Nieuwsbrief 17 – januari 2014

Nieuwjaarswens5_ Voorzitter Dick Besselink

door Dick

Beste tuinvrienden- en vriendinnen,

2013 loopt ten einde en velen van u hebben hun tuin winterklaar gemaakt en anderen zijn daar nog mee bezig.

De natuur heeft dit jaar een ander ritme getoond door met enige vertraging het normale seizoensverloop op gang te brengen.

Nu stelt zich de vraag, komt er een strenge winter, en zo ja, hoe lang gaat dat duren….

Want als bevlogen volkstuinder wil je toch zo snel als mogelijk weer gaan spitten, poten en zaaien om van je tuin te kunnen genieten!

De vereniging groeit en bloeit, nieuwe leden zijn toe getreden en er is een wachtlijst.

Ook financieel is de vereniging gezond en daar kunnen we zeker in deze tijden van economische crisis trots op zijn.

Kortom, we kunnen met een goed gevoel het jaar 2014 instappen en daarbij wens ik u allen gezondheid en voorspoed toe.

Namens het bestuur,

Dick Besselink (voorzitter)

Insectenhotel bouwen met een Prokkel

kikkirdoor Peter

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Dat kan tussen twee mensen zijn, maar ook in een groep. Iedereen kan mee doen en het kan overal plaatsvinden; in buurten, bedrijven, en (zorg)instellingen, met woningcorporaties, met fondsen, bij een vereniging of op een (kinder)boerderij. Als vervolg op het realiseren van de vlinder- en bij vriendelijke aanplant tijdens NL-Doet op de Ooi zal het project uitgebreid worden met een insectenhotel.

logoPhilaEen aantal cliënten van Philadelphia Werkstation Beinum waar mensen met een beperking een arbeidsmatige dagbesteding hebben, zullen alle materialen in de komende tijd gaan bewerken, zodat op vrijdag 6 juni alle spullen zover zijn dat het insectenhotel samen met de leden van de volkstuinvereniging op locatie in elkaar gezet kan worden. Alle materialen mogen in het magazijn van Werkstation Beinum aan de Leigraafseweg neergezet worden tot het zover is. We willen er vrijdag 6 juni een gezellige dag van maken zodat mensen van elkaar kunnen leren. Niet alleen wordt het insectenhotel in elkaar gezet, maar bij een Prokkel hoort ook gezellig koffie met wat lekkers en een gezamenlijke lunch.

Er is een ontwerp gemaakt en voor de materialen van het frame van het hotel zullen sponsoren benaderd worden. Aan leden en bekenden de oproep om uit te kijken naar materialen en die te verzamelen. Het frame van het hotel wordt ongeveer 50 centimeter diep. Het is dus de bedoeling dat stammetjes, houtblokken, tonkinstokken, riet en dergelijke, een lengte van 50 of 25 centimeter hebben om de vakken van het frame netjes te kunnen vullen.

Leden en bekenden die materialen willen aanleveren kunnen contact opnemen met Wilma of Peter 0313 -475603 of info@volkstuindoesburg.nl In de volgende nieuwsbrief komen we vast nog terug op dit onderwerp.

Even voorstellen: De mensen van Werkstation Beinum

door de beheerder/coördinerend begeleider van het werkstationwerkstation beinum doesburg

Het woord zegt het al: op het Werkstation wordt gewerkt. We maken delen van dakgoten. We zetten bochten voor luchtkanalen in elkaar. We sorteren schroeven. We doen tijdschriften en kleurboeken in plastic. En nog veel meer. Sinds begin 2013 is er een groep die was verzorgt bij “Was met Zorg”. We zijn nuttig bezig.

Natuurlijk hebben we het ook gezellig. Er is lekkere muziek op de achtergrond. En in de pauzes praten we over van alles. Van voetbal tot uitgaan. En van relaties tot politiek.
We hebben drie groepen. Je werkt in de groep die het best bij je past. Op iedere groep is een begeleider. Die helpt je waar je het nodig hebt. De begeleider zorgt er ook voor dat iedereen in zijn eigen tempo werkt. En dat de groep goed samenwerkt. 
Het Werkstation is een soort schoolgebouw. Het ligt op het industrieterrein Beinum in Doesburg. We hebben een mooie tuin die we zelf onderhouden. In de zomer trappen we daar vaak een balletje na de lunch. De mensen zijn hier tussen de 17 en 65 jaar.
De locatie is 52 weken per jaar van maandag t/m vrijdag van 9.00-16.00 uur geopend.

