Nieuwsbrief 20 – april 2014

Algemene ledenvergadering donderdag 24 april.

van het bestuur

fokke-sukke-ledenvergaderingDe 33e algemene ledenvergadering zal donderdag 24 april ’s avonds om 19.30 uur in zalencentrum de Onderbouw gehouden worden. Het bestuur zal daar verantwoording afleggen over de zaken van afgelopen jaar en de plannen voor de komende tijd zullen worden besproken. Ook heeft zich een kandidaat-bestuurslid aangemeld die zich officieel zal voorstellen. De vergaderstukken en het jaarverslag staan elders op de website.

 

lief en leed

 

van het secretariaat

Begin dit jaar ging de telefoon, het was Guido Bongers die belde dat hij problemen met zijn rug had. Bij de verbouwing en de verhuizing van de Kloosterstraat naar de Rooseveltsingel was het fout gegaan en had hij zijn rug teveel belast. In het ziekenhuis was men tot de conclusie gekomen dat hij een hernia heeft. Guido wist nog niet wat er allemaal op hem af zou komen. De verhuisdozen stonden nog ingepakt en de laatste klussen moeten nog gebeuren in het huis maar de rug wilde niet meer meewerken. Laat staan dat hij in het nieuwe seizoen de tuin zou kunnen doen. We hebben afgesproken dat Guido de zaak nog een poosje aan zou kijken tot het traject dat hij samen met de artsen zou uitstippelen wat duidelijker was. Ondertussen wilden we een aantal tuinleden van de Ooi benaderen om zijn tuin plantklaar te maken en de eerste periode te verzorgen totdat Guido weer zover zou zijn. Eind februari hebben we Guido weer gesproken tijdens de bijeenkomst van “Beleef de Linies”. Toen we hem zagen aankomen hadden we al een slecht gevoel en inderdaad vertelde hij dat het nog een lange tijd gaat duren. Het gaat waarschijnlijk niet lukken met fysiotherapie en training en er zal een operatie nodig zijn. Guido heeft die avond met pijn in zijn hart de tuin opgezegd. We hebben met hem afgesproken dat hij gewoon lid blijft en dat hij meteen op de aspirant-lijst zal komen zodat, wanneer hij weer zover is dat hij een tuin kan bijhouden, het minder lang duurt voordat er weer een plekje voor hem beschikbaar komt. Ook de bestuurstaken heeft Guido moeten neerleggen. We willen Guido veel sterkte wensen in de periode die gaat komen. Het zal ongetwijfeld te lang gaan duren naar ieders zin en we hopen dat wanneer het weer beter gaat er weer een tuintje in het verschiet ligt.

Prokkel: Gaatjes boren tot je een ons weegt

van Werkstation Beinum

03. gaatjes boren 2 (Medium)Grote blokken beukenhout zijn het, ze zijn zwaar en ze zijn hard. Een gaatje van 10 millimeter doorsnee en 10 centimeter diep, moet eerst voorgeboord met een kleinere boor. Elke keer de boor na een stukje weer uit het gaatje halen voor de afvoer van spaanders en dan met de persluchtcompressor even leeg blazen. De één met de boormachine en de ander met het luchtpistool. Niet echt een karweitje dat je in een middagje even doet. De boormachine is dan ook om de beurt, elke keer een uurtje, bemand door de werkers op Werkstation Beinum. Gelukkig is onderhand de buitentemperatuur wat aangenamer zodat er lekker buiten gewerkt kan worden. Dat scheelt weer heel wat vegen in het magazijn. Leuk wanneer je het gewone werk kan afwisselen met een klusje dat niet zo vaak voorkomt.

Het tuinhout dat ter beschikking is gesteld door Welkoop Toldijk is nu ook op maat gezaagd en het frame begint al aardig vorm te krijgen. Nog een keer extra impregneren, vooral de kopse kanten. Nu het frame in elkaar zit, heb je een paar sterke kerels nodig om het te verzetten. Stevig is het in ieder geval!hotel-15

Voor het gedeelte waar de blikken gevuld met tonkinstokjes inkomen, kunnen we nog wat oude tonkinstokken gebruiken. We houden ons van harte aanbevolen.

Ook is er een QR-code aangemaakt die op het hotel komt zodat wanneer je er langs komt en een smart-phone bij je hebt, deze kan scannen en op de webpagina van Hotel Prokkel terechtkomt. Daar kan je lezen wat een insectenhotel is en hoe het tot stand gekomen is.

