaren kon er eigenlijk bij iedere groente nog een weekje later gestart worden. Dit dankzij de zachte temperaturen. De uiterste data in onderstaande tabel zijn dan ook gebaseerd op een normaal najaar.

Groente zaaien tot planten tot oogsten tot:

Groente zaaien tot planten tot oogsten tot
Keukenraap 31(20)augustus Eind december
Kropsla – Krulsla 15 augustus 5 september 31 oktober
IJsbergsla 31 juli 15 augustus 31 oktober
Snijsla 1 september 31 oktober
Andijvie 31 juli 20 augustus 1 december
Groenlof 31 juli 15 augustus 1 december
Roodlof 25 juli 10 augustus 10 november
Veldsla 30 september maart
Peterselie 31 juli 15 augustus 31 december
Selderij 25 mei 25 juli 31 oktober
Snijselderij 31 juli 15 augustus 31 december
Herfstspinazie 15 september 1 november
Prei 30 april 10 augustus 1 mei
Snijbiet (blad) 20 augustus 20 november
Courgette 30 juni 15 juli 15 oktober
Pompoen 15 juni 30 juni 25 oktober
Augurk 15 juni 30 juni 1 oktober
Wortelen 15 augustus 31 december
Pastinaak 20 juli 15 maart
Knolvenkel 20 juli 15 augustus 10 november
Witlof 10 juni 25 november
Schorseneer 20 mei 31 maart
Rode Biet 25 juli 1 december
Winterui 31 augustus mei-juni
Savooiekool 25 juni 31 juli 15 maart
Spitskool 10 juni 25 juli 15 oktober
Boerenkool winter 15 juli 20 augustus 31 maart
Chinese kool 10 augustus 25 augustus 20 november
Bloemkool 15 juli 10 augustus 30 november
Broccoli 15 juli 10 augustus 15 november
Koolrabi 20 juli 20 augustus 1 november
Winterrammenas 20 augustus 30 november
Stokbonen 10 juli 15 oktober
Stamslabonen 15 juli 15 oktober

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.