Ook in 2014 tonkinstokken

van het secretariaat

cropped-bonenstaken-tonkinstokken-bamboestokken1.jpgOok dit jaar willen we weer de gezamenlijke inkoop doen van tonkin bonenstaken. Een goed moment om de oude stokken in stukjes van 50 centimeter te zagen en tegelijk met het ophalen van de nieuwe in te leveren voor het insectenhotel!
Zoals iedereen bekend is, is het altijd een beetje een probleem om op pad te gaan en ergens bij een van de winkels in de buurt een stel bamboe bonenstaken te kopen. Vaak staan er niet genoeg op voorraad of de staken zijn per 3 verpakt en er hangt dan een fors prijskaartje aan.
Een prima idee om als vereniging de stokken in grootverpakking in te kopen en die aan de leden aan te bieden. Ook dit jaar moet het weer voor één euro per stuk kunnen lukken. Ten slotte zijn we nu in het bezit van een materialenopslag waar plaats is voor een voorraadje bonenstaken.

Graag willen we weten of leden tonkinstokken (lengte 270 cm. Prijs €1,=) van de vereniging willen afnemen zodat er een voorraadje door de vereniging kan worden aangeschaft. Indien er belangstelling is om tonkinstokken te bestellen graag een mailtje naarinfo@volkstuindoesburg.nl

Tips:

1-    In deze tijd is het goed om alle boombanden en binddraden in de tuin eens na te lopen. Als deze te strak zitten groeien ze namelijk in de takken of stam wat ernstige schade aan kan richten.

2-    Heeft men last van zuring in de boomgaard dan betekent dit dat de grond te zuur is. Het is niet nodig de zuring uit te steken. Strooi kalk in november / december, dan verdwijnt de zuring vanzelf weer. Houd er rekening mee dat kalk pas na 6 weken werkt.

3-   Als het veel regent kan grond met een fijne structuur gemakkelijk dicht slaan. Dit is te zien aan een groene moslaag tussen de planten. Dit dichtslaan van de grond kun je eenvoudig tegengaan door regelmatig met de cultivator de bovenlaag van de grond los te maken. Ben je gewend om eerst in de tuin te schoffelen en daarna te harken, dan kun je deze twee karweitjes beter vervangen door het bewerken van de bovenlaag van de grond met de cultivator, omdat onkruid op deze manier eenvoudig te verwijderen is. Het mooiste resultaat wordt bereikt wanneer je dit doet na een flinke regenbui.

Van het secretariaat en de penningmeester

Kopijdoor Wilma en Peter

Het laatste stukje van december is voorbij en het nieuwe jaar gaat van start. Voor het secretariaat en de penningmeester tijd om de zaken af te ronden van het afgelopen jaar en de aandacht te verleggen naar de begroting, het klaarmaken van alle rekeningen voor de tuinhuur, het maken van de jaarverslagen en het op een rijtje zetten en plannen van de zaken in het nieuwe jaar. In de tuin is er wat minder werk maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door allerlei klussen op administratief gebied en het maken van afspraken zodat de grasmaaier van de Hoge Linie, een bosmaaier voor de Ooi en de tonkinstokken voor een nette prijs en op tijd geleverd worden. Ook de Prokkel vraagt natuurlijk de nodige tijd en energie om te organiseren. Wanneer het seizoen op de tuin weer gaat beginnen en we daar weer druk mee zijn, hebben we alles op een rij en is het meeste op administratief gebied weer klaar. We kunnen we ons weer gaan concentreren op het werk dat buiten te gebeuren staat. Wat ons betreft kan het nieuwe jaar van start!

De tuin in januari 

van de redactie

Nu de feestdagen achter de rug zijn is iedereen weer volop aan het werk. Het koude en gure weer zorgt er vaak voor dat mensen weinig zin hebben om in de tuin te werken. Toch is er in januari al genoeg te doen. Wees erop voorbereid dat de harde en ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten. Bescherm daarom de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken. Houd bij beter weer alvast rekening met het komende voorjaar door alvast wat op te ruimen en eventueel te spitten. Ook is het leuk om na te gaan denken over het ontwerp van de tuin.

compost kerenDe moestuin in januari

Hoewel de vorst het je misschien onmogelijk maakt om veel te doen, is het toch een drukke maand. Compost moet worden gekeerd en er moet mest worden verspreid. Je kunt deze maand ook al nieuwe bedden maken en voorzaaien achter een raam bijvoorbeeld met veel licht.

Wintergroenten oogsten

Spruitkool, prei, pastinaken, rapen, knollen, selderij, koolsoorten zijn enkele van de nu beschikbare gewassen.

Achter glas voorzaaien

Voorzaaien-1000-pxPrei, bloemkool, tuinbonen, sla, zomerkolen en spinazie bijvoorbeeld, kun je in potten of trays zaaien in een warme kas.

Voorzichtig met grond

Zware grond, die doornat is, moet je niet gaan bewerken – je vernielt dan de structuur van de grond. Om het te testen kun je even over de grond heen lopen. Als de grond blijft kleven aan je schoenen hoef je nog niets te doen. Leg een brede houten plank als loopplank op die grond om bij je planten te komen. De plank verdeelt de druk op de grond en je richt zo dus minder schade aan.

