Nieuwsbrief 21 – mei 2014

Werkdag Ooi-Koppenberch op zaterdag 12 april

door Wilma

Zaterdag 12 april was de eerste werkochtend van het nieuwe tuinjaar op locatie de Ooi Tom en Herbertgepland. Rond 9 uur kwam de een na de andere tuinder om te helpen met het nodige kluswerk wat gedaan moest worden. Dat de opkomst zo hoog zou worden verraste een ieder, geweldig! Al snel werden er diverse taken uitgedeeld en ging men aan de slag. Het oude materialenhok werd afgebroken en bij Herbert op de aanhanger geruimd.De slootkant bij Rogier werd met de nieuwe bosmaaier door Yosri en Rogier gedaan. Puin en rotzooi is geruimd aan de noordkant. De bijentuin kreeg de jaarlijkse opknapbeurt en hier werden de oude plantresten verwijderd en door 10 fanatiekelingen  flink gespit.

Hasan en AchmedOm 10.15 uur was daar Lies van de Linden met de koffie…Pauze!! Samen aan de koffie en koek en werd er wat afgelachen, de temperatuur was inmiddels wat aangenamer geworden en de sfeer was fantastisch! Na 20 minuten gingen we weer verder en de eerste aanhanger met afval ging richting stadswerf. Tom, Henk S, Herbert en Wilma namen het laden en lossen voor hun rekening. Hasan die lekker op dreef was, haalde Ahmed er ook bij en zo waren we met 19 mensen aan de slag, dat schoot nog eens lekker op! Henk H. maaide het veld, Theo de voorzijde van de locatie en zienderogen zag je het verbeteren. Wiljan en Paul pakten het pad aan, anderen verzamelden afvalhout en palen voor de tweede ronde richting stadswerf. Gottfried en Hasan freesden samen, Anneke was vliegende keep evenals Ton en Peter. Dick had een schouderblessure maar deed wat hij kon doen.

Ondertussen werden er door diverse tuinders, (van alle locaties) de bestelde tonkinstokken afgehaald, ook hier was het een drukte van jewelste. Er werd nog puin, glas en ijzer, verzameld op de oude braakliggende tuinen in de noordelijke hoek, voor de laatste rit naar het afvaldepot. Op de valreep, 3 minuten voor 12 reden we de laatste keer de werf op.

Bij terugkomst was al het gereedschap netjes in het huisje opgeruimd en was het tijd om bijeen teHenk en Stiga komen in de prachtig bloeiende boomgaard voor een hapje en een drankje. Werken maakt hongerig, dus de krentenbollen waren al snel naar binnengewerkt.

Henk maakte de grasmachine nog even netjes schoon en samen werd er in uitermate plezierige sfeer genoten van de borrel van Jan Roering, die inmiddels ook gearriveerd was en vindt dat dit erbij hoort. Jan….vinden wij ook…. mooie traditie!

Resultaat: locatie Ooi lag er na ochtend hard werken weer prachtig bij.

Paul met RotiEen enkeling ging huiswaarts …maar Jane Bechan die deze ochtend haar stokken bij ons had afgehaald, kwam met haar zus terug. Een echte verrassing… Jane had het mooi gevonden om al die mensen samen zo aan het werk te zien en wilde iets doen. Is naar huis gegaan en samen met haar zus de keuken ingedoken. Daar hebben ze ROTI gemaakt. Omdat ze het aantal personen niet wisten gokten ze op 15 maaltijden, Jane helemaal goed!! De overheerlijke warme roti ging allemaal op.

Wanneer je de foto bekijkt krijg je bij het zien van de foto van Paul een indruk hoe lekker het was. Jane, onze hartelijke dank voor al het werk en overheerlijk eten.

Wiljan, Yosri, Lies, Anneke, Herbert, Jan, Hasan, Gottfried, Achmed, Peter, Paul, Ton, Henk Scholten,Tom, Wilma, Theo, Rogier, Dick en Henk Hoogink mooi stukje werk!!

Tot de volgende keer….. en hartelijk dank allemaal!!!