Oude bekende

van het secretariaat

Toen tuin 22 op de Ooi beschikbaar kwam, reageerde Wiljan Kok heel enthousiast dat hij weer in aanmerking kwam voor een tuin. Wiljan heeft een aantal jaar geleden wegens drukke werkzaamheden zijn tuin opgezegd maar wilde meteen weer op de aspirantenlijst. Wiljan heeft er zin in want hij heeft zijn tuin gemist. We willen hem dan ook weer van harte welkom heten bij de vereniging.

Ook Henk Beijen van tuinnummer 7 op de Bolwerken heeft zijn tuin opgezegd. Henk gaf aan vaak last van zijn rug te hebben en ook andere bezigheden belemmeren het regelmatig werken op een tuin. Ook voor Bolweken 7 is weer de aspirantenlijst geraadpleegd. Bovenaan stond deze keer mevrouw Inge Volker. Inge is een poosje geleden verhuisd van een huis met grote tuin naar een appartement en vertelde dat ze het toch wel erg miste om lekker even naar buiten te lopen om in de tuin aan de slag te gaan. De tuin van Henk lag er bijna startklaar bij en ze is dan ook meteen aan de slag gegaan. Ook Inge natuurlijk van harte welkom.

De moestuin in april

van de redactie

cropped-08_01.jpgDe lente is nu echt begonnen, 8 en 9 maart waren de warmste die ooit gemeten zijn in Nederland. Op de complexen was het een drukte van belang. Veel tuinders hadden lente in hun hoofd en zijn flink aan de slag gegaan. Prima weer en vooral al een week droog geweest dus niet teveel modder aan de schoenen. Gewoon de spa of greep in de grond zonder al te zwaar te hoeven tillen. Lekker meteen de grond los, wat wil je nog meer! De eerste zaaisels staan een paar centimeter hoog. Het is weer tijd om te zaaien om voor voortdurende groenteaanvoer te zorgen.

Je kunt nu druiven planten! Zoek een warm plekje op het zuiden voor de planten.

Controleer fruitbomen op beschadigde of zieke plekken.

Maak het aardbeienbed goed schoon. Rooi eventueel te groot uitgegroeide planten op en plant de jongste delen.

Wil je een aspergebed aanleggen? Begin daar rond half april mee.

Oogst nu de eerste rabarber!

Wil je een kruidentuintje aanleggen? Het is er nu de tijd voor. Anijs, Venkel, Peterselie, bonenkruid mogen in de volle grond gezaaid worden.

Zaai anijs, venkel en dille ook eens thuis in de vaste plantenborder. Hun diffuse tere blad en mooie bloemschermen zullen een aanwinst zijn voor uw tuin.

Wortelen, bieten, selderij, prei en uien kunnen nu gezaaid worden.

Water geven

Doordat de grond nog redelijk nat is van de winter, hoef je in het voorjaar zelden water te geven, maar koude droge wind kan de zaden uitdrogen. Dan is een beetje water welkom.

Zaailingen uitdunnen

Zodra je zaailingen kunt beetpakken, kan je beginnen met het uitdunnen op de plekken waarvan je ziet dat ze te dicht op elkaar staan. Zo voorkom je dat de zaailingen tegen elkaar aangroeien.

Binnen kweken

Een aantal groenten en bloemen kunnen nog binnen worden gekweekt om straks in de moestuin te worden verplant.

Onderhoud

Ook de moestuin moet er goed uitzien. Dus blijf wieden, houd de paden schoon en haal steeds al het afval weg.

Ongedierte uit de moestuin

In plaats van ongedierte rechtstreeks aan te vallen, kunnen de moestuinders ook natuurlijke maatregelen nemen zoals:

Gezonde planten voldoende water en voedingsstoffen geven zodat ze de insecten beter kunnen afweren.

De weg naar de planten moeilijker bereikbaar te maken door het onkruid en afval weg te halen.

Maak ter bescherming gebruik van netten of plastic doeken.

Tip: Wist je dat grapefruitschillen huisjesslakken en naaktslaken uit de moestuin houden?

Aardappelen kwekenSONY DSC

Aardappels kweken is niet zo moeilijk, aardappels houden van flink wat mest en/of compost.