Bloemkolen beschermen

De stengels van het buitenste blad moet je breken zonder dat dit helemaal afbreekt.
Buig ze daarna weer over het hart van de kool om deze tegen de kou te beschermen. Ook beschut dit blad het hart ook tegen de zon om te voorkomen dat de bloemkool geel wordt

Controleer de netten over de kolen

Tijdens koud winterweer is de kans groter dat duiven je kolen belagen. Ze kunnen in een korte tijd een grote ravage aanrichten, waarbij ze de bladeren van de planten scheuren. Controleer dus regelmatig of de netten of de vliesbedekking op hun plaats zitten.

Slakken vangen

Kijk onder de onderste bladeren van je gewassen of daar slakken zitten. Verwijder deze uit je moestuin.

Algemene tip

Alles nalopen, dit is een prima periode om te zorgen dat je genoeg hebt van alles wat je denkt nodig te hebben tijdens de drukke weken die eraan komen. Kijk ook of al je gereedschap schoon en gebruiksklaar is en in goede staat.

Hoe teel ik……….Prei (je kan ook vroeg zaaien!)

Preitips

Prei is een veelzijdige en praktische groente die in de juiste grondsoort makkelijk te telen is.
Preiplanten nemen de grond meestal voor een lange tijd in beslag. Het grote voordeel is dat ze van de herfst tot ver in de winter geoogst kunnen worden. Een aantal soorten kan je al vroeg zaaien.
Kweek prei in een grondsoort die vochtvast is, maar niet in de winter kletsnat wordt.
Als je in de nazomer of in de herfst prei wilt oogsten, moet je in de winter al voorzaaien in een bak in een warme kas of achter het raam op de vensterbank. Rond april kun je deze plant uitplanten.

Standplaats

Pas op met de vruchtwisseling! De verwarring ontstaat gemakkelijk: prei heeft veel stikstof nodig en staat daarom op het landje van de bladgewassen, maar ze blijft wel familie van de ui, knoflook en sjalot. Teel nooit prei voor of na uien (of sjalot of knoflook). Houd een vruchtwisseling van 1 op 4 jaar aan. En bedenk dat Prei zoveel voeding gebruikt dat ze de grond behoorlijk voedingsarm achterlaat: mest dus wat bij of teel het jaar erop bijvoorbeeld bonen of worteltjes (die houden van goede structuur maar hebben niet veel voedingsstoffen nodig).

Planten

Prei-zaailingen-gekniptPrei moet je planten in diepe gaten Wij gebruiken er een pootstok voor en maken hiermee gaten in de grond van ongeveer 16-20 centimeter diep (de harten van de zaailingen moeten nog net boven de grond uitkomen) en ongeveer 5 centimeter breed. De gaten het liefst iets van 15 centimeter uit elkaar zodat elke prei nog breeduit kan groeien. Steek met een spitvork de zaailingen uit en speol ze af. Daarna moeten ze even naar de kapper. Knip het bovenste deel van het groen eraf. Dit bevordert de groei van de steel en het hart.

pas geplante prei (Small)Steek de preizaailingen in de gaten. Niet aandrukken of dichtmaken, maar wel gelijk even water in de openstaande gaten met planten gieten. En dat is het. Na verloop van tijd zal de prei zelf het gat vullen en door regen, etc. zal de aarde om de prei sluiten. Het ‘slibt dicht’ maar dat duurt dus best een paar weken. Ze moeten slechts een klein stukje boven de grond uitsteken (hoe meer prei onder de grond, des te langer zal het – lekkerste – witte deel van de prei worden).

Het liefst wil je waarschijnlijk dus lange witte schachten (omdat die zacht van structuur en sterk van smaak zijn), daarom plant je zo diep mogelijk (maar een deel van het blad van de zaailingen dus altijd boven de grond). Vervolgens kun je dan gaan aanaarden, je brengt dan tijdens de groei steeds meer aarde langs de schacht zodat deze zonder de invloed van licht niet meer groen kleurt maar wit blijft.

Aanbevolen rassen:

Carlton: Een vroeg ras met een sterke groei en goede smaak.
Apollo: Vanaf december een hoge opbrengst. Een blauwgroene prei die goed bestand is tegen preiroest.
Toledo: Hoge opbrengst en lange witte schachten. Zijn laat in het seizoen oogstbaar.
Pancho: Een goede, vroege oogst.

Italiaanse gestoofde prei met tomatensaus

prei tomatensausdoor Peter

Bij ons thuis nog wel eens op het menu wanneer we niet zoveel tijd hebben om te koken. De prei zit al schoon en in stukjes in de diepvries en ook de tomatensaus kan ingevroren klaar staan. Wanneer je het helemaal makkelijk wilt maken, kan je ook kant en klare tomatensaus nemen. Wel even opleuken met wat verse tijm, een knoflookje en iets laten inkoken.

Ook het maken van een lekkere preitaart is beschreven in de rubriek recepten. Het is het basisrecept van een klassieke hartige taart en kan natuurlijk op vele manieren aangepast worden. De geraspte kaas kan bijvoorbeeld vervangen worden door gorgonzola of een andere blauwe kaas. Meer weten? Zie rubriek recepten.Quiche Lorraine Preitaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.