Paul en Peter besloten om het gras en bloemenzaad in de bijentuin nog in te zaaien en zo werd deze ene werkochtend een prachtige start van het nieuwe tuinseizoen 2014.

Een foto-impressie van de werkdag is onder deze link te vinden.

Algemene ledenvergadering donderdag 24 april.

ondebouwvan het secretariaat

De 33e algemene ledenvergadering was goed bezocht. Zoals de laatste jaren gebruikelijk had Pim Edelman zijn beamer en scherm weer ter beschikking gesteld zodat de vergadering aan de hand van een presentatie soepel kon verlopen. Pim, onze hartelijke dank maar weer! Alle zaken die betrekking hadden op het reilen en zeilen van de vereniging zijn weer aan de orde geweest. Het jaarverslag en de financiële zaken zijn besproken en goedgekeurd. Voor het jaar 2015 zal de tuinhuur en lidmaatschap hetzelfde bedrag blijven. Tom Kuiper heeft zich voorgesteld en is door de ledenvergadering gekozen om in het bestuur plaats te nemen. Tom zal zich met technische zaken gaan bezighouden. Peter Krijnen is voor een nieuwe termijn als secretaris herkozen.

De toekomst van complex de Hoge Linie is aan de orde geweest en ook het plan om te komen tot een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is besproken. Wanneer je een dergelijk plan hebt is het makkelijker om de financiën van de vereniging in de toekomst beter te plannen zodat je niet voor grote verassingen komt te staan. Ook is het afvoeren van afval dat niet op de composthoop kan en het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen besproken. Het bestuur gaat in samenwerking met de gemeente bekijken of er mogelijkheden zijn om overlast van honden in de omgeving van de complexen te beperken.

Gevraagd stukje isolatiemateriaal (steenwoldeken)

kikkirNieuws van Werkstation Beinum

10.passen en meten 2 (Medium)08.Tonkinstokjes (Medium)Het insectenhotel begint nu zijn definitieve vorm aan te nemen. Op de rechter foto de test of er genoeg blokken met gaatjes waren gemaakt. Ook de tonkinstokjes zijn allemaal op maat gemaakt en de blikken zijn gevuld. (Foto links) Eerst een mal gemaakt waar een stok in kan en dan afzagen langs het plankje aan de rand. Een mooi rustgevend baantje waar je wel een paar middagen mee bezig bent. Zeker omdat veel stokken oud en gespleten zijn en dus in tweeën vallen wanneer je er een stukje afzaagt. Gelukkig waren er genoeg om ook dat probleem op te vangen. Nu verder met onderdelen maken voor een vlinderkast. Om de naden goed dicht te maken zodat andere insecten niet in dat gedeelte kunnen komen, kunnen we nog een stuk steenwoldeken gebruiken. Bij deze een oproep of misschien iemand nog een wat heeft liggen. Graag even melden op info@volkstuindoesburg.nl.

De moestuin in mei

van de redactie

meibloemenDe lente is in volle gang. Volgens veel tuiniers is mei de mooiste maand in de tuin, vol ontwikkeling en fris groen. De kleur en hoogteverschillen beginnen weer in de tuin te komen. Hopelijk is het merendeel van het zaaiwerk gebeurd, maar er zijn altijd dingen die je over het hoofd gezien hebt. Geen ramp, in de maand mei kan dit nog prima recht gezet worden. In mei kan er nog goed gezaaid worden. De zaden die in maart en april zijn gezaaid, zorgen nu voor een groen tapijt. Je kunt goed zien waar de gaten zitten, die je met nieuwe zaaisels kan vullen.

Halverwege de maand mei is het tijd om te oogsten. Wanneer je vroeg gezaaid hebt zijn de eerste bietjes en worteltjes zijn al oogstbaar. De maanden werk vooraf, beginnen hun vruchten af te werpen.

Wat moet er gebeuren in de moestuin in mei 

Blijven zaaien

Er kan nog genoeg in de volle grond gezaaid worden zoals bietjes, late erwten, wortelen, broccoli, slasoorten, radijzen, rucola, knollen en spinazie.