Poten

Je kunt de pootaardappels ook voorkiemen, daar kan al in begin maart mee begonnen worden. In april kunnen we dan uitpoten in de volle grond.
Als je vroeg begint in maart, moeten ze afgedekt worden met plastic. Laat de spruiten op de aardappel niet te groot worden tijdens het voorkiemen, anders breken ze te snel af bij het poten.
De aardappels moeten in de moestuin ongeveer een 40/50 cm uit elkaar gepoot worden en ongeveer 12/15 cm diep.
Pas op voor vorstschade als de scheuten net boven de grond komen. Bedek ze met wat aarde om vorstschade te voorkomen. Zodra de planten 25 cm hoog zijn kan je beginnen met aanaarden (aarde over de aardappels). De aardappels komen anders boven de grond te liggen, worden groen en zijn niet meer eetbaar.

Oogsten

De oogsttijd is vanaf eind juni voor de vroege oogst tot oktober voor de late oogst.
Het is ook lekker om ze vroeger te oogsten. Zo heb je krieltjes waar je de schil makkelijk van af kan wassen.
Haal voor het oogsten de aardappels voorzichtig met een greep of spitvork uit de grond om beschadigingen te voorkomen.

Vuurtje stoken? Boete 320 euro!

van het bestuur

Het bestuur heeft contact gehad met de gemeentelijke afdeling handhaving en milieu. Tijdens het gesprek bracht men onder andere het verbranden van tuinafval, takken etcetera aan de orde. Ons 11-november-Fotothuisverbrandingookgebruiktvoorafvalgidswerd meegedeeld dat dit op de locaties voorkomt en dat er waarschuwingen zijn uitgedeeld. De mensen van handhaving en milieu gaan bij de volgende overtreding niet meer waarschuwen, maar leggen vanaf nu meteen een boete op van € 320,=  Zonde van het geld zouden we zeggen. Kan je bijna tien jaar de tuinhuur mee betalen………………

Werkdag Ooi op zaterdag 12 april

van de toezichthouder Ooicropped-02-pauze.jpg

Op zaterdag 12 april is op complex Ooi-Koppenberch een werkochtend gepland. Het is de bedoeling dat er die ochtend algemeen onderhoud aan het complex gedaan wordt. Er wordt om negen uur gestart en we denken dat men om een uur of twaalf zover is dat het complex er weer netjes bijligt. De leden van het complex wordt dan ook gevraagd die ochtend mee te helpen. Wie na twaalf uur nog door wil gaan, mag dat natuurlijk! Voor de koffie met wat lekkers erbij zal gezorgd worden.

cropped-bonenstaken-tonkinstokken-bamboestokken1.jpgTonkinstokken

De tonkinstokken komen binnenkort binnen. Leden die deze hebben besteld kunnen die zaterdag 12 april tussen 9.00 en 12.00 uur ophalen bij de materialenopslag op complex Ooi-Koppenberch

Zaaikalender april

 

Groente

zaaiperiode

plantperiode

oogsten

zaai- of plantafstand

 aardappelen vroeg  

maart – april

juni – juli

50 x 50

 aardappelen late  

april

sept – okt

50 x 50

 aardbeien vroeg  

begin april

juni

80 x 25

 aardbeien  

begin aug

juni

80 x 25

 andijvie zomer

april – mei

mei – juni

juli – aug

30 x 30

 augurken

mei

eind mei – juni

juli – sept

200 x 50

 bleekselderij

april

juni

sept

30 x 30

 bloemkolen

febr – maart

april

juni – juli

60 x 60

 broccoli

maart – juni

maart – juli

juni – nov

40 x 45

 Chinese kool

maart – juli

maart – aug

mei – nov

50 x 40

 rapen

maart – aug

maart – aug

mei – nov

40 x 30

 courgette

april – mei

mei – juni

juni – okt

100 x 100

 knolselderij

maart – april

mei – juni

sept – okt

50 x 40

 koolrabi

febr -juni

maart – aug

mei – okt

30 x 30

 peterselie

maart – juni

mei

mei – okt

20 x 5

 pompoenen

april – mei

mei – juni

aug – sept

250 x 80

 prei

jan – april

mei – juni

juni – maart

40 x 15

 raapstelen

febr – april

 

april – mei

10 cm tussen de rijen

 radijzen

febr – aug

 

april – sept

10 cm tussen de rijen

 rammenas

febr – juli

maart – april

juni – nov

25 x 25

 rode kolen

maart – mei

april – juli

juni -nov

60 x 50

 savooikolen

april – juni

juni – juli

sept – nov

50 x 50

 schorseneren

april

 