Zaai  na de ijsheiligen vorstgevoelige soorten

Zaai sperziebonen, courgettes, komkommers meloenen en maïs pas in de volle grond als er in de komende zes weken geen vorst meer komt.

7345-moestuin meiKasplanten

Gevoelige gewassen, zoals aubergines, paprika’s en tomaten, kunnen in de volle grond van de kas worden geplant. Als je ze buiten wil uitplanten moet je ze eerst nog een paar weken in de kas houden.

Inhaalslag

Je kunt nog steeds alle groentesoorten zaaien en planten die je eigenlijk al eerder in het voorjaar had moeten opkweken. Ze zullen de achterstand snel inhalen. Het is bij slecht gedraineerde tuinen en op koude plekken zelfs beter om tot het eind van het voorjaar te wachten.

Ongedierte

Rond deze tijd groeien je groenten hard. Aangezien wortelen, pastinaken en de koolsoorten nog steeds last kunnen hebben van ongedierte, moet je ze zo lang mogelijk onder het tuinvlies of insectengaas houden.

rijshoutSteun geven

Erwten hebben rijshout of gaas nodig om tegen te klimmen en tuinbonen moet je misschien met tuintouw aan stokjes binden.

Aardappels aanaarden

Ga door met het aanaarden van de scheuten die opkomen om te voorkomen dat de scheuten groen worden. Breng de aarde rond de stengels aan. Je hoeft de scheuten niet helemaal meer bedekken als er geen kans meer op nachtvorst is.

Wieden

Het onkruid groeit nu hard. Schoffelen tijdens droog weer maakt veel wiedwerk met de hand overbodig.

Tuinbonen kweken

Tuinbonen kweken kan iedereen. Het worden sterken planten met blauwgroen blad en mooie bloemen.
Volwassen planten zijn nogal windgevoelig, kweek ze daarom op een zonnige, beschutte plek. Sterk, snoeihout zorgt voor een onopvallende steunconstructie.
Als de jonge bonen aan de basis van de plant beginnen te verschijnen, moet je de groeitoppen wegknijpen om de energie van de plant te concentreren op de peulvorming. Haal de top van iedere plant met daaraan twee bladeren weg. Deze bladtopjes zijn gekookt erg lekker.
Als zwarte bonenluizen de jonge scheuten koloniseren, moet je die tussen duim en wijsvinger plat knijpen.

Algemene moestuintips in mei

Vanaf midden mei, nadat de “ijsheiligen” voorbij zijn, mag alles gezaaid en geplant worden. Nachtvorst wordt dan zeldzaam.
Wees op je hoede voor de koolvlieg. Zij is actief vanaf midden april tot einde mei.
Neem eveneens uw voorzorgen tegen ui- en wortelvlieg. Tuingaas is hiervoor de beste bescherming.
Verzamel nu alle beschikbare, organische afval om je composthoop op te zetten. Alle groene planten uit de natuur zijn bruikbaar. Oude zaden zijn reeds gevallen en nieuwe zijn nog niet aanwezig. Let wel op de aanwezigheid van sommige plantenwortels. Wanneer zij aan de buitenkant van de composthoop zitten, gaan zij zeker verder groeien.

IJsheiligenSan_Pancrazio_Guercino_1616

IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het (voor)jaar waarop nog nachtvorst op kan treden. Tot de ijsheiligen worden gerekend:

Mamertus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei), Bonifatius van Tarsus (14 mei), Sophia van Rome (15 mei)

De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.
Abrupte temperatuurveranderingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter.
Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Omstreeks deze tijd komt in West-Europa nogal eens een schade brengende nachtvorst voor. Hij begint meestal rond 7 mei met een koude noordenwind.

Nog even het onderstaande omdat het een prachtig spreekwoord is en niet alleen plantjes last hebben van nachtvorst:
“Wie zijn schaap scheert voor St. Servaas
houdt meer van wol dan van het schaap
.”

Wisseling aanspreekpersoon Binnenstad-Bresstraat

van het bestuur

Omdat Jozef Stollé niet meer elke week een aantal dagen voor zijn werk in het Hoge Noorden vertoeft en hij dus meer tijd heeft om zich met Doesburgse zaken bezig te houden, heeft Jozef zich bereid verklaard om aanspreekpersoon voor de locatie Binnenstad-Bresstraat te zijn. Wanneer tuinders op deze locatie een probleem hebben of er zijn zaken die onderhoud behoeven, graag met Jozef contact opnemen.

Droogte in de moestuin

van de redactiegieter_thumb39

De maanden maart en april zijn extreem droog geweest en ook al zijn er aan het einde van deze maand wat buien gevallen, was het bij lange na niet genoeg om het tekort aan te vullen. Niet spitten en mulchen maakt de grond minder gevoelig voor droogte, maar ook hier wordt na een tijdje water geven noodzakelijk.

Planten houden niet van koud water, dus laat wanneer mogelijk het water eerst staan om op temperatuur te komen. Regenwater is natuurlijk beter dan leidingwater en elke regenbui is een gelegenheid om water op te vangen.

Op de website van www.plantaardig.com is een artikel verschenen met tips wat te doen bij droogte in de moestuin. Hier staan een 20-tal tips om tijdens een droge tijd je groenteplantjes te ondersteunen. Het artikel is overgenomen en geplaatst in de rubriek tips en trucks.

“Het Gras te Lijf”          

Cursus met bosmaaier en zeis

graspadIedereen die werkt in het groen krijgt ermee te maken. Gras.

Dat groene spul dat een mooi tapijtje kan maken, prachtig kan bloeien, en vooral … de hele zomer blijft groeien. Maaien kan een tijdrovende verplichting worden, maar ook een prettige bezigheid. En je kunt er je vak van maken.

De cursus die door de gemeente Doesburg is geïnitieerd is bedoeld voor vrijwilligers die natuurlijk terrein onderhouden, maar ook voor mensen die dat voor hun beroep doen. En natuurlijk voor mensen die dat in de toekomst willen gaan doen.

Het is mogelijk een bosmaaiercertificaat te behalen.

Hieronder de opzet voor de inhoud.

Cursus Zeis:

Afstelling, techniek van het zeisen; veelgemaakte fouten, haren; gebruik van haarspit (haarpen) en –hamer, aanzetten; wetstaal (schrepel), werkvolgorde

Cursus Bosmaaier:

Veiligheid, onderhoud van de maaier, werkhouding, veel voorkomende problemen en kleine storingen, verschillende soorten koppen en hun toepassing, gebruik.

En natuurlijk praktijkoefeningen.

Misschien een kleine uitbreiding: van gras naar hooi.

De cursus duurt 2 dagdelen per onderdeel. (zeis bijvoorbeeld een dagdeel cursus, en een herhaling na enkele weken zelf in de praktijk geoefend te hebben, inleiding bosmaaier 1 dagdeel, behalen certificaat nog een) Kosten (indicatie) € 15 per dagdeel. 

Het is de bedoeling dat, bij voldoende deelname, de cursus omstreeks eind mei van start gaat.

Aanmelden kan via info@volkstuindoesburg.nl

Sverre zoekt een paar vierkante meter tuin!!

door Wilma

Sverre Lenting is 13 jaar en al een aantal jaren thuis bezig met plantjes in de koude bakken, het begon op zijn tiende met 1 bak, dat werden er al snel 2 en Sverre was al lange tijd op zoek naar een paar vierkante meter tuin om uit te breiden. Het liefst bij de Onderbouw dicht bij zijn huis, wat maar niet lukte. Wanneer je dan al een lange tijd in Doesburg op zoek bent, kom je op een dag op het idee om de Volkstuinders Vereniging In Doesburg eens te bellen of zij een mogelijkheid weten. Omdat vanwege zijn studie, die belangrijk is en veel tijd in beslag neemt, een halve of hele tuin geen optie is, wil hij graag paar vierkante meters!

Sverre webPeter en Wilma brainstormen wat en gaan op pad om te kijken of we een helpende hand kunnen bieden. Want de jeugd heeft de toekomst en het is toch geweldig dat je op deze jonge leeftijd zo graag bezig bent met het kweken van plantjes en ‘t tuinieren. We benaderden een aantal tuinders waarvan we dachten dat zij het aandurfden met Sverre en hem wel aan een paar vierkante meters tuin wilden helpen.