juli – okt

25 x 25

 sjalotten  

maart – april

juli

20 x 10

 kropsla

febr – aug

maart – sept

mei – okt

25 x 25

 spinazie

febr – sept

april – nov

   
 spruiten

febr -april

april – juni

sept – maart

70x 60

 uien

maart – april

maart – april

juli – aug

20 x 10

 witte kolen

febr – maart

maart – april

sept – nov

70 x 70

 wortelen

febr – aug

 

juni – nov

30 x 5

Aspirant bestuurslid

vergaderen_cartoonNa de oproep op de najaarsvergadering om tot uitbreiding van het bestuur te komen, heeft Tom Kuiper gereageerd. Het bestuur heeft met Tom overlegd. Tom is van huis uit timmerman en beschikt over veel technische kennis. Een mooie aanvulling op het huidige bestuur zouden we zeggen. Op de algemene ledenvergadering zal Tom zich dan ook verkiesbaar stellen. De termijn van Peter Krijnen loopt dit jaar af. Peter zal zich opnieuw verkiesbaar stellen voor een nieuwe termijn van drie jaar. Zoals al gemeld eerder in deze nieuwsbrief, moet Guido helaas zijn taken neerleggen.

Oproep van het bestuur

Op twee locaties is gesignaleerd dat tuinders hun tuinafval niet op hun composthoopstadswerf verwerken of wanneer dat niet kan, mee naar huis nemen of inleveren bij de stadswerf, maar weggooien in de omgeving van het complex. We moeten ons als tuinders realiseren dat we met de complexen midden in natuurgebieden liggen en het is dan ook niet de bedoeling dat afval zoals stukken hout, boerenkoolstronken etc. een eindje verderop in de struiken of bosjes gevonden wordt. Staatsbosbeheer en het waterschap staan dan meteen bij ons op de stoep. Ook de takkenwal op de Ooi is geen plaats waar je andere spullen dan takken op mag gooien. Een takkenwal moet een open structuur houden, dieren moeten hun schuilplaats erin kunnen vinden. Snoeiafval van druiven, bramen etc. kan je prima kleinmaken en in de composthoop verwerken. Ook geverfde stukken hout en restanten van oude palen horen niet in een natuurgebied thuis!

Voor degenen die geen ervaring hebben met het maken van een compostbak deze link.

Maartens moestuin

In het nieuwe VPRO programma Maartens moestuin neemt schrijver en gedragsbioloog Maarten ’t Hart de kijker mee naar de serene wereld van zijn moestuin.

Daar kan hij even ontsnappen aan het schrijversbestaan en opgaan in het moestuinieren. ’t Hart laat niet alleen zien hoe de gewassen het best geplant en geoogst kunnen worden maar geeft ook budgettips en leert de kijker verrassende trucs. Hoe kun je bijvoorbeeld slakken om de tuin leiden? Hij laat zien hoe de eigen geteelde gewassen het best snel en eenvoudig bereid kunnen worden. Tussen het tuinieren door snijdt ’t Hart terloops levensvragen aan en leest hij voor uit zijn eigen repertoire.maartens-moestuin-still-2

Al meer dan dertig jaar kweekt ’t Hart uiteenlopende soorten groenten. Hij leerde het moestuinieren van zijn vader en grootvader en leeft en eet zoveel mogelijk van eigen grond. Dat is volgens ’t Hart de grootste luxe die een mens hebben kan: ‘niks is lekkerder dan een aardappeltje uit de klei in eigen tuin, zo uit de grond op het bord’. Tien weken lang draait elke aflevering om verschillende groenten die gevolgd worden van zaad tot oogst.
Vanaf 7 april om 19.20 uur bij de VPRO op Nederland 2.

Rabarber anders; lekker toetje voor Pasen

door Peter

geroosterde-rabarber-aardbeien-muntsuikerHet is weer tijd voor een recept vers van de tuin. De rabarber is nu goed en zelfs rabarberhaters zullen dit toetje lusten, want de rabarber verliest in de oven vrijwel alles dat als samentrekkend wordt ervaren en wordt meer romig dan zuur! Een lekker en mooi voorjaarstoetje. Eens heel wat anders met Pasen of Pinksteren. In de rubriek recepten staat hoe je het moet maken.

Een gedachte over “Nieuwsbrief 20 – april 2014

  • 29 maart 2014 om 10:30
    Permalink

    Geweldig, wat een mooie site er straalt zoveel enthousiasme af! Ik woon in Heiloo en heb ook een volkstuin daar! Zonnige dag toegewenst, Annemiek

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.