Blij verrast waren we toen we bij Rogier van Splunter ons verhaaltje deden, hij was direct bereid wat grond op zijn tuin beschikbaar te stellen en als dat nodig moest zijn tips en kennis te geven. Toen met het goede bericht naar Sverre, met wie we direct samen met zijn moeder op de tuin zijn gaan kijken. De blijdschap was groot, missie geslaagd. De volgende dag werd het stukje grond door Sverre zijn vader omgespit zodat hij die week aan de slag kon gaan. Alsof het zo moest zijn kreeg Sverre de volgende dag een leuke mededeling; waar hij zo graag al lange tijd een stukje grond wilde hebben, werd hem  dit onverwachts toch aangeboden. Oeps…ik heb net bij de VVID een stukje grond en nu krijg ik het om de hoek bij huis, er werd over en weer gebeld en Wilma gaf hem gelijk om dit aanbod aan te nemen.

Rogier werd hartelijk bedankt en Sverre besloot vanwege alle hulp die hij heeft gekregen om lid te worden van zo’n leuke club als de VVID. Hiermee is hij tevens ons jongste lid en staat vanaf vandaag op de wachtlijst als aspirant tuinder. We heten je van harte welkom bij de VVID en wensen je veel succes.

Je best doen Sverre…..want we komen een keer kijken…..

En zo ging deze lang gekoesterde jongenswens in vervulling.

Het betere snoeiwerk

Een foto van de verslaggeefster van de Hoge Linieali en appie

Spinazie anders

Spinazie-kaas-yoghurtdoor Peter

Deze keer eens spinazie op een heel andere manier. Een lekker lunchgerecht met een vleugje mint, koriander, gember en afgemaakt met wat geraspte kaas. Een lekker vers gebakken broodje of een paar sneeën speltbrood erbij en smullen maar. Zie rubriek recepten

Tip

narcis pot (Medium)De bollen raken al aardig uitgebloeid. Vind je de lange hangende bladeren lelijk dan kun je de bollen uitgraven en op een plaatsje achteraf in de tuin laten afsterven. Dit afsterven is van levensbelang voor de bollen. Via het bladgroen nemen de bollen voedingsstoffen op om het volgende jaar weer te kunnen bloeien. Wordt het bladgroen te vroeg afgeknipt zal de bol het volgende jaar niet of nauwelijks bloeien. Ditzelfde is van toepassing bij de pioenroos. Van deze plant mag u ook het bladgroen niet afknippen.

Op zoek naar een spitvorkspitvork

van de redactie

In de rubriek “gevraagd” deze keer Corrien Olijdam die vraagt of iemand haar aan een spitvork kan helpen. 

Win- winsituatie?

van de redactie

Bij_gifLavendelplanten, klokjesbloem of de sneeuwbal. Allemaal prachtig bloeiende tuinplanten en zeer aantrekkelijk voor bijen en hommels. De tuinder is blij met zijn bloeiende tuin en bijen vinden veel stuifmeel op de bloeiende planten. Een win- winsituatie.

Veel mensen doen graag hun best voor de bijen en vlinders in de tuin. Ze zetten de tuin vol met bloeiende planten en hopen zo een steentje te kunnen bijdragen tegen de toenemende bijensterfte. Helaas blijken de meeste planten niet zo bij-vriendelijk. Veel van de planten die te koop zijn bij het tuincentrum zitten boordevol pesticiden, blijkt uit onderzoek van Greenpeace.

Greenpeace liet 69 planten onderzoeken op 400 verschillende soorten pesticiden en de resultaten zijn schokkend. Slechts één monster bevatte geen enkel bestrijdingsmiddel; op alle andere monsters trof Greenpeace schadelijke bestrijdingsmiddelen aan. Ook zijn pesticiden gevonden die in Nederland verboden zijn. Via deze link kan je het onderwerp dat 21 april werd uitgezonden in het programma Radar nogmaals